[Rząd]: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Marszałek: Ilona Antoniszyn-Klik
Sejm w latach 2030-34
Awatar użytkownika
Anna Radziwiłł-Schmidt
Posty: 8238
Rejestracja: 22 kwie 2015, 15:05
Lokalizacja: Warszawa

[Rząd]: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 30 cze 2022, 13:44

Wicemarszałek Radziwiłł:

Otwieram debatę nad rządowym projektem ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw. Proszę o zabranie głosu sprawozdawcę, panią minister Idę Franiak-Pietrygę.

Ustawa
z dnia ... 2030 r.
o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw


Art. 1. W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia w art. 72:
a) ust. 6 otrzymuje brzmienie: “6. Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia, wymagania obowiązujące przy prowadzeniu żywienia zbiorowego typu zamkniętego, mając na względzie normy żywienia oraz wymagania zdrowotne, w tym minimalny dzienny koszt posiłków i napojów.”,
b) po ust. 6 dodaje się ust. 7 w brzmieniu: “7. Minimalny dzienny koszt posiłków i napojów na osobę nie może być niższy niż 120% minimalnej stawki godzinowej brutto ustalanej na podstawie art. 2 ust. 5 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę.”

Art. 2. W ustawie z dnia 13 listopada 2003 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego w art. 28 ust. 6 po pkt 3 dodaje się pkt 3a w brzmieniu: ”3a) liczby uczniów w szkołach i placówkach korzystających z żywienia zbiorowego prowadzonego przez szkołę lub placówkę, z uwzględnieniem minimalnego dziennego kosztu posiłków i napojów określonego na podstawie art. 72 ust. 6 i 7 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Art. 3. W ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 55 po ust. 3 dodaje się ust. 4 w brzmieniu: “4. Wyżywienie w domu pomocy społecznej powinno spełniać wymagania obowiązujące przy prowadzeniu żywienia zbiorowego typu zamkniętego określone na podstawie art. 72 ust. 6 i 7 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.”;
2) w art. 68 po ust. 6 dodaje się ust. 6a w brzmieniu: “6a. Wyżywienie w placówce, o której mowa w ust. 1, powinno spełniać wymagania obowiązujące przy prowadzeniu żywienia zbiorowego typu zamkniętego określone na podstawie art. 72 ust. 6 i 7 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.”

Art. 4. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2031 r.


Sprawozdawca: Ida Franiak-Pietryga, Minister Zdrowia i Sportu

Pani Marszałek,
Wysoka Izbo,

Żywienie stanowi integralną część procesu leczniczego i współdecyduje o poprawie zdrowia pacjenta. W swych założeniach powinno być zgodne z zasadami prawidłowego żywienia i wspierać powrót do zdrowia, a także utrzymanie poziomu zdrowia w innych placówkach. Proponowany projekt ustawy wychodzi naprzeciw podstawowym oczekiwaniom obywateli związanymi ze służbą ochrony zdrowia. Wprowadzenie minimalnych kwot wyżywienia pacjentów w efekcie spowoduje zmniejszenie nakładu finansowego na leczenie i opiekę nad pacjentami dotkniętymi niedożywieniem.

W art. 1 projektodawca proponuje zmiany w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W wyniku zmiany art. 72 ust. 6 minister właściwy do spraw zdrowia będzie zobowiązany do wydawania rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia zbiorowego typu zamkniętego. Minister będzie mieć na względzie normy żywienia oraz wymagania zdrowotne, w tym minimalny dzienny koszt posiłków i napojów. W dodawanym ust. 7 minister otrzymuje dodatkową dyspozycję - określa się dolną granicę minimalnego dziennego kosztu posiłków i napojów na osobę w wysokości 120% minimalnej stawki godzinowej brutto ustalanej na podstawie art. 2 ust. 5 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę. Zgodnie z definicją ustawową, żywienie zbiorowe typu zamkniętego prowadzi zakład wykonujący działalność w zakresie zorganizowanego żywienia określonych grup konsumentów, w szczególności w szpitalach, zakładach opiekuńczo-wychowawczych, żłobkach, przedszkolach, szkołach, internatach, zakładach pracy, z wyłączeniem żywienia w samolotach i innych środkach transportu oraz wojskowych polowych punktów żywieniowych.

Dotychczas minister na podstawie art. 72 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia miał jedynie uprawnienie do wydawania odpowiedniego rozporządzenia, z którego jednak do tej pory nie skorzystał. Ze względu na ważny problem społeczny należy zobowiązać ministra do wydania odpowiedniego aktu wykonawczego. Dodatkowo, ustalono minimalny dzienny koszt posiłków i napojów na osobę na podstawie wzorca minimalnej stawki godzinowej brutto ustalanej na podstawie art. 2 ust. 5 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę. W tym zakresie można rozważać inne wskaźniki, takie jak minimum egzystencji czy wyliczony na potrzeby niniejszej ustawy koszyk podstawowych dóbr żywnościowych. Minimalna stawka godzinowa jest ustalana na podstawie ustawy, a jej wartość jest znana z odpowiednim wyprzedzeniem. Projektodawca uznał, przez powyższe cechy wskaźnik minimalnej stawki godzinowej na dany rok jest najbardziej elastyczny, a co za tym idzie optymalny dla konsumentów i budżetów podmiotów, których dotyczy przedmiotowy projekt.

Zmiany w art. 2 i 3 stanowią dostosowanie innych przepisów do zmiany określonej w art. 1. W ustawie o dochodach jednostek samorządu terytorialnego w art. 28 ust. 6 po pkt 3 dodaje się pkt 3a, w myśl którego minister właściwy do spraw oświaty i wychowania, dzieląc część oświatową subwencji ogólnej w drodze rozporządzenia, będzie miał na względzie liczbę uczniów w szkołach i placówkach korzystających z żywienia zbiorowego prowadzonego przez szkołę lub placówkę, z uwzględnieniem minimalnego dziennego kosztu posiłków i napojów.

W ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej dodaje się warunek standardu wyżywienia obowiązującego przy prowadzeniu żywienia zbiorowego typu zamkniętego określone na podstawie, z uwzględnieniem minimalnego dziennego kosztu posiłków i napojów. Podobne rozwiązanie dotyczy zapewniającej całodobową opiekę osobom niepełnosprawnym, przewlekle chorym lub osobom w podeszłym wieku.

W wyniku wejścia w życie niniejszej ustawy poprawie ulegnie standard wyżywienia w zakładach opieki zdrowotnej, szkołach, placówkach oświatowych i innych podmiotach prowadzących żywienie zbiorowe typu zamkniętego. Skutkiem poprawy standardu w tym zakresie będzie lepsza dieta pacjentów, uczniów i innych osób korzystających z żywienia zbiorowego typu zamkniętego, a co za tym idzie - w wielu przypadkach poprawa stanu zdrowia. Zgodnie z rekomendacjami i standardami Światowej Organizacji Zdrowia w wyniku wejścia w życie ustawy rozszerzony zostanie dostęp do ochrony zdrowia. Proponowane przepisy mają również znaczenie profilaktyczne. Poprawa standardów żywienia wiąże się z większym i lepszym przyswajaniem witamin oraz innych substancji odżywczych, które wspierają odporność i ogólną kondycję psychofizyczną.

Szacunkowy koszt wyrównania kosztów w zakładach opieki zdrowotnej wyniesie ok. 900 mln zł rocznie. Wydatki te zostaną sfinansowane z budżetu Naczelnego Urzędu Opieki Zdrowotnej. W przypadku szkół różnica ta będzie wynosić ok. 3,15 mld zł, biorąc pod uwagę posiłki dla ok. 60% z 4,9 mln uczniów w czasie roku szkolnego trwającego ok. 210 dni. Wydatki te zostaną poniesione z części oświatowej subwencji ogólnej zgodnie z ustawą zmienianą art. 2. Koszt wejścia w życie ustawy w placówkach, o których mowa w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej wyniesie ok. 253 mln zł rocznie i zostanie poniesiony przez organy prowadzące. Kwota została oszacowana na podstawie liczby mieszkańców placówek oraz przeciętnej różnicy w minimalnych stawkach.

Przedmiot projektu ustawy nie jest objęty prawem Unii Europejskiej, nie wpłynie negatywnie na sytuację rodzin z dziećmi.

Dziękuję.
Anna Radziwiłł-Schmidt - sekretarz generalna NATO (od 2032).

Premier RP (2015-20; 2028-32), szefowa PE (2027-28), szefowa AFET (2024-2027), wicepremier, MSZ (2021-22), liderka PD (2021-24; 2030-32).

Awatar użytkownika
Fryderyk Skarbinski
Posty: 1066
Rejestracja: 26 lip 2017, 23:33

Re: [Rząd]: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Postautor: Fryderyk Skarbinski » 01 lip 2022, 18:29

Fryderyk Skarbiński

Pani Marszałek!
Wysoka Izbo!

Czasami mam wrażenie, że wnioskodawcy biorą udział w jakimś konkursie na najbardziej absurdalne przepisy i uzasadnienia ustaw. Co siedzi w Waszych głowach, że wszystko chcecie regulować i ustalać w ustawach?

Zastanawiam się kto to policzył, że minimalny koszt posiłków i napojów nie może być niższy niż akurat 120% minimalnej stawki godzinowej brutto? Skąd wynika ta wartość, a nie na przykład 110% czy 130%? Co jeśli minimalna stawka godzinowa, która uzależniona jest od decyzji politycznej wzrośnie nagle o np. 20%? Czy to oznacza, że na rynku nagle żywność zdrożeje też o 20%? Niekoniecznie. A jednak wszyscy prowadzący zbiorowe żywienie będą musieli z automatu poszukać dostawcy żywności, który będzie droższy o 20% lub w oderwaniu od faktycznej ceny żywności zgodzić się na 20% podwyżkę u dotychczasowe dostawcy jeśli dotychczas zamawiali żywność według minimalnego kosztu.

Z drugiej strony jeśli w świetle proponowanych przepisów dobrze negocjujący organizator żywienia zbiorowego jest w stanie zapewnić posiłki spełniające normy żywienia i wymagania zdrowotne za niższą stawkę niż określona w proponowanym brzmieniu art. 72 ust. 7 to i tak nie będzie mógł ich po tej stawce zamówić. To absurd, który doprowadzi do sztucznego zawyżania cen żywności.

Problem w mojej ocenie tkwi gdzie indziej. Mam świetne porównanie, bo jedno z moich dzieci chodziło do publicznego przedszkola, a po roku przenieśliśmy je do przedszkola prywatnego. Przy tej samej opłacie wynoszącej 11 zł na dzień obie placówki świadczyły zupełnie innej jakości wyżywienie. Oczywiście lepiej to wyglądało w placówce prywatnej. Byli w stanie w tej stawce zapewnić zdrowe, odpowiednie dla wieku i urozmaicone posiłki. W placówce publicznej wyglądało to o wiele gorzej. Proponowałbym przyjrzeć się przyczynom oferowania niewłaściwych posiłków, a nie znów maskować problem lecząc objawy.

W końcu w uzasadnieniu mamy niesamowity przykład jak to mówi młodzież samozaorania. Minister właściwa ds. zdrowia mówi cytuję: "Dotychczas minister na podstawie art. 72 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia miał jedynie uprawnienie do wydawania odpowiedniego rozporządzenia, z którego jednak do tej pory nie skorzystał." Jak minister Franiak-Pietryga sama zauważyła to ważny problem społeczny i pytanie dlaczego nie skorzystała dotychczas z tego uprawnienia? Czy potrzebuje sama na siebie narzucić zobowiązanie ustawowe żeby zacząć działać?

Wątpię czy standard żywienia w placówkach wymienianych przez panią minister poprawi się jakoś znacząco po wprowadzeniu tych przepisów. Na pewno wzrosną koszty wyżywienia, bo nie będzie mogło być ono oferowane poniżej ustawowego minimum. Natomiast jego smak i jakość może nadal pozostawiać wiele do życzenia. Będziemy mieli ten sam niski standard za wyższą cenę.

Pani minister wskazuje precyzyjne wyliczenia i pozycje budżetowe, z których mają być sfinansowane dodatkowe koszty tych absurdalnych przepisów. Nie wskazuje jednak skąd w tych pozycjach znajdą się te dodatkowe środki. Czy wzrosty te będą sfinansowane przesunięciem środków z innych pozycji budżetowych? Czy może w inny sposób? Zwłaszcza ciekawi mnie kwestia subwencji oświatowej dla samorządów, którą ta sama koalicja rządząca w ostatnich latach zamroziła przerzucając koszty finansowania oświaty na samorządy. Czy planowane jest nadrobienie tych brakujących środków i dorzucenie w ramach subwencji dodatkowych ponad 3 miliardów? Czy jednak pozostaniemy na poziomie, który nie zapewnia finansowania wszystkich zadań samorządów, które powinna pokryć subwencja ustawowa?

W związku z absurdalnością proponowanych przepisów zagłosujemy oczywiście przeciwko tej nowelizacji i namawiam do tego samego wszystkie posłanki i wszystkich posłów.

Dziękuję.
Fryderyk Skarbiński - przewodniczący Stowarzyszenia "Rządzić Inaczej", ekonomista behawioralny, doktor ekonomii i psychologii, project manager, działacz społeczny
Obrazek

Awatar użytkownika
Anna Radziwiłł-Schmidt
Posty: 8238
Rejestracja: 22 kwie 2015, 15:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: [Rząd]: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 08 lip 2022, 16:28

Wicemarszałek Pomaska:

Przechodzimy do głosowania. Kto jest za przyjęciem ustawy zechce podnieść rękę i nacisnąć przycisk?
Dziękuję.
Kto jest przeciw?
Dziękuję.
Kto się wstrzymał?
Dziękuję.

og: 32h
Anna Radziwiłł-Schmidt - sekretarz generalna NATO (od 2032).

Premier RP (2015-20; 2028-32), szefowa PE (2027-28), szefowa AFET (2024-2027), wicepremier, MSZ (2021-22), liderka PD (2021-24; 2030-32).

Awatar użytkownika
Fryderyk Skarbinski
Posty: 1066
Rejestracja: 26 lip 2017, 23:33

Re: [Rząd]: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Postautor: Fryderyk Skarbinski » 08 lip 2022, 18:00

przeciw x 8
Fryderyk Skarbiński - przewodniczący Stowarzyszenia "Rządzić Inaczej", ekonomista behawioralny, doktor ekonomii i psychologii, project manager, działacz społeczny
Obrazek

Awatar użytkownika
Anna Radziwiłł-Schmidt
Posty: 8238
Rejestracja: 22 kwie 2015, 15:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: [Rząd]: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 09 lip 2022, 0:48

za
Anna Radziwiłł-Schmidt - sekretarz generalna NATO (od 2032).

Premier RP (2015-20; 2028-32), szefowa PE (2027-28), szefowa AFET (2024-2027), wicepremier, MSZ (2021-22), liderka PD (2021-24; 2030-32).


Awatar użytkownika
Anna Radziwiłł-Schmidt
Posty: 8238
Rejestracja: 22 kwie 2015, 15:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: [Rząd]: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 13 lip 2022, 0:38

Wicemarszałek Pomaska:

Zamykam głosowanie, proszę o podanie wyników.
Anna Radziwiłł-Schmidt - sekretarz generalna NATO (od 2032).

Premier RP (2015-20; 2028-32), szefowa PE (2027-28), szefowa AFET (2024-2027), wicepremier, MSZ (2021-22), liderka PD (2021-24; 2030-32).

Administrator
Administrator
Posty: 24076
Rejestracja: 19 kwie 2015, 13:04

Re: [Rząd]: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Postautor: Administrator » 13 lip 2022, 10:56

Wyniki głosowania:
Głosowało 199 posłów
Za 126
Przeciw 71
Wstrzymało się 2
Sejm ustawę przyjął.


Wróć do „Sejm RP V kadencji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości