Dwa hołdy lenne w WarszawieSiostra królowej Marii, Anna Karwicka, objęła dzisiaj oficjalnie tytuł księżnej płockiej. Piotr Hochberg-Pszczyński (L) złożył dziś hołd lenny królowi Michałowi II, obejmując w ten sposób oficjalnie tytuł księcia pszczyńskiego, który odziedziczył po kuzynie Bolku VI. Dziś w sali senatorskiej Zamku Królewskiego w Warszawie odbyły się dwa hołdy lenne.
Król pojawił się w specjalnie na tą uroczystość przygotowanej nowej koronie homagialnej.
Najpierw hołd złożył książę pszczyński, Piotr z rodu Hochbergów. Klęcząc przed monarchą wypowiedział słowa przysięgi:
"Ja, Piotr Konrad Fryderyk Hochberg-Pszczyński, przysięgam wiernie służyć Miłościwie Panującemu Michałowi II, z Bożej łaski i woli Narodu królowi Polski, księciu mazowieckiemu, podlaskiemu, śląskiemu, cieszyńskiemu i pomorskiemu, hrabiemu kłodzkiemu, Panu Ziemi Lubuskiej etc. etc. etc. , gdzie mnie Jego Królewska Miłość raczy obrócić albo posłać, we wszystkich państwach, wszędzie wiernym, posłusznym być zwierzchności, której mię ziemię nadawszy poruczyć będzie raczył, Jego Możności strzec i pożytek mnożyć, a w tych rzeczach, na których mię w posługi Jego Królewskiej Mości obstalowano, zawżdy wiernie i mężnie się stawić, jako wiernego i cnotliwego sługę zależeć będzie. Tak mi dopomóż Bóg."
Następnie pocałował prawą dłoń króla, a władca nałożył na jego głowę mitrę książęcą.
Później w niemal identyczny sposób hołd lenny złożyła nowa księżna płocka Anna.
Korona księżnej płockiej Anny
Na uroczystościach poza rodziną królewską obecni byli m. in. córka księżnej Anny – Monika, siostra Paulina, jej rodzice – hrabina Grantham Maria i kasztelan kaliski Jan Karwiccy, członkowie Pszczyńskiej Rodziny Książęcej: księżna Anna Maria (żona księcia Piotra), księżna-wdowa Elżbieta (żona Bolka VI), księżniczka Felicja (córka Bolka VI) oraz hrabiowie Bolko i Albrecht (synowie Piotra); kardynał Kazimierz Nycz, liczni mieszkańcy obu księstw oraz kilku ważnych polityków, jak marszałek senatu Mikołaj Liściowski, wicepremier Mirosława Stachowiak-Różecka czy prezes PiS Krzysztof Szczerski.
Anna Karwicka otrzymała tytuł zgodnie z ustawą z dnia 30 czerwca 2019 roku przyjętą przez Sejm poprzedniej kadencji. Ustawa wywołała kontrowersje, szczególnie na lewej stronie sceny politycznej.
Siedzibą księżnej będzie Zamek książąt mazowieckich w Płocku: