Książę Świdnicko-Jaworski złożył hołd lenny królowi Michałowi IIHerb Księcia Świdnicko-JaworskiegoDziś przed południem na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się uroczystość inwestytury nowego księcia świdnicko-jaworskiego Franciszka Liściowskiego. Zięć króla Michała II złożył monarsze hołd lenny w Sali Senatorskiej, tym samym oficjalnie obejmując rządy w księstwie.
Homagium odbyło się według tradycyjnych zwyczajów monarchii. Książę przysięgał: ""Ja Franciszek Liściowski, książę świdnicko-jaworski, przysięgam wiernie służyć Miłościwie Panującemu Michałowi II, z Bożej łaski i woli Narodu królowi Polski, księciu mazowieckiemu, podlaskiemu, śląskiemu, cieszyńskiemu i pomorskiemu, hrabiemu kłodzkiemu, Panu Ziemi Lubuskiej etc. etc. etc. , gdzie mnie Jego Królewska Miłość raczy obrócić albo posłać, we wszystkich państwach, wszędzie wiernym, posłusznym być zwierzchności, której mię ziemię nadawszy poruczyć będzie raczył, Jego Możności strzec i pożytek mnożyć, a w tych rzeczach, na których mię w posługi Jego Królewskiej Mości obstalowano, zawżdy wiernie i mężnie się stawić, jako wiernego i cnotliwego sługę zależeć będzie. Tak mi dopomóż Bóg."
Księstwo jaworskie zostało utworzone ok. 1274 przez Bolesława Rogatkę, który wydzielił najstarszemu synowi Henrykowi Grubemu własną dzielnicę obejmującą takie miasta jak Jawor, Bolków, Kamienna Góra, Lubawka, Lwówek Śląski i Świerzawa. W 1290 w zamian za a pomoc zbrojna udzieloną Henrykowi V Grubemu w walce o diadem księstwa wrocławskiego Bolko I otrzymał południowe tereny księstwa wrocławskiego, a w szczególności następujące grody: Świdnica, Dzierżoniów, Strzelin, Ziębice i Ząbkowice Śląskie. Od tego to czasu zaczął tytułować się księciem świdnicko-jaworskim. Ostatni książę świdnicko-jaworski Bolko II Mały zmarł 28 lipca 1368 r. Księstwo świdnicko-jaworskie dostało się jako oprawa wdowia w ręce Agnieszki Habsburżanki. Po jej śmierci w 1392 r. było rządzone przez czeskich starostów.
Oficjalną siedzibą Księcia Świdnicko-Jaworskiego stał się zamek w Jaworze, natomiast jego warszawską rezydencją będzie niedawno odbudowany Pałac Brühla.