Michał Ajna pisze:
To moje ulokowanie sympatii akurat po stronie Biejat wynikało z postawy strategicznej i jednak poparcia obecnego rządu (skoro alternatywą jest PiS). Natomiast muszę powiedzieć, że jej kampania prezydencka nie jest dla mnie przekonująca w najmniejszym stopniu. Jakoś w niej nie widzę predyspozycji na głowę państwa.
Uświadomiłem sobie, że jakiś czas temu zacząłem duży nacisk kłaść na osobisty przekaz kandydata. Pięć lat temu Hołownia przekonał mnie nie cym innym, tylko swoimi codziennymi "lajwami", które pozwoliły mi poznać co mówi, jak myśli. Teraz muszę powiedzieć, że z pewnym zaskoczeniem odkrywam, że docierają do mnie kampanijne przekazy Zandberga (nie mówię oczywiście o tym graniu w Minecrafta). Facet jest świetny i dosłownie mówi to, co ja myślałem w tym 2012 (pisałem o tym parę razy). Te skupianie się na ideowej czystości uznałem za wadę, ale przynajmniej nie musi bawić się w bycie podwójnym (w Lewicy i w koalicji) listkiem figowym, tylko może jak na wikinga przystałowalić toporem w dopłaty do kredytów, w uszczuplanie finansowania służby zdrowia.
Zandbergo – Czerwony Byk z Lewicowej Ligi Mistrzów
Pozycja: Środkowy pomocnik (box-to-box), choć sam mówi, że „pozycje to konstrukt klasowy”
Numer na koszulce: 99 (dla 99% społeczeństwa)
Klub: RKS Sprawiedliwość Socjalna
Przydomek w mediach: „El Companero”, „Czerwony Kanté”, „Nordycki Pitbull”
Styl gry:
Zandbergo gra jakby każde podanie było walką klas. Pressing zakłada nie tylko na przeciwnika, ale też na zarząd klubu, który nie płaci sprzątaczkom. Haruje na boisku jak górnik na czwartej zmianie. Przechwyty robi z taką gracją i determinacją, że nawet VAR milknie z podziwu.
Czasem fauluje, ale tylko taktycznie – żeby uratować publiczny sektor ochrony zdrowia.
Strzela rzadko, ale kiedy już to robi – z dystansu, w samo okienko... i zawsze w interesie społecznym.
Wywiad po meczu:
– Zandbergo, dziś hat-trick i asysta. Jak się pan czuje?
– Statystyki są ważne, ale nie możemy zapominać o roli państwa w zapewnieniu dostępu do boiska każdemu dziecku. Piłka to nie towar – to prawo.
Ciekawostki:
Nigdy nie nurkuje – nurkowanie to przywilej elit.
Jego korki są produkowane lokalnie, przez spółdzielnię zawodników.
Przed meczem nie słucha techno ani reggaetonu – tylko przemówień Olofa Palmego.
Kapitan drużyny, ale rotacyjnie – bo każdy zasługuje na głos.
Zandbergo nie gra dla trofeów – gra dla ludzi. A kiedy strzela gola, nie biegnie do narożnika – biegnie pod trybunę i rzuca w tłum... projekt nowelizacji ustawy o związkach zawodowych.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość