[Rząd] o podatku od funduszu wynagrodzeń wypłacanych przez osoby zatrudniające

Marszałek: Jacek Żalek
Obradował w latach 2022-2026
Awatar użytkownika
Wincenty Nowak

Re: [Rząd] o podatku od funduszu wynagrodzeń wypłacanych przez osoby zatrudniające

Postautor: Wincenty Nowak » 10 cze 2017, 10:08

*Na mównicę wchodzi minister spraw skarbowych Wincenty Nowak*

Panie Marszałku!
Wysoka Izbo!

Szanowny Panie Pośle Tenerowicz, chciałbym na wstępie zaznaczyć, że nie wychowałem się w PRL, ale w USA. Może to Panu odpowie na pytanie, dlaczego tak beznadziejnie mówię po polsku. Budżet mógłby się utrzymać po likwidacji PITu i CITu za pomocą VATu i akcyzy, ale jest to rozwiązanie ryzykowne i ja, jako minister, nie mogę ryzykować, bo teraz nie jestem tylko graczem na giełdzie, ale działam na rynku dźwigając też finanse Polski. Obniżyć ceny produktów może też rywalizacja na rynku, która jest nam potrzebna. Mówił Pan, że powinienem wiedzieć o negatywnych skutkach ustawy. Wiem, że negatywnie wpłynie to na urzędników i doradców podatkowych, ale osoby zatrudniające będą korzystać z ich usług, więc w przypadku ich co poniektórzy mogą odczuć te negatywne skutki.

Szanowna Pani Posłanko Gardias, jeżeli wprowadzimy bony zdrowotne i edukacyjne to wtedy mogą się zmniejszyć wydatki na edukację i służbę zdrowia, bo unikniemy nie potrzebnych wtedy wydatków. O to mi chodziło.

Dziękuję.

*Minister schodzi z mównicy*

Awatar użytkownika
Jan Radziwiłł

Re: [Rząd] o podatku od funduszu wynagrodzeń wypłacanych przez osoby zatrudniające

Postautor: Jan Radziwiłł » 10 cze 2017, 13:15

Victoria Tennyson-Radziwiłł do siedzących obok niej posłów i posłanek:
"To ja jestem Angielką i uczyłam się polskiego od męża i później brałam specjalne lekcje w Polsce, a mówię lepiej od niego."
Książe Jan Radziwiłł - Przewodniczący i założyciel Stronnictwa Szlachecko-Konserwatywnego.

Były wicepremier, Minister ds. wprowadzenia w Polsce monarchii, Przewodniczący Razem dla Najjaśniejszej!

Kosek wita.

Awatar użytkownika
Laura

Postautor: Laura » 10 cze 2017, 14:55

Na mównicę wchodzi poseł Piotr Ikonowicz

Panie Marszałku
Wysoka Izbo.

Przed chwilą pan minister Nowak zapowiedział bony edukacyjne i zdrowotne, co może przyczynić się d zmniejszenia wydatków na te cele. Otóż naszym zdaniem błędne będzie zmniejszanie wydatków na te cele. To zahamuje wyrównywanie szans. Rząd zamiast snuć plany oszczędności na oświacie powinien zająć się poprawą warunków w jakich kształcą się uczniowie, bazą dydaktyczną, bezpieczeństwem w szkołach. Zmniejszenie wydatków na służbę zdrowia jeszcze bardziej podzieli obywateli, jest to o tyle istotne, że mamy coraz więcej seniorów, którzy z racji wieku potrzebują częstokroć stałej i specjalistycznej pomocy medycznej. A nie stać ich aby dopłacać do tego z bardzo skromnych emerytur i rent. Również opieka zdrowotna dla dzieci i młodzieży wymaga naprawy i dodatkowych środków, nie zaś cięć, co dziś proponuje pan minister Nowak. Ustawa w takim kształcie jak się okazuje ma więcej wad niż zalet ze społecznego punktu widzenia zarówno jeśli mówimy o najbliższej przyszłości jak i długim okresie obowiązywania tych przepisów. Dlatego apeluję o wycofanie tego projektu, który jest po prostu zły. Jeśli zostanie on poddany pod glosowanie w tym kształcie, Zjednoczona Lewica zagłosuje przeciw.

Dziękuję
Laura Novak
Wicepremier RP- Minister Skarbu i Energii.( 2026-2027 i 2028-2031)
Premier RP ( 2027)
Poseł na Sejm IV RP. I-VI kadencji
W latach 2020-2024 i od 2029 przewodnicząca SLD i ZL.
Przewodnicząca KP ZL w latach 2019-2026

Awatar użytkownika
Dominik Święcicki

Postautor: Dominik Święcicki » 10 cze 2017, 15:21

Na mównicę wchodzi Dominik Święcicki:
Panie Marszałku
Wysoka Izbo.

Panie ministrze Nowak. Przed wyborami opowiadał Pan narodowi barwne historię o likwidacji podatków, o tym czego pan nie zrobi. To jak najbardziej było możliwe, ponieważ stał Pan za plecami Marka Kohna. Dobrze Pan minister wiedział, że swoją niekompetencję ukryje za byłym premierem, który można by powiedzieć umiał wszystko uzasadnić(uśmiecha się). Jednak teraz nie ma premiera Kohna i musi sobie Pan radzić sam. Wszyscy widzimy jak jest. Gubi się Pan w swoich wypowiedziach. Nie ma żadnej konkretnej reformy ze strony MSS. Zaprzecza Pan swoim obietnicą. Tak jak powiedzieli już moi przedmówcy: zastępuje pan podatek kolejnym podatkiem. W tej sprawie chyba nawet inni się ze mną zgodzą. Dziękuję.
Dominik Święcicki historyk, poseł na sejm II i III kadencji.

Awatar użytkownika
Wincenty Nowak

Postautor: Wincenty Nowak » 10 cze 2017, 16:14

*Na mównicę wchodzi minister spraw skarbowych Wincenty Nowak*

Panie Marszałku!
Wysoka Izbo!

Szanowny Panie Pośle Ikonowicz, bony były już w programie, z którym PL-K się posługiwało podczas wyborów. Zmniejszenie wydatków na edukację i służbę zdrowia, po wprowadzeniu bonów zależy tylko od innych ministrów, jak wprowadzą te bony. Może będą zmniejszone wydatki, może nie. Dalsza część Pana wypowiedzi odbiega od tematu. Choć ciekawi mnie jakie są prawdziwe powody Pana twierdzenia, że ten projekt jest po prostu zły. Może dlatego, że ten podatek nie ma drugiej stawki dla zarabiających dużo więcej od Pana kolegów, którzy nie dostali się na państwową posadę?

Panie pośle Święcicki, wcale nie likwiduję podatku PIT, wcale. *kiwa głową* Nazywa mnie Pan niekompetentnym, ale czyżby Pan nie wywołał skandalu na Ukrainie swoimi działaniami? Też mówi mi Pan, że gubię się w swoich wypowiedziach. Możliwe, ale ja nie jestem ministrem od gadania tylko od działania, a tak poza tym w gadaniu byłbym gorszy od moich poprzedników. Wracając do moich poprzedników i do pańskiej wypowiedzi, że to nie jest ,,żadna konkretna reforma". Radzę porównać to do działań moich poprzedników, to może zmieni Pan zdanie. Jest to dopiero początek jednej wielkiej reformy podatkowej i wprowadzę ją niezależnie od tego czy się to podoba opozycji. *brawa z ław PL-K*

Dziękuję.

*Minister schodzi z mównicy*

Awatar użytkownika
Wincenty Nowak

Postautor: Wincenty Nowak » 10 cze 2017, 16:56

Żalek:

Przechodzimy do głosowania.

Og: Głosowanie potrwa gdzieś do poniedziałku (ale pewnie się przedłuży)

Awatar użytkownika
Laura

Postautor: Laura » 10 cze 2017, 17:00

Piotr Ikonowicz wraca na mównicę

Panie Marszałku
Wysoka Izbo

Pan minister Nowak kluczy w w swoich wypowiedziach. Widzimy bardzo pobieżną znajomość następstw wprowadzenia tej ustawy. Jako minister powinien pan wiedzieć jakie plany w swych resortach mają inni ministrowie. Moja dalsza wypowiedź nie odbiega od tematu, ale dotyczyła sytuacji w służbie zdrowia i edukacji w związku cięciami, które nastąpią w następstwie braku środków w budżecie. Chcecie państwo oszczędzać na najsłabszych, dla których mniej pieniędzy w edukacji, w służbie zdrowia to pogorszenie bezpieczeństwa społecznego. Poseł Gardias już wspominała. Czy po wprowadzeniu waszego projektu pracownikom zostanie 100 złotych więcej, ale w skutek cięć w budżecie wyda on kilkaset złotych więcej na to co wcześniej było gwarantowane za środki publiczne. Tanie państwo tak hołubione przez liberałów nie działa. Projekt jest zły, dowodzi tego również brak merytorycznej argumentacji z pańskiej strony, brak informacji o tym na jakie zadania państwa zabraknie pieniędzy w przyszłości, po jego wprowadzeniu. W kwestii bonów także pan lawiruje. . Jako lewica jesteśmy zwolennikami podatku progresywnego, który umożliwi redystrybucję dóbr. Liniowa stawka premiuje zamożnych kosztem uboższych, mamy zatem odwróconą redystrybucję. W zdecydowanej większości państw europejskich obowiązuje kilka stawek podatkowych, to te państwa rozwijają się szybciej, a ich mieszkańcy żyją stabilniej i bezpieczniej.

Dziękuję
Laura Novak
Wicepremier RP- Minister Skarbu i Energii.( 2026-2027 i 2028-2031)
Premier RP ( 2027)
Poseł na Sejm IV RP. I-VI kadencji
W latach 2020-2024 i od 2029 przewodnicząca SLD i ZL.
Przewodnicząca KP ZL w latach 2019-2026

Awatar użytkownika
Dominik Święcicki

Postautor: Dominik Święcicki » 10 cze 2017, 17:01

Święcicki wraca na mównice i mówi do ministra Nowaka donośnym głosem:
Podczas kampanii byliście tacy łagodni. Obiecaliście dialog z opozycją. Pan teraz mówi, że wprowadzi reformę niezależnie od tego czy opozycji to się podoba czy nie. Wie Pan jak to zjawisko się nazywa?! H-I-P-O-K-R-Y-Z-J-A!
Tu chyba nawet lewica się ze mną zgodzi! (Uśmiech)
Dominik Święcicki historyk, poseł na sejm II i III kadencji.

Awatar użytkownika
Jan Radziwiłł

Postautor: Jan Radziwiłł » 10 cze 2017, 17:13

Victoria Tennyson-Radziwiłł pod nosem:
" Dzieci, normalnie jak dzieci…"

SS-K w wyniku kompromitującego wystapieni min. Nowaka głosuje przeciw.
Książe Jan Radziwiłł - Przewodniczący i założyciel Stronnictwa Szlachecko-Konserwatywnego.

Były wicepremier, Minister ds. wprowadzenia w Polsce monarchii, Przewodniczący Razem dla Najjaśniejszej!

Kosek wita.

Awatar użytkownika
Marek Kohn

Postautor: Marek Kohn » 10 cze 2017, 17:25

Na sali sejmowej pojawia się długo niewidziany - ze względów rodzinnych - były premier, Marek Kohn. Witany przez posłów koalicji brawami, podchodzi do mównicy, by zabrać głos.

Panie Marszałku,
Wysoka Izbo,

Jestem zaszczycony, że moim pierwszym wystąpieniem po powrocie do polityki - po dramatycznych przeżyciach życia osobistego - będzie kwestia zrealizowania przez rząd Weroniki Ryszkowskiej jednej ze sztandarowych obietnic Partii Liberalno-Konserwatywnej i całej koalicji centroprawicy.

Mimo wszelkiej krytyki, obecnej w tej dyskusji ponad dopuszczalne dobrym obyczajem granice, pragnę zauważyć jedno: żadna siła polityczna nie zgłosiła do tej pory żadnej merytorycznej, ani nawet technicznej, poprawki do tego projektu. Pokazuje to, że przygotowany projekt jest dobry, obszerny i kompleksowy.

Zrealizowaliśmy swoje zobowiązania z naddatkiem - obiecywaliśmy Polakom stawkę podatkową w wysokości 25 proc. Nie tylko zrealizowaliśmy swoją obietnicę, ale umiejętnie włączyliśmy do tego systemu ulgę prorodzinną, pozwalającą jeszcze bardziej zyskać polskim rodzinom na tym rozwiązaniu.

Ponadto, podjęliśmy się zobowiązania aktywizującego - ulgi na zatrudnienie absolwentów i studentów. W ten sposób budujemy dla nich możliwości zdobywania doświadczenia, zdobywania pierwszej pracy, budowania swojej przyszłości w Polsce.

Zrealizowaliśmy szeroki katalog wyłączenia z opodatkowania, gwarantując, że państwo nie będzie opodatkowywać tego, co wspiera wykonywania obowiązków czy wypoczynek (dofinansowania wczasowe), zachowując dzięki temu wartości wspierania także modelu "work-life balance".

Zrealizowaliśmy uczciwy wzorzec informacji dla każdego - ile wypracował, ile zapłacił podatków, ile przysługuje mu ulg, jaka będzie jego prognozowana emerytura. To gwarancja uczciwości wobec obywateli i najszerszy program dostępu do informacji dla Polaków, jaki zrealizowano w sferze finansów publicznych.

Wysoki Sejmie,

Jestem dumny, że to ja mogłem podpisywać stosowne zobowiązania Partii Liberalno-Konserwatywnej, gdy publikowaliśmy nasz program przedwyborczy.

Jestem dumny, że to ja mogłem ogłosić nasze zobowiązanie w tej materii jako Prezes Rady Ministrów Jego Królewskiej Mości.

Jestem dumny, że to ja wybrałem ministra Wincentego Nowaka do zrealizowania tego programu.

Jestem dumny, że przedstawiliśmy ten projekt.

Będę dumny, gdy już za niedługo przyjmiemy go w tej Izbie, dla dobra Polaków.

Dziękuję.

(Oklaski)
Marek Kohn - dr hab. nauk prawnych, były prezes Partii Liberalno-Konserwatywnej, były premier Rzeczypospolitej Polskiej (2022), poseł na Sejm RP (2020-2025), senator II kadencji (od 2025).

Wróć do „Sejm IV RP III kadencji”