Wasza Królewska Mość, Wysoka Izbo, Szanowni Państwo, Drodzy Obywatele,
Dziś, po krótkim acz mam nadzieję owocnym okresie sprawowania funkcji premiera, mam zaszczyt stanąć przed Państwem, aby złożyć urząd i podsumować czas, który był niezwykle wymagający, ale także pełen wyzwań, którym wspólnie stawialiśmy czoła.
To była dla mnie ogromna odpowiedzialność – prowadzić nasz kraj przez okres dynamicznych zmian, ale także trudności, których nie brakowało ani w gospodarce, ani na arenie międzynarodowej. Zawsze jednak wierzyłam, że siłą Polski jest jej naród – obywatele, którzy swoją pracą, determinacją i odwagą kształtują naszą przyszłość. Dziś, patrząc na drogę, którą przeszliśmy, mogę powiedzieć, że Polska jest silniejsza, bardziej otwarta na wyzwania współczesnego świata i lepiej przygotowana do stawienia czoła przyszłości.
Podczas mojego urzędowania, priorytetem była stabilność gospodarcza i rozwój. Naszym celem było, by Polska nie tylko utrzymywała wysoki poziom wzrostu gospodarczego, ale także by efekty tego wzrostu odczuł każdy obywatel. Oczywiście, nie wszystkie cele udało się w pełni zrealizować, a wyzwań było więcej, niż mogliśmy przewidzieć, szczególnie w kontekście globalnych zawirowań. Niemniej jednak, to, co osiągnęliśmy, jest wynikiem ciężkiej pracy całego społeczeństwa – pracowników, przedsiębiorców, rolników, młodzieży, która z nadzieją patrzy w przyszłość. Dziś, patrząc na stabilność gospodarczą Polski, mogę z dumą powiedzieć, że nasz kraj jest gotów na kolejne kroki ku nowoczesności i dobrobytowi.
W polityce wewnętrznej moim priorytetem była także reforma systemu instytucji państwowych, aby odpowiadały one wyzwaniom współczesnego świata, poprawiły funkcjonowanie administracji, ułatwiły życie obywatelom i przedsiębiorcom, oraz zwiększyły efektywność państwa. Z tego miejsca chciałabym wyrazić nadzieję, że przyszły rząd będzie kontynuował te prace i dążył do dalszego doskonalenia naszego ustroju, pamiętając przy tym o jego podstawowych wartościach.
W polityce zagranicznej staraliśmy się zacieśniać nasze relacje z partnerami w Unii Europejskiej, ale także dbać o nasze strategiczne sojusze w ramach NATO. Polska stała się głosem, który był słuchany – zarówno w regionie, jak i na arenie międzynarodowej. Szczególnie istotnym punktem naszej polityki zagranicznej było wzmacnianie relacji z Wielkim Księstwem Białorusi. W obliczu tragedii, jaka nie tak dawno temu dotknęła naszych sąsiadów i nasz własny naród, kiedy polskie miasta stały się celem ostrzału, pokazaliśmy, że jesteśmy zjednoczeni i silni i potrafimy współpracować z myślą o przyszłości. Udzielaliśmy i mam nadzieję, że cały czas będziemy udzielać wsparcia naszym braciom i siostrom z Białorusi, jednocześnie dbając o stabilność i bezpieczeństwo Polski. Polska udowodniła, że jest liderem odpowiedzialnej polityki, gotowym stać na straży praw człowieka i wartości demokratycznych. Mam nadzieję, że kolejne rządy będą kontynuować tę politykę oraz wzmacniać partnerstwo polsko-białoruskie.
Przy okazji chciałabym wyrazić wdzięczność wszystkim, którzy wspierali mnie podczas pełnienia tej funkcji. Moim współpracownikom w rządzie, urzędnikom i pracownikom, parlamentarzystom, a przede wszystkim Polkom i Polakom, bez których zaufania i wsparcia nie byłoby możliwe, abyśmy mogli realizować te cele. Dziękuję Wam za cierpliwość, zaangażowanie i wiarę w naszą wspólną sprawę. Dziękuję również opozycji za konstruktywną krytykę, bo to ona sprawia, że stajemy się lepsi i bardziej odpowiedzialni.
Dziś oddaję stery nowej większości i nowemu rządowi, który naród wybrał w wolnych wyborach. Szanuję ten werdykt i jestem gotowa przekazać swoją wiedzę oraz doświadczenie, aby umożliwić płynne przejęcie władzy. Polska potrzebuje stabilności, a przekazanie władzy w duchu demokracji jest podstawą naszej siły.
Z tego miejsca chciałabym także zwrócić się bezpośrednio do nowego rządu: przed Wami ogromne wyzwanie, ale także wielka szansa. Zaufanie, jakim obdarzyli Was obywatele, jest wyrazem ich nadziei na lepszą przyszłość. Mam nadzieję, że będziecie sprawować swoją władzę z rozwagą, pamiętając o wszystkich Polakach, nie tylko tych, którzy na Was głosowali.
Na zakończenie pragnę życzyć wszystkim zgromadzonym tutaj parlamentarzystom owocnej pracy. Polska potrzebuje Waszego zaangażowania, Waszej odwagi i współpracy ponad podziałami. To właśnie w Waszych rękach leży przyszłość naszego kraju.
Z serca dziękuję wszystkim obywatelom, którzy przez ten czas okazywali mi swoje wsparcie. Bycie premierem Rzeczypospolitej było dla mnie największym zaszczytem i życzę Polsce, aby nadal rozwijała się jako silne, nowoczesne i sprawiedliwe państwo.
Dziękuję.