Nowa gra?

Wszystko o wszystkim.

Nowa gra?

Tak
10
63%
Nie
6
38%

Liczba głosów: 16

Administrator
Administrator

Re: Nowa gra?

Postautor: Administrator » 27 gru 2018, 13:36

Wolałbym nie. Nowa gra wymagałaby jednak więcej zaangażowania niż ta, a ja nie mam tyle czasu.

Awatar użytkownika
Lukasz Wojtowicz

Postautor: Lukasz Wojtowicz » 27 gru 2018, 13:50

Dlatego sam napisałem, że musiałby być nowy GM.
Były prezydent Sosnowca, Były premier RP, były członek Partii Liberalno-Konserwatywnej, prezes stowarzyszenia Ruch Konserwatywny.

Wg. Katarzyny Kajkowskiej jej lokaj.

Awatar użytkownika
Katarzyna Kajkowska

Postautor: Katarzyna Kajkowska » 27 gru 2018, 14:41

Albo dwóch. Obecny i nowy :)
Obrazek
Katarzyna Kajkowska
Więcej Słońca!

Awatar użytkownika
Joanna Poniatowska

Postautor: Joanna Poniatowska » 28 gru 2018, 11:47

Jaką mamy gwarancję, że wszyscy gracze z tej gry przejdą do nowej? No i jak przyciągniemy nowych graczy?
księżna Joanna Poniatowska-Pawłowska - kasztelanowa kozielska oraz senator I i II kadencji IV RP

Wicepremier i minister spraw zagranicznych w rządzie Weroniki Ryszkowskiej (2024-2025), prezes SS-K/SN-K (2023-2028)

Awatar użytkownika
Lukasz Wojtowicz

Postautor: Lukasz Wojtowicz » 28 gru 2018, 12:30

Gwarancji nie ma żadnej. Nie ma też gwarancji, że będzie miał ktokolwiek ją GMować, co też jest faktem. Bo o ile wcześniej mógłbym się tego podjąć, to teraz byłoby głupotą.
Były prezydent Sosnowca, Były premier RP, były członek Partii Liberalno-Konserwatywnej, prezes stowarzyszenia Ruch Konserwatywny.

Awatar użytkownika
Fryderyk Skarbinski

Postautor: Fryderyk Skarbinski » 28 gru 2018, 13:34

Ja mógłbym wesprzeć GM-a w sprawach gospodarczych, trochę mi brakowało wpływu działań graczy na gospodarkę. Myślę, że mógłbym przygotowywać eventy z komentarzami gospodarczymi różnych opcji gospodarczych i zadbać o wskaźniki gospodarcze/wykonania budżetu etc.
Fryderyk Skarbiński - przewodniczący Stowarzyszenia "Rządzić Inaczej", ekonomista behawioralny, doktor ekonomii i psychologii, project manager, działacz społeczny
Obrazek

Awatar użytkownika
Anna Radziwiłł-Schmidt

Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 01 sty 2019, 22:32

Tak się zastanawiam, że nowa gra to w sumie nie jest zły pomysł. Gram tutaj od początku i nawet ja powoli zaczynam się gubić w realiach - zapomniałam w ogóle o tej zmianie ustawy o referendum ogólnokrajowym, musiałam sporo poszukać, zanim znalazłam to, co Aleksander przywołuje :D
Anna Radziwiłł-Schmidt - sekretarz generalna NATO (od 2032).

Premier RP (2015-20; 2028-32), szefowa PE (2027-28), szefowa AFET (2024-2027), wicepremier, MSZ (2021-22), liderka PD (2021-24; 2030-32).

Awatar użytkownika
Aleksander Lichtenberg

Postautor: Aleksander Lichtenberg » 01 sty 2019, 22:48

Bardzo ciebie przepraszam, ale tak wyszło, że to znalazłem (szukałem ile potrzebuję podpisów) :lol: Krytykowałbym referendum w tym roku nawet gdyby było zgodne z prawem, bo chodzi o to, żeby był czas na dyskusję, debatę. Wiadomo, z marniejszym skutkiem, ale wciąż.
Nowa gra wydaje się coraz lepszym rozwiązaniem, ta mogłaby jeszcze trwać i trwać- mamy wybory (wygląda na to, że szybciej niż nam się wydaje :lol: ), później może referendum. Jednak powinniśmy się zastanowić czy nowa gra nie będzie ciekawsza? PiS w toku gry raczej straci władzę (nie wiadomo jak bardzo), będą pewnie trzy bloki opozycyjne. Najmniej spektakularne wybory samorządowe byłyby już za nami. Czekałaby na nas rozgrzewka z wyborami do PE, później bardzo istotne wybory parlamentarne.
Powinniśmy się też zastanowić czy były jakieś błędy w tej grze. Może nie powinniśmy aż ściśle wchodzić w kwestie prawne? Tylko jak znaleźć tę rozsądną granicę? Czy może monarchia odpędziła kilku graczy?

Awatar użytkownika
Lukasz Wojtowicz

Postautor: Lukasz Wojtowicz » 01 sty 2019, 22:58

Może nie tyle monarchia, co brak bezpośrednich wyborów przywódcy i zjedzenie przeze mnie BS i niezrzeszonych samorządów spowodowało, że ta gra nie ma dużej ilości ludu, ale problem jest ten sam. Nie ma kto przejąć nowej gry ;)

Awatar użytkownika
Anna Radziwiłł-Schmidt

Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 01 sty 2019, 23:07

Ja muszę ogólnie czasami szukać w archiwach różnych rzeczy, bo trudno to spamiętać. A są one dość rozległe :D
A akurat jeśli chodzi o monarchię, to pomysł jej wprowadzenia pojawił się już w poprzedniej grze (RP2015), która trwała od 2012 do 2015. Wtedy upadł, bo nie było woli graczy og i polityków ig, żeby ją ostatecznie wprowadzać. Było chyba nawet referendum, ale pomysł odrzucono. Tutaj akurat tak się złożyło, że mieliśmy postać monarchistę, i w sumie to był ciekawy eksperyment. Tamtą grę zakończyliśmy na 2025 roku, tutaj dobijamy już do 2030 no i w sumie trudno przewidywać jakieś wydarzenia międzynarodowe itp.
Co do braku bezpośrednich wyborów głowy państwa, to się nie zgodzę, że mogło to odpędzić graczy. W sumie prezydentura to nie jest coś, w co ambitni politycy celują, to raczej ukoronowanie kariery. A jak wiadomo, gracze na początku gry kreują swoje postacie od podstaw, więc tu raczej o zakończeniu kariery mowy nie ma. Raczej celuje się w tekę premiera, przywództwo w partii. Najważniejsze są wybory parlamentarne. Tutaj na początku gry było trochę inaczej, bo ja z Mikołajem właśnie staraliśmy się o prezydenturę, ale też okoliczności były inne (przeszliśmy prosto z poprzedniej gry, osiągając tam dość sporo).
Co do samej nowej gry, to możemy się też zastanowić nad inną koncepcją, bo już dwie zaczynały się w 2015 roku. Może na przykład wrócić do przeszłości? Takie gry też kiedyś były, co zaczynały się w 2005, 2007 czy 2011 i też były ciekawe.
Anna Radziwiłł-Schmidt - sekretarz generalna NATO (od 2032).

Premier RP (2015-20; 2028-32), szefowa PE (2027-28), szefowa AFET (2024-2027), wicepremier, MSZ (2021-22), liderka PD (2021-24; 2030-32).

Wróć do „Spamowisko”