Postautor: Marek Kohn » 10 cze 2017, 17:25
Na sali sejmowej pojawia się długo niewidziany - ze względów rodzinnych - były premier, Marek Kohn. Witany przez posłów koalicji brawami, podchodzi do mównicy, by zabrać głos.
Panie Marszałku,
Wysoka Izbo,
Jestem zaszczycony, że moim pierwszym wystąpieniem po powrocie do polityki - po dramatycznych przeżyciach życia osobistego - będzie kwestia zrealizowania przez rząd Weroniki Ryszkowskiej jednej ze sztandarowych obietnic Partii Liberalno-Konserwatywnej i całej koalicji centroprawicy.
Mimo wszelkiej krytyki, obecnej w tej dyskusji ponad dopuszczalne dobrym obyczajem granice, pragnę zauważyć jedno: żadna siła polityczna nie zgłosiła do tej pory żadnej merytorycznej, ani nawet technicznej, poprawki do tego projektu. Pokazuje to, że przygotowany projekt jest dobry, obszerny i kompleksowy.
Zrealizowaliśmy swoje zobowiązania z naddatkiem - obiecywaliśmy Polakom stawkę podatkową w wysokości 25 proc. Nie tylko zrealizowaliśmy swoją obietnicę, ale umiejętnie włączyliśmy do tego systemu ulgę prorodzinną, pozwalającą jeszcze bardziej zyskać polskim rodzinom na tym rozwiązaniu.
Ponadto, podjęliśmy się zobowiązania aktywizującego - ulgi na zatrudnienie absolwentów i studentów. W ten sposób budujemy dla nich możliwości zdobywania doświadczenia, zdobywania pierwszej pracy, budowania swojej przyszłości w Polsce.
Zrealizowaliśmy szeroki katalog wyłączenia z opodatkowania, gwarantując, że państwo nie będzie opodatkowywać tego, co wspiera wykonywania obowiązków czy wypoczynek (dofinansowania wczasowe), zachowując dzięki temu wartości wspierania także modelu "work-life balance".
Zrealizowaliśmy uczciwy wzorzec informacji dla każdego - ile wypracował, ile zapłacił podatków, ile przysługuje mu ulg, jaka będzie jego prognozowana emerytura. To gwarancja uczciwości wobec obywateli i najszerszy program dostępu do informacji dla Polaków, jaki zrealizowano w sferze finansów publicznych.
Wysoki Sejmie,
Jestem dumny, że to ja mogłem podpisywać stosowne zobowiązania Partii Liberalno-Konserwatywnej, gdy publikowaliśmy nasz program przedwyborczy.
Jestem dumny, że to ja mogłem ogłosić nasze zobowiązanie w tej materii jako Prezes Rady Ministrów Jego Królewskiej Mości.
Jestem dumny, że to ja wybrałem ministra Wincentego Nowaka do zrealizowania tego programu.
Jestem dumny, że przedstawiliśmy ten projekt.
Będę dumny, gdy już za niedługo przyjmiemy go w tej Izbie, dla dobra Polaków.
Dziękuję.
(Oklaski)
Marek Kohn - dr hab. nauk prawnych, były prezes Partii Liberalno-Konserwatywnej, były premier Rzeczypospolitej Polskiej (2022), poseł na Sejm RP (2020-2025), senator II kadencji (od 2025).