Postautor: Aleksander Beski » 13 gru 2022, 22:32
Aleksander Beski
Cóż, dla mnie kontrowersyjne jest twierdzenie, że nie należy dążyć do prawdy, ja wiem, że te oskarżenia za pierwszym razem brzmiały śmiesznie, ale to już nie jest zabawne, kiedy z tego powodu giną ludzie. Naprawdę nie obchodzi mnie, kto zabił wielkiego księcia Mikołaja, czy wielka księżna Emilia sypia z kim popadnie, et cetera, ja chcę tylko poznać faktyczny przebieg zdarzeń, który potem przyda się w osądzeniu Wiktora Łukaszenki i jego grupy, a nie chcę takiego procesu który sprawi, że za ileś tam lat ktoś uzna go za męczennika i rozpocznie się kolejna wojna.
Mówienie przez pana Drzewińskiego o "komisji mającej zbadać rzekomy romans Michała II z wielką księżną Emilią" to błędne uproszczenie, od początku mówiłem, czy to na Twitterze, czy potem w Radzie Bezpieczeństwa Narodowego, że nie powinno być nacisków politycznych jeśli chodzi zbadanie oskarżeń zarówno Łukaszenki, jak i premiera Alaksandara Stralcova-Karwackiego, ale możliwe, że mogłem w bardziej jasny, mniej oderwany od wcześniejszego kontekstu mojej linii na ten temat się wypowiedzieć, za co przepraszam.
A zarzut o powielaniu łukaszenkowskiej propagandy jest śmieszny z ust osoby, która na posiedzeniu Rady Bezpieczeństwa Narodowego popierała opcję kompromisu z uzurpatorami, ja w tym samym czasie już wtedy mówiłem o zachowaniu każdego kawałka ziemi przez jedną Białoruś. Jest mi naprawdę przykro, że nawet teraz muszę toczyć spór, na którym mi nie zależało.
Aleksander Beski - Poseł IV kadencji, członek Rządzić Inaczej.