Postautor: Aleksander Sternicki » 18 lis 2023, 0:15
W odpowiedzi do Dawidowskiej
To, że są najbardziej widoczni nie oznacza, że stoją w pierwszym szeregu. W pierwszym szeregu stoi Zarząd Partii, który decyduje o bieżącym funkcjonowaniu ugrupowania, a nie choćby najbardziej widoczni posłowie.
Czyli poza programem rządu nie macie żadnych swoich postulatów? A co z posłami, którzy nie są ministrami czy wiceministrami?
W odpowiedzi do prof. Grabowskiego
Jeśli prof. Grabowski czerpie wiedzę o programach partii z filmików w mediach społecznościowych no to nic dziwnego, że mówi takie głupoty o Obywatelskiej Rewolucji. Wystarczyło wejść na stronę partii zapoznać się z dokumentami już wypracowanymi przez nasze ugrupowanie czyli Manifestem i programem samorządowym żeby poznać konkrety.
Demagogią jest natomiast mówienie, że OR chce znosić policję, wymiar sprawiedliwości czy obronę narodową. To nie wynika ani z wypowiedzi naszych działaczy ani z żadnych dokumentów partyjnych. Chcemy natomiast te obszary gruntownie zreformować i chętnie panu profesorowi opowiemy o naszych pomysłach, które wkrótce też zbierzemy w program.
Ja nie mam pretensji do Królowej, że nie podpisała ustawy tylko, że ją zablokowała. Mogła ją zawetować. Posłowie mogliby przyjąć poprawne rozwiązania. Teraz czekamy na wyrok TK, rząd ma związane ręce, a mamy już ostatni kwartał roku. Czy TK może podjąć inną decyzję niż zakwestionowanie ustawy? To by był dopiero chaos po tylu miesiącach.
W odpowiedzi na artykuł GW
Nie wiem dlaczego ambasador Petru musi się ode mnie dystansować wszakże nigdy blisko nie współpracowaliśmy. Też nie spodziewałem się od niego słów poparcia skoro atakujemy porządek, którego jest on częścią, atakujemy status quo które on chce utrzymać.
Pan Petru sam sobie zaprzecza, najpierw mówi o tym, że trzeba poczekać na konkrety, a później nas atakuje snując jakieś domysły na temat naszego programu. Trzeba poczekać na konkrety a za chwilę że to niepoliczone, niepoważne. Przypomnę panu Petru, że PIT jest już w dużej mierze zlikwidowany i zastąpiony podatkiem od wynagrodzeń. TVN to prywatna firma więc w gospodarce wolnorynkowej nie ma się czego obawiać od ugrupowania które popiera wolny rynek. Bardziej pewnie boją się etatystów, którzy chcą ograniczać wolności gospodarcze. Konkrety z naszej strony są jest Manifest, który wskazuje kierunki i wartości, którymi będziemy się kierować, jest program samorządowy, z konkretnymi rozwiązaniami.
Wypowiedź Pana Petru to nic innego jak reakcja obronna na nasze zapowiedzi, że zlikwidujemy obecne polityczne układy, których jest on częścią. Zachęcam do rozmowy merytorycznej, a nie atakowania na oślep.
Najbardziej zaskoczony jestem wypowiedzią prezesa Wróblewskiego w końcu to program jego organizacji mówi o tym samym co nasz Manifest, że wszystkie podatki są złe. że potrzebna jest równość wobec prawa i ograniczony do minimum rząd. Najwyraźniej ktoś wprowadził go celowo w błąd na temat naszych postulatów.
Co do Królowej Moniki to oczywiście moja krytyka nie dotyczyła tego, że uchroniła nas przed chaosem w gospodarce, ale tego że zablokowała możliwość obniżki VAT. Zabrakło w tym wszystkim dialogu z rządem i parlamentem. Można to było zrobić sprawniej i dziś mielibyśmy być może już poprawioną ustawę z właściwym terminem wejścia w życie. A tak cały czas czekamy na wyrok TK. Polacy zmagają się z drogą żywnością, rząd ma związane ręce, a Królowa patrzy na to wszystko ze swojej zamkowej wieży.