Telewizja

Najważniejsze newsy z kraju. Telewizja, radio, internet.
Administrator
Administrator

Re: Telewizja

Postautor: Administrator » 28 lut 2017, 16:16

Obrazek

Działacz PLK winny wycieku danych premier Wisłockiej?
Obrazek
Z ustaleń prokuratury wynika, że Sebastian K., biznesmen, który wspomaga finansowo Partię Liberalno-Konserwatywną, jest winny wycieku nagich zdjęć byłej premier, Adrianny Wisłockiej.

Sprawę wycieku zdjęć opisały nawet zagraniczne media, a prokuratura wszczęła postępowania wyjaśniające. Jak się okazało, premier Wisłocka padła ofiarą szantażu ze strony mężczyzny, z którym była związana.

Prokuratorzy ustalili, że Sebastian K. chciał kupić jedno z państwowych przedsiębiorstw, na co nie zgodziła się ówczesna premier, nie ugięła się także przed groźbą opublikowania zdjęć. Wtedy biznesmen postanowił pójść do PLK, wspomógł ją finansowo i obiecał, że pomoże skompromitować Wisłocką.

Zdjęcia wyciekły jednak szybciej niż planowano, co pozwoliło na przeprowadzenie postępowania, a to stawia teraz PLK w defensywie. Kampanie wyborcze nigdy nie są "czyste", ale naruszania prywatności i nadszarpnięcie wizerunku byłej premier to ciosy poniżej pasa.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 28 lut 2017, 16:46

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Gościem "Kropki nad i" będzie Adrianna Wisłocka, była premier.

Dobry wieczór, Monika Olejnik, moim gościem jest była premier Adrianna Wisłocka. Dobry wieczór pani premier.

Dobry wieczór państwu i pani redaktor.

W ostatnich dniach wyciekły pani nagie zdjęcia. Może to pani wytłumaczyć?

Pani redaktor, zrobienie tych zdjęć to mój największy życiowy błąd. Ale mleko się wylało, nie ma co rozpaczać.

Myślę, że wyborcy chcieliby wiedzieć, co się stało.

Kto z nas nigdy nie popełnił błędu? Sprawa jest prosta - zakochałam się, zaufałam nieodpowiedniej osobie. Myślałam, że on mnie kocha, ale... do oczu napływają jej łzy Ale chyba tak nie było. Wie pani redaktor, z każdą miłością ma się plany na przyszłość, byliśmy już razem kilka miesięcy, darzyłam go wielkim uczuciem, a on to wykorzystał. rozpłakała się

Pani premier, proszę chusteczki. Dlaczego te zdjęcia wyciekły?

Nie chcę zdradzać imienia tego człowieka, nie chcę mieć z nim już nic wspólnego. Zaczęło się to tak - spotkaliśmy się na balu charytatywnym, rozmawialiśmy, wiadomo, potem zostaliśmy parą. Gdy zostałam premierem, chciał kupić jedną z kopalni, które mieliśmy sprywatyzować, do czego ostatecznie nie doszło. Odmówiłam, widziałam tam konflikt interesów - nie mogłam pozwolić na kupno kopalni swojemu facetowi! Próbował mnie szantażować nagimi zdjęciami, które mu wysyłałam, ślepo zakochana. robi przerwę Nie dałam się, ale on zagroził, że pójdzie do jednej z partii opozycyjnych...

Pije pani do wyników śledztwa?

Tak. Nie chciałam się ugiąć, a on postanowił moje zdjęcia wykorzystać. To był dla mnie cios, ale to przetrwam, tak jak przetrwałam ataki jako premier. Okazało się, że poszedł do tej partii, która ma największe szanse na wygraną. On zawsze był trochę karierowiczem.

Niejasne jest finansowanie kampanii PLK. Myśli pani, że to możliwe, że to pani były mężczyzna sfinansował ich kampanię?

To całkiem prawdopodobne, ale nie chcę tutaj rzucać bezpodstawnych oskarżeń.

Prokuratura prowadzi śledztwo w tej sprawie.

No właśnie, poczekajmy na wyniki.

Zmieńmy trochę temat. Dlaczego podała się pani do dymisji?

Właśnie między innymi dlatego, że on zaczął mnie szantażować, nie byłam w stanie skupić się na pracy, dodatkowo bolała mnie sprawa z Piotrkiem, bo wcześniej mieliśmy dobry kontakt, a po jego dymisji to się zmieniło. Miałam też trochę problemów osobistych, czysto rodzinnych.

Co tak naprawdę było między panią a śp. premierem Wiśniewskim?

Nic, już parę razy to dementowałam, ale mam trochę wyrzuty sumienia, że mogłam się przyczynić do jego, bądź co bądź, tragicznego kroku.

Pani premier, dziękuję za wywiad i życzę powodzenia w dalszej karierze oraz wyjaśnienia sprawy ze zdjęciami.

Dziękuję pani redaktor, dobranoc państwu.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 28 lut 2017, 17:15

Obrazek
Partia Polaków poprze kilku kandydatów PKP.

Obrazek

Partia Polaków podjęła decyzję, że poprze kandydatów Prawicy Królestwa Polskiego.

Partia poprze m.in Marka Jurka, Piotra Tomczaka, Jacka Kurskiego i Andrzeja Dubiela.

Prezes PPol, Karol Malinowski nie widzi jednak w tym nic dziwnego. "Poparliśmy m.in. Sławomira Zawiślaka, czy Annę Radziwiłł-Schmidt, więc nie rozumiem zdziwienia tym."

Obrazek
Finał kampanii Partii Polaków.

Obrazek

Partia Polaków finalizuje kampanię wyborczą przed wyborami do Sejmu w 2022 roku. Dziś kandydaci PPol spotkają się z wyborcami w Płocku i Warszawie.

Prezes Partii Polaków Karol Malinowski spotkał się z wyborcami w Płocku i zachęcał ich do głosowania na Partię Polaków i prezentował kandydatów tej partii w JOW-ach.

Prezes PPol po raz kolejny przemówił do zainteresowanych mieszkańców:"Jak wiecie państwo potrafię dotrzymywać obietnicy, za 9 miesięcy będziecie stolicą województwa mazowieckiego, co pozwoli wam na rozwój. Dlatego, jeżeli chcecie dalej pozytywnych zmian, to zagłosujcie na Partię Polaków, jeżeli chcecie dobrych czterech lat!"

Po tym Karol Malinowski udał się do Warszawy, gdzie Karol Malinowski przekonywał do głosowania na kandydatów Partii Polaków.

Po tym liderzy Partii Polaków udali się do siedziby Partii, gdzie będą oczekiwać wyniku wyborów.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 28 lut 2017, 19:49

Obrazek

Problem nad którym większość milczy.
Obrazek
W Polsce od około 10 lat systematycznie rośnie liczba tzw gniazdowników'' czyli dorosłych osób mieszkających z rodzicami, obecnie w wieku 25-34 lata jest to 55% populacji. Mówią wprost, że życie w rodzinnym gnieździe jest tańsze, a ich pensje nie pozwalają na usamodzielnienie się. Wpływa to także na stan demograficzny i perspektywy życiowe młodych ludzi. Większość ugrupowań pomija to zjawisko, jedyną siłą polityczną otwarcie deklarującą potrzebę budowania tanich mieszkań na wynajem jest Zjednoczona Lewica.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 01 mar 2017, 15:42

Obrazek
Pucz-Swarzewska w Senatorskim Klubie Dworskim
Obrazek
Była wicepremier i minister infrastruktury Katarzyna Pucz-Swarzewska, którą król Michał II powołał dzień przed wyborami na urząd kasztelanowej bydgoskiej złożyła dzisiaj oficjalnie legitymację partyjną Postępowych Demokratów.

- Kończę z polityką partyjną, dlatego zdecydowałam się wystąpić z Postępowych Demokratów. Oczywiście ta partia zostanie bardzo blisko mojego serca. - powiedziała Katarzyna Pucz-Swarzewska, która jako kasztelanowa bydgoska z urzędu zasiadła w Senacie I kadencji IV RP. Była wicepremier powiedziała, że jej stanowisko w wielu kwestiach zbliżone jest do stanowiska dworu i właśnie dlatego zdecydowała się przystąpić do Senatorskiego Klubu Dworskiego jednocześnie występując z PD. Przy okazji tego oświadczenia Pucz-Swarzewska poinformowała media, że wraz z mężem spodziewa się drugiego dziecka.

Była wicepremier uchodziła za jedną z najbliższych współpracowniczek byłej premier a obecnie szefowej Postępowych Demokratów Anny Radziwiłł-Schmidt, była także faworytką do objęcia po niej funkcji przewodniczącej Platformy Obywatelskiej w 2020 roku, jednak po przegranej w swoim okręgu wyborczym zdecydowała się wycofać, po czym szefem partii został Radosław Sikorski.

Pucz-Swarzewska w latach 2015-2019 sprawowała urząd ministra infrastruktury i rozwoju w pierwszym rządzie Anny Radziwiłł-Schmidt, w latach 2016-2019 dodatkowo była również wicepremierem. Po wyborach parlamentarnych w 2019 roku została wybrana na wicemarszałka Sejmu I kadencji IV RP, funkcję pełniła do czerwca 2020. W przyspieszonych wyborach do Sejmu 6 marca 2022 roku nie ubiegała się o poselską reelekcję.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 01 mar 2017, 19:23

Obrazek
Radziwiłł-Schmidt nadal przewodniczącą Postępowych Demokratów
Zarząd krajowy partii udzielił jej wotum zaufania
Obrazek
Zakończył się właśnie Zarząd Krajowy Postępowych Demokratów, na którym doszło do powyborczych rozliczeń. Jego członkowie jednogłośnie udzielili dotychczasowej przewodniczącej Annie Radziwiłł-Schmidt wotum zaufania, a także dyskutowali o wynikach przyspieszonych wyborów.

- Pani przewodnicząca Radziwiłł-Schmidt ma nasze pełne zaufanie, nie ma potrzeby żeby odwoływać ją z dotychczasowej funkcji. - powiedziała po zarządzie wiceprzewodnicząca Postępowych Demokratów Urszula Pasławska. Poinformowała, że w trakcie jego obrad doszło do powyborczych rozliczeń. - Dzięki tej aktywnej kampanii jesteśmy dzisiaj drugą siłą w Sejmie. Oczywiście, liczyliśmy na więcej, ale jest się z czego cieszyć. - powiedziała. Odmówiła komentarza w sprawie ewentualnej koalicji ze zwycięską partią. - Mamy teraz gorący okres, na pewno będzie dużo ofert, na giełdzie są tak naprawdę wszystkie partie. - odpowiedziała wymijająco.

Na zarządzie zapadły także wstępne ustalenia w sprawie wyborów personalnych, m.in. o kształcie klubu poselskiego oraz kandydacie na wicemarszałka. Poruszono również kwestię jesiennych wyborów samorządowych. - Nie zapadły jeszcze żadne wiążące decyzje, na razie musimy "zregenerować baterie" po tej długiej i męczącej kampanii i wdrożyć się do pracy w nowej kadencji. - powiedziała rzeczniczka prasowa PD, Felicja Maciejewska.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 03 mar 2017, 16:48

Obrazek
Wielomilionowe straty spółek miejskich w Łodzi i olbrzymie zarobki ich prezesów.
Obrazek
Ponad 40 milionów rocznej straty przyniosły Łodzi jedna ze spółek samorządowych, a jej prezes zarabia ok. 22 tysiące zł brutto miesięcznie. To nie jest wyjątek. Inni samorządowi prezesi zarządzający firmami, które są na minusie, też pobierają wysokie pensje. Rekordzista ponad 26 tys. zł.

Prezes łódzkiego lotniska z powodu strat spółki, które wyniosły 45 mln zł rocznie, zwolnił 28 osób. Sam zarabia ponad 22 tys. zł brutto miesięcznie. - Straty lotniska nie mają nic wspólnego do zarobków prezesa - twierdzi Wioletta Gnacikowska, rzecznik prasowy łódzkiego Portu Lotniczego im. Władysława Reymonta.

To nie jest jedyny taki przykład z Łodzi. 10 milionów złotych rocznych strat przyniósł Bionanopark, a jego prezes zarabia miesięcznie 13,2 tys. zł. Spółka Expo Łódź odnotowała z kolei 2,7 mln zł straty, a jej prezes inkasował co miesiąc ponad 13 tys. zł pensji.

Natomiast ponad 26 tys. zł co miesiąc pobiera szef Miejskiej Areny Kultury i Sportu "Atlas", która przyniosła 3,75 mln zł straty. - Prezes nie dostał przez 7 lat żadnej premii ani nagrody finansowej, więc czy to jest dużo czy mało? - tłumaczy dyrektor marketingu tej spółki marek Plawgo. I argumentuje, że prezes zarządza trzema obiektami: areną i dwoma miejskimi stadionami, więc gdyby każdym z tych obiektów zarządzać osobno w sumie wyszło by więcej.

Władze Łodzi wyjaśniają, że pensje prezesów podległych miastu spółek określa wskaźnik. - To jest uzależnione od przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, które w ubiegłym roku wyniosło nieco ponad 4 tys. zł. Prezesi otrzymują wielokrotność tego wynagrodzenia, maksymalnie sześciokrotność - mówi Agnieszka Rutkowska z Urzędu Miasta Łodzi.

Ta wielokrotność jest wypłacana bez względu na to czy spółka przynosi zyski czy straty.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 03 mar 2017, 21:58

Obrazek

Rawski: Przed Polską historyczna szansa!

Obrazek

Poseł Partii Liberalno-Konserwatywnej był dzisiaj Gościem Wiadomości w telewizyjnej "Jedynce". Tematem rozmowy były perspektywy sytuacji międzynarodowej i stan polskiej armii. Polityk skomentował oceny polskich wyborów przez media zagraniczne. Pomimo pytań prowadzącej, Rawski nie zdradził żadnych informacji na temat negocjacji koalicyjnych, ani tego, jakie będą przyszłe nominacje ministerialne.

Tegoroczne wybory parlamentarne w Polsce wzbudziły spore zainteresowanie zagranicą. Miło patrzeć, jak Rzeczpospolita wyrasta na kluczowego gracza w regionie. Przy braku mojej sympatii do New York Times'a muszę im przyznać, że napisali bardzo dobry i rzetelny tekst. Kluczowe dla Polski będą teraz dobra dyplomacja i modernizacja naszej armii. Całe szczęście, że Polacy wybrali mądrze i Partia Liberalno-Konserwatywna przez następne 4 lata będzie u sterów władzy. Mamy wspaniałych, kompetentnych ludzi na pierwsze stanowisko. Moglibyśmy znaleźć przynajmniej ze 3 idealnych kandydatów na szefa MSZ. Mamy genialną kadrę, kadrę, która podoła zadaniom przed nią stojącym. Koncert mocarstw wzmaga się i tu pojawia się szansa dla Polski, żeby wybić się na lidera regionu. Polska musi stać w pierwszym szeregu, gdy ustalany będzie nowy ład światowy. Nie widzę innej możliwości. Europa Wschodnia musi zdać sobie sprawę, że to współpraca z Polską jest synonimem bezpieczeństwa i rozwoju gospodarczego. Ważna jest także współpraca przy reformie UE. Należy odrzucić lewicowe dogmaty i powrócić do idei gaullistycznej. Gdy chodzi o armię, to uważam, że poprzednich Ministrów Obrony Narodowej powinno się dokładnie prześwietlić. Takie ignorowanie polskiej armii to niemalże szpiegostwo! To hańba! Jak można było sobie na coś takiego pozwolić! Szczególnie, że mieliśmy gotowy program reform. Dziękuję tym urzędnikom, którzy w obliczu niekompetencji swoich przełożonych dbali o polskie wojsko. Jesteście bohaterami! Ale proszę państwa, nie ma powodów do obaw! Nasza armia jeszcze podniesie się z kolan i będzie uważana za najlepszą w Europie!

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 05 mar 2017, 15:52

Obrazek
Postępowi Demokraci wybrali władze klubu poselskiego
Obrazek
Odbyło się pierwsze posiedzenie Klubu Poselskiego Postępowych Demokratów oraz Obywatelskiego Klubu Ludowego. Wewnątrzpartyjne głosowanie na szefa KP PD wygrała jego dotychczasowa przewodnicząca, Alicja Mikołajczyk, zmieniło się za to jego trzech wiceprzewodniczących.

W głosowaniu posłowie Postępowych Demokratów zdecydowali o pozostawieniu Alicji Mikołajczyk na stanowisku przewodniczącej Klubu Poselskiego. Była minister spraw zagranicznych zdobyła mandat poselski w Jednomandatowym Okręgu Wyborczym nr 145, zdobywając ponad 24 tys. głosów. Stanowisko wiceprzewodniczącego zachował również poseł Paweł Liściowski, na pozostałych trzech wybrano - Adama Jarubasa, Pawła Kowala i Joannę Schmidt.

Na konferencji prasowej, przewodnicząca KP mówiła: - Cieszę się, że koledzy z klubu ponownie mi zaufali. W obliczu dominacji Sejmu przez partie prawicowe musimy być jednomyślni w najważniejszych sprawach, w sprawach demokracji, pokoju, naszych wolności obywatelskich - jako Postępowi Demokraci nie pozwolimy na ograniczanie naszych praw.

Nieoficjalnie mówi się, że Postępowi Demokraci wkrótce powołają, zgodnie z wolą Jego Królewskiej Mości króla Michała II, gabinet cieni, w którym będą recenzować działania rządu Kohna, jeśli uzyska on poparcie w obu izbach parlamentu. Mikołajczyk powiedziała, że partia nie ustaliła jeszcze, jak będzie głosować w sprawie wotum zaufania. - Z niecierpliwością oczekujemy expose pana premiera Kohna, dopiero wtedy podejmiemy decyzję co do głosowania. - powiedziała szefowa klubu.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 05 mar 2017, 16:31

Obrazek
Konferencja Zjednoczonej Lewicy w Łodzi- odpowiedź na ogromne straty spółek samorządowych

W konferencji wziął udział m. in. Dariusz Joński- kandydat na prezydenta miasta w 2018 r., przewodniczący struktur SLD w województwie, Tomasz Trela- przewodniczący Klubu Radnych ZL w Łodzi, wieloletni współpracownik Hanny Zdanowskiej, Małgorzata Niewiadomska-Cudak- obecnie Radna Sejmiku, wcześniej Radna Miasta i wiceprzewodnicząca Rady Miasta oraz Janina Dobrzyńska- jako reprezentantka władz centralnych Sojuszu Lewicy Demokratycznej

-My w Łodzi osiągnęliśmy trzeci wynik w wyborach do Rady Miasta, kol. Darek Joński trzeci wynik wyborów na Prezydenta Miasta- minimalnie zabrakło 2% by przeszedł do drugiej tury i walczył z Hanną Zdanowską. W nadchodzących wyborach również wystawimy kandydata. Tym razem uda nam się wygrać. Pani Zdanowska będzie miała trudne zadanie w obliczu fali społecznego protestu, bo chyba tylko tak można określić reakcję mieszkańców po tym jak cała Polska dowiedziała się o ogromnych stratach łódzkich spółek- Małgorzata Niewiadomska-Cudak.

-Przez 4 lata byłem Pierwszym Wiceprezydentem Miasta. Ściśle współpracowałem z Hanną Zdanowską. Nadzorowałem wtedy sprawy:
- pomocy społecznej
- edukacji
- przedsiębiorczości i rynku pracy
- gospodarki komunalnej
- sportu i rekreacji
Podległe komórki organizacyjne Urzędu:
- Wydział Edukacji
- Wydział Gospodarki Komunalnej
- Wydział Sportu
- Wydział Ochrony Środowiska i Rolnictwa
- Biuro Promocji Zatrudnienia i Obsługi Działalności Gospodarczej
- Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji
- Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
- Łódzki Zakład Usług Komunalnych
- Powiatowy Urząd Pracy.
Wtedy nikt nie pomyślał nawet o ogromnej bucie i arogancji spółek w Mieście- wtedy tego nie było. Postanowiłem nie kandydować, bo z Hanną i tak każdy na starcie był bez szans, jednak wspierałem przez cały czas naszego kandydata- kol. Jońskiego. Teraz stawiam się w roli opozycji i jako druga siła w Radzie Miasta będziemy walczyć na rzecz restrukturyzacji w spółkach. Jak nie teraz to po wyborach, które być może uda Nam się wygrać
- Tomasz Trela.

Ja w swojej kampanii mówiłem wiele o budowie przemysłu w Łodzi, o upadku po reformie ustrojowej, o dziedzicznej biedzie w Mieście. To wszystko mnie dotyczy, bo ja od zawsze byłem blisko mieszkańców- jako wieloletni poseł, jako kandydat na Prezydenta, kandydat do Sejmu. Doniesienia Polsat News, za które dziękuję w imieniu mieszkańców, dodają jeszcze jedno wyzwanie naszemu kandydatowi- odbudowę zaufania i bliskość z mieszkańcami. Zjednoczona Lewica zrobi wszystko by zakończyć nieograniczoną samowładzę i skok na kasę- na 40 milionów Nas wszystkich mieszkańców- Dariusz Joński.

- Od zawsze mówię, że każdy lider powinien poddać się weryfikacji a każdy skompromitowany lider- odejść. Nie oczekuję od p. Zdanowskiej honoru i rycerskości, na pewno nie poda się do dymisji. Apeluję jednak by nie kandydowała ponownie w nadchodzących wyborach. Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść niepokonanym! A pani Zdanowska wiedząc o wszystkim jako Prezydent w ogóle nie reagowała i mamy efekt- straty w wysokości 40 milionów złotych! My, Zjednoczona Lewica, w każdej kampanii mówimy, że Miasto nie jest prywatnym folwarkiem ekipy, która nim rządzi. Nadchodząca kampania również taka będzie. Niebawem przedstawimy Naszego kandydata i Nasz plan naprawy sytuacji- mówiła Janina Dobrzyńska.

Zjednoczona Lewica jako pierwsza i jedyna zareagowała na nasz materiał. Politolodzy zgodnie dobrze oceniają szybką i stanowczą reakcję. "Ta konferencja dowodzi również jedności w SLD- Tomasz Trela z "frakcji Dobrzyńskiej" i Dariusz Joński z "frakcji Novak" potrafią mówić jednym głosem w sprawach kluczowych. Lewica na pewno wyciągnęła wnioski z przedwyborczej wewnętrznej bitwy".

Wróć do „Wiadomości z kraju”