Pierwsze posiedzenie Sejmu VII kadencji

Marszałek: Agata Rychter
Administrator
Administrator

Pierwsze posiedzenie Sejmu VII kadencji

Postautor: Administrator » 10 paź 2024, 18:02

Rozpoczyna się pierwsze posiedzenie Sejmu RP VII kadencji. Wśród gości m.in. królowa Monika, Marszałek Senatu Zofia Czetwertyńska-Liściowska, prymas Polski kard. Wojciech Polak, byli prezydenci Aleksander Kwaśniewski i Mikołaj Liściowski. Jan Maria Jackowski (NA), marszałek senior, otwiera I posiedzenie Sejmu. Posłowie wstają do Hymnu Państwowego.
Obrazek

OG:
Plan obrad:
1. Przemówienie Królowej.
2. Przemówienie Marszałka seniora.
3. Wystąpienie Prezes Rady Ministrów w trybie art. 163 ust. 1 Konstytucji.
4. Zgłaszanie kandydatur na Marszałka Sejmu - proszę zgłaszać z krótkim przedstawieniem, kto to jest itd. - najlepiej gracz.
5. Wybór Marszałka Sejmu.
6. Zgłaszanie kandydatur na wicemarszałków sejmu - też najlepiej, żeby to byli gracze, szczególnie z opozycji.
7. Wybór wicemarszałków sejmu.
8. Wyznaczenie przez kluby reprezentantów w Komisji Etyki Poselskiej.

Nie ma ram czasowych, będziemy na bieżąco ustalać, zależy nam na szybkości.

Administrator
Administrator

Re: Pierwsze posiedzenie Sejmu VII kadencji

Postautor: Administrator » 10 paź 2024, 18:13

Głos zabiera Królowa Monika
Obrazek
Najczcigodniejszy Panie Marszałku Seniorze, Wielce Czcigodne Panie Posłanki i Panowie Posłowie, Szanowni Goście.

Zgromadziliśmy się dzisiaj na otwarciu siódmej kadencji Sejmu IV Rzeczypospolitej. Po raz kolejny naród polski skorzystał ze swojego prawa do wyboru swoich przedstawicieli, a wyniki wyborów jednoznacznie wskazały, że zaufanie obywateli zdobyło Reformatorskie Zjednoczenie Obywatelskie, które uzyskało samodzielną większość. Gratuluję przedstawicielom tej formacji zwycięstwa wyborczego i odpowiedzialności, którą naród złożył na ich barki. Wynik ten stanowi wyraz poparcia dla Waszej wizji i kierunku, który zamierzacie obrać dla Polski.

Jako królowa jestem gotowa w pełni umożliwiać i ułatwiać nowej większości sprawowanie władzy, z pełnym szacunkiem dla werdyktu wyborczego. W mojej roli strażniczki Konstytucji Rzeczypospolitej, będę z uwagą przyglądać się proponowanym reformom, jednocześnie dążąc do współpracy i harmonijnej koegzystencji w ramach ustrojowych zasad naszej monarchii parlamentarnej. Mój ojciec, król Michał II, przypominał niejednokrotnie, że monarchia jest ponad podziałami politycznymi, służąc całemu narodowi, i ja również podzielam tę zasadę.

W poprzedniej kadencji współpracowaliśmy już nad ważną reformą Senatu, do której teraz winniśmy powrócić. Senat, jako izba refleksji i zadumy, pełni ważną rolę w równowadze naszego ustroju, a jego reforma jest wyzwaniem, które musi być rozwiązane w sposób odpowiedzialny i konstruktywny. Jestem otwarta na dalszą dyskusję i współpracę w tej kwestii, gotowa do dialogu z nową większością sejmową. Pamiętajmy jednak, że każda reforma ustrojowa musi mieć na uwadze nie tylko efektywność rządzenia, ale i trwałość fundamentów państwa, które ja, jako królowa, zobowiązałam się strzec.

Rozpoczynająca się kadencja jest momentem nowych wyzwań, ale i nowych szans. Sprawy gospodarcze pozostają kluczowe, a przyspieszenie rozwoju i innowacji w tych obszarach z pewnością wymagać będzie pomysłowości i determinacji. Wierzę, że w tej materii, niezależnie od różnic ideologicznych, koalicja i opozycja będą współpracować na rzecz wspólnego dobra.

Chcę również podkreślić, że Rzeczpospolita jest domem wszystkich obywateli – tych, którzy poparli obecną większość, jak i tych, którzy znaleźli się po stronie opozycji. Rolą opozycji, nawet w warunkach wyraźnej dominacji jednego ugrupowania, pozostaje rzetelna kontrola władzy oraz wysuwanie alternatywnych rozwiązań. Rządy większości nie oznaczają wyłączenia odpowiedzialności za troskę o całość narodu i jego przyszłość.

Nasza Rzeczpospolita, szczególnie w wymiarze międzynarodowym, ma do odegrania istotną rolę. Przez lata budowaliśmy silne więzi z partnerami europejskimi i transatlantyckimi, a także dbaliśmy o stabilność w naszym regionie. Wspólna troska o wartości, prawa człowieka i bezpieczeństwo powinna nadal przyświecać naszym działaniom na arenie międzynarodowej. Polska będzie nadal głosem umiarkowania i odpowiedzialności, równocześnie dbając o swoje interesy narodowe.

Podsumowując, zachęcam wszystkich zebranych tutaj, zarówno posłów nowej większości, jak i opozycji, do owocnej, merytorycznej debaty w duchu odpowiedzialności za przyszłość Rzeczypospolitej. Życzę Wam sukcesów w pracy na rzecz narodu i wspólnego dobra. Niech Sejm tej kadencji będzie przestrzenią zgody narodowej, współpracy i poszanowania zasad demokracji.

Dziękuję bardzo.

Awatar użytkownika
Renata Budzyńska

Postautor: Renata Budzyńska » 10 paź 2024, 18:22

Jan Maria Jackowski
Obrazek
Wasza Królewska Mość, Wysoka Izbo, Szanowni Państwo, Drodzy Goście!

Mam zaszczyt przemawiać dziś jako Marszałek Senior na otwarciu obrad Sejmu VII kadencji. Dziękuję zarówno wyborcom, za to, że po raz kolejny wybrali mnie na posła, jak i Jej Królewskiej Mości za zaufanie, jakim zostałem obdarzony, i za możliwość podjęcia tej ważnej roli w tak istotnym dla Rzeczypospolitej momencie.

Wybory, które niedawno się zakończyły, przyniosły jednoznaczny werdykt narodu. Nową większość sejmową zdobyło Reformatorskie Zjednoczenie Obywatelskie, które teraz staje przed odpowiedzialnym zadaniem kierowania sprawami państwa. Gratuluję Wam tego wyniku i wyrażam nadzieję, że będziecie dążyć do rozwoju Polski, mając na względzie interesy wszystkich obywateli.

Demokracja, drodzy Państwo, wymaga od nas wszystkich nie tylko zrozumienia i współpracy, ale także ciągłej refleksji nad naszą odpowiedzialnością. Niezależnie od tego, po której stronie politycznego spektrum stoimy, musimy pamiętać, że służymy wspólnemu dobru. Sejm jest miejscem, gdzie różne wizje Polski spotykają się, ścierają i współistnieją – po to, by w wyniku debaty, w duchu kompromisu, tworzyć najlepsze możliwe rozwiązania dla naszego kraju.

Na progu nowej kadencji Sejmu stoimy przed szeregiem wyzwań. Po pierwsze, konieczna jest refleksja nad dalszym rozwojem polskiego ustroju. W poprzedniej kadencji toczyła się już debata na temat reformy Senatu, a teraz, gdy nowa większość uzyskała mandat do zmian, czas podjąć konkretne kroki. Jestem pewien, że wszelkie reformy będą przeprowadzane z pełnym poszanowaniem naszych tradycji ustrojowych i konstytucyjnych gwarancji, które symbolizuje osoba Jej Królewskiej Mości.

Po drugie, musimy spojrzeć w przyszłość gospodarczą naszego kraju. Polska wciąż zmaga się z wyzwaniami gospodarczymi – zarówno globalnymi, jak i krajowymi. To od nas zależy, jak te wyzwania zostaną podjęte. Czas, by ten Sejm, w poczuciu odpowiedzialności, wspólnie z rządem, opracował rozwiązania, które pozwolą nam nie tylko stawić czoła bieżącym trudnościom, ale także otworzyć przed Polską nowe możliwości rozwoju.

Nie sposób również nie wspomnieć o miejscu Polski w świecie. W ostatnich latach nasz kraj wzmocnił swoją pozycję międzynarodową, angażując się w działania na rzecz bezpieczeństwa i stabilności, szczególnie w naszym regionie. Przykładem tego była m.in. nasza postawa wobec wydarzeń na Białorusi, a także współpraca z międzynarodowymi partnerami w różnych aspektach. Ten kurs należy kontynuować, dbając o nasze bezpieczeństwo i suwerenność, a zarazem dążąc do współpracy z sojusznikami.

Szanowni Państwo, rozpoczynająca się kadencja to także czas dla opozycji. Choć wyborcy dali mandat jednej formacji do samodzielnego sprawowania władzy, to rola opozycji pozostaje niezwykle istotna. To wy, jako opozycja, musicie pilnować, aby działania rządu były transparentne, przemyślane i odpowiedzialne. Tylko konstruktywna krytyka i merytoryczne propozycje alternatyw mogą w pełni wykorzystać mechanizmy demokratyczne, które gwarantuje nam nasza Konstytucja.

Na koniec chciałbym przypomnieć, że Sejm jest miejscem, w którym nie tylko tworzymy prawo, ale także kształtujemy przyszłość Rzeczypospolitej. Nasza debata, choć często burzliwa, musi zawsze prowadzić do jednego celu – dobra Polski i jej obywateli. Apeluję do wszystkich Państwa, abyście w trakcie tej kadencji pamiętali o odpowiedzialności, jaka na nas spoczywa, i o tym, że każde słowo, każda decyzja ma wpływ na przyszłe pokolenia.

Życzę wszystkim posłankom i posłom owocnej pracy, w duchu poszanowania demokracji i dobra Rzeczypospolitej.

Dziękuję bardzo.
baronowa Renata Budzyńska - poseł na Sejm I, II, III, IV, V, VI i VII kadencji.

Wicepremier (2022-24), MSWiA (2022-26), prezes PiS (2021-24), Wicemarszałek Sejmu IV kadencji (2026-2030), koordynator służb specjalnych (2032-2038)

Awatar użytkownika
Renata Budzyńska

Postautor: Renata Budzyńska » 10 paź 2024, 18:23

Jackowski
Proszę teraz o zabranie głosu Panią Premier Dominikę Olszewską.
baronowa Renata Budzyńska - poseł na Sejm I, II, III, IV, V, VI i VII kadencji.

Wicepremier (2022-24), MSWiA (2022-26), prezes PiS (2021-24), Wicemarszałek Sejmu IV kadencji (2026-2030), koordynator służb specjalnych (2032-2038)

Awatar użytkownika
Dominika Olszewska

Postautor: Dominika Olszewska » 11 paź 2024, 9:50

Obrazek
Wasza Królewska Mość, Wysoka Izbo, Szanowni Państwo, Drodzy Obywatele,

Dziś, po krótkim acz mam nadzieję owocnym okresie sprawowania funkcji premiera, mam zaszczyt stanąć przed Państwem, aby złożyć urząd i podsumować czas, który był niezwykle wymagający, ale także pełen wyzwań, którym wspólnie stawialiśmy czoła.

To była dla mnie ogromna odpowiedzialność – prowadzić nasz kraj przez okres dynamicznych zmian, ale także trudności, których nie brakowało ani w gospodarce, ani na arenie międzynarodowej. Zawsze jednak wierzyłam, że siłą Polski jest jej naród – obywatele, którzy swoją pracą, determinacją i odwagą kształtują naszą przyszłość. Dziś, patrząc na drogę, którą przeszliśmy, mogę powiedzieć, że Polska jest silniejsza, bardziej otwarta na wyzwania współczesnego świata i lepiej przygotowana do stawienia czoła przyszłości.

Podczas mojego urzędowania, priorytetem była stabilność gospodarcza i rozwój. Naszym celem było, by Polska nie tylko utrzymywała wysoki poziom wzrostu gospodarczego, ale także by efekty tego wzrostu odczuł każdy obywatel. Oczywiście, nie wszystkie cele udało się w pełni zrealizować, a wyzwań było więcej, niż mogliśmy przewidzieć, szczególnie w kontekście globalnych zawirowań. Niemniej jednak, to, co osiągnęliśmy, jest wynikiem ciężkiej pracy całego społeczeństwa – pracowników, przedsiębiorców, rolników, młodzieży, która z nadzieją patrzy w przyszłość. Dziś, patrząc na stabilność gospodarczą Polski, mogę z dumą powiedzieć, że nasz kraj jest gotów na kolejne kroki ku nowoczesności i dobrobytowi.

W polityce wewnętrznej moim priorytetem była także reforma systemu instytucji państwowych, aby odpowiadały one wyzwaniom współczesnego świata, poprawiły funkcjonowanie administracji, ułatwiły życie obywatelom i przedsiębiorcom, oraz zwiększyły efektywność państwa. Z tego miejsca chciałabym wyrazić nadzieję, że przyszły rząd będzie kontynuował te prace i dążył do dalszego doskonalenia naszego ustroju, pamiętając przy tym o jego podstawowych wartościach.

W polityce zagranicznej staraliśmy się zacieśniać nasze relacje z partnerami w Unii Europejskiej, ale także dbać o nasze strategiczne sojusze w ramach NATO. Polska stała się głosem, który był słuchany – zarówno w regionie, jak i na arenie międzynarodowej. Szczególnie istotnym punktem naszej polityki zagranicznej było wzmacnianie relacji z Wielkim Księstwem Białorusi. W obliczu tragedii, jaka nie tak dawno temu dotknęła naszych sąsiadów i nasz własny naród, kiedy polskie miasta stały się celem ostrzału, pokazaliśmy, że jesteśmy zjednoczeni i silni i potrafimy współpracować z myślą o przyszłości. Udzielaliśmy i mam nadzieję, że cały czas będziemy udzielać wsparcia naszym braciom i siostrom z Białorusi, jednocześnie dbając o stabilność i bezpieczeństwo Polski. Polska udowodniła, że jest liderem odpowiedzialnej polityki, gotowym stać na straży praw człowieka i wartości demokratycznych. Mam nadzieję, że kolejne rządy będą kontynuować tę politykę oraz wzmacniać partnerstwo polsko-białoruskie.

Przy okazji chciałabym wyrazić wdzięczność wszystkim, którzy wspierali mnie podczas pełnienia tej funkcji. Moim współpracownikom w rządzie, urzędnikom i pracownikom, parlamentarzystom, a przede wszystkim Polkom i Polakom, bez których zaufania i wsparcia nie byłoby możliwe, abyśmy mogli realizować te cele. Dziękuję Wam za cierpliwość, zaangażowanie i wiarę w naszą wspólną sprawę. Dziękuję również opozycji za konstruktywną krytykę, bo to ona sprawia, że stajemy się lepsi i bardziej odpowiedzialni.

Dziś oddaję stery nowej większości i nowemu rządowi, który naród wybrał w wolnych wyborach. Szanuję ten werdykt i jestem gotowa przekazać swoją wiedzę oraz doświadczenie, aby umożliwić płynne przejęcie władzy. Polska potrzebuje stabilności, a przekazanie władzy w duchu demokracji jest podstawą naszej siły.

Z tego miejsca chciałabym także zwrócić się bezpośrednio do nowego rządu: przed Wami ogromne wyzwanie, ale także wielka szansa. Zaufanie, jakim obdarzyli Was obywatele, jest wyrazem ich nadziei na lepszą przyszłość. Mam nadzieję, że będziecie sprawować swoją władzę z rozwagą, pamiętając o wszystkich Polakach, nie tylko tych, którzy na Was głosowali.

Na zakończenie pragnę życzyć wszystkim zgromadzonym tutaj parlamentarzystom owocnej pracy. Polska potrzebuje Waszego zaangażowania, Waszej odwagi i współpracy ponad podziałami. To właśnie w Waszych rękach leży przyszłość naszego kraju.

Z serca dziękuję wszystkim obywatelom, którzy przez ten czas okazywali mi swoje wsparcie. Bycie premierem Rzeczypospolitej było dla mnie największym zaszczytem i życzę Polsce, aby nadal rozwijała się jako silne, nowoczesne i sprawiedliwe państwo.

Dziękuję.

Awatar użytkownika
Gabriela Dawidowska

Postautor: Gabriela Dawidowska » 11 paź 2024, 13:37

Jackowski
Dziękuję Pani Premier.
Przechodzimy do kolejnego punktu obrad, jakim jest wybór Marszałka Sejmu. Proszę o zgłaszanie kandydatur.
Przypominam, że kandydata na Marszałka Sejmu może zgłosić co najmniej 15 posłów. Poseł może poprzeć tylko jedną kandydaturę.

OG: Czas 24h.
Gabriela Dawidowska - senator, prezes Partii Liberalno-Konserwatywnej

Frakcja:
Sejm:
Paweł Pudłowski, Jan-Roman Potocki, Paulina Matuszewska
Senat:
Marcin Zamoyski

Awatar użytkownika
Aleksander Sternicki

Postautor: Aleksander Sternicki » 11 paź 2024, 14:03

Klub Parlamentarny Reformatorskiego Zjednoczenia Obywatelskiego zgłasza kandydaturę Agaty Rychter

Przez lata pracy jako pielęgniarka, ale także działalności publicznej Agata Rychter wykazywała się nie gasnącą empatią. Każda posłanka, każdy poseł, a w szczególności pierwszy spośród nas marszałek Sejmu, powinni charakteryzować się wrażliwością społeczną, która pozwala im wsłuchać się w głos obywateli. Ta empatia i wrażliwość jest potrzebna także, aby nie doszło w Wysokiej Izbie do sytuacji jakie mieliśmy w poprzedniej kadencji. Głos opozycji musi być wysłuchany, a większość sejmowa nie może go ignorować. Agata Rychter jest gwarantem, że każdy zostanie wysłuchany i że żadne pytanie czy wątpliwość nie zostaną pozostawione bez odpowiedzi. Sejm musi znów stać się miejscem debaty i wypracowywania najlepszych rozwiązań, a nie tylko maszynką do głosowania sejmowej większości.

Agata Rychter jest także sprawną organizatorką i potrafi zarządzać dużymi przedsięwzięciami czego wyraz dała jako szefowa kampanii senackiej RZO. Dzięki jej zaangażowaniu, pracy i umiejętnościom komunikacyjnym ta kampania dała naszej koalicji zwycięstwo w wyborach do Senatu i była paliwem dla późniejszego zwycięstwa w wyborach do Sejmu. Te cechy zapewnią, że nie powtórzą się sytuacje, w których posłowie w trakcie debaty nie wiedzieli co dalej z dyskutowanymi projektami ustaw. Wysoka Izba będzie zarządzana sprawnie i efektywnie.

W końcu Agata Rychter to osoba ciesząca się olbrzymim poparciem społecznym, ale także zaufaniem obywateli. W ostatnich wyborach zdobyła drugi najlepszy wynik w kraju zagłosowało na nią ponad 2 miliony wyborców co stanowi 11,2% wszystkich głosujących. Jednocześnie sondaże pokazują, że ufa jej aż 50% Polaków, a nie ufa zaledwie 10%. To wyraz wielkiego zaufania społecznego, które nie byłoby możliwe gdyby nie jej troska o każdego obywatela, jej umiejętność łączenia ponad podziałami i prowadzenia dialogu z szacunkiem i zrozumieniem.

Te cechy przemawiają za tym, że nie ma dzisiaj lepszej kandydatki, ani lepszego kandydata na stanowisko marszałka Sejmu Rzeczypospolitej niż Agata Rychter.

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 12 paź 2024, 17:08

Jackowski
Zgłoszono jedną kandydaturę- pani poseł Agaty Rychter. Przechodzimy do głosowania.
OG: Czas do 18:00 13 października.
książę Mikołaj Liściowski - przewodniczący KKS, senator.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 12 paź 2024, 17:09

Za
książę Mikołaj Liściowski - przewodniczący KKS, senator.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Awatar użytkownika
Nikodem Kepp

Postautor: Nikodem Kepp » 12 paź 2024, 18:00

Za.

Wróć do „Sejm RP”