Expose premier Anny Radziwiłł-Schmidt

Sejm w latach 2019-2020
Awatar użytkownika
Laura

Re: Expose premier Anny Radziwiłł-Schmidt

Postautor: Laura » 18 lip 2016, 23:10

og i tak do debaty powrócę wieczorem.
Laura Novak
Wicepremier RP- Minister Skarbu i Energii.( 2026-2027 i 2028-2031)
Premier RP ( 2027)
Poseł na Sejm IV RP. I-VI kadencji
W latach 2020-2024 i od 2029 przewodnicząca SLD i ZL.
Przewodnicząca KP ZL w latach 2019-2026

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 18 lip 2016, 23:11

Og :lol:
Janina Dobrzyńska- Sojusz Lewicy Demokratycznej

Poseł na sejm IV, V, VI, VIII

2011-2017 przewodnicząca struktur SLD na pomorzu
2015-2020 przewodnicząca SLD
2015-2019 wiceprzewodnicząca KP SLD
2015-2019 wicemarszałek Sejmu
2015-2020 liderka ZL

Awatar użytkownika
Piotr M. Wiśniewski

Postautor: Piotr M. Wiśniewski » 18 lip 2016, 23:15

Wiśniewski wchodzi pewnym krokiem na mównicę, rozgląda się po sali, uśmiecha się i kieruję zjadliwy uśmiech w kierunku lewicy, po czym patrzy na Radziwiłł-Schmidt.

Piotr M. Wiśniewski: Pani Marszałek, Pani premier, ja zajmę się obszarami, które znam najlepiej, czyli prawo, kultura i edukacja. Widziałem w pani oczach pragnienie pytań, więc podczas expose wynotowałem sobie ich kilka. Jeśli Wysoka Izba pozwoli:

1. Czy i jakie zmiany planuje rząd w kodeksach karnych, postępowania karnego, cywilnym oraz postępowania cywilnego?

2. Jakie zmiany planuje rząd w zakresie edukacji, podstawie programowej czy liczbie nauczanych przedmiotów?

3. W ostatnich czasach, coraz więcej zamachów terrorystycznych, czy rząd planuje wprowadzić tzw. "ustawę antyterrorystyczną"?

4. Czy rząd ma jakieś plany co do rozwoju mediów publicznych? Czy planuje zniesienie reklam w tych mediach i jakie ma plany na ich finansowanie?

5. Czy, w związku z likwidacją egzaminów 6-klasisty, zmieni się rekrutacja do gimnazjów? Czy rząd planuje też zniesienie egzaminu gimnazjalnego i zmiany w maturach?

6. Czy rząd planuje ustawę blokującą tzw. "chwilówki", które doprowadzają wiele rodzin do bankructwa?

7. Czy rząd planuje rozwój instytucji kulturalnych w mniejszych miejscowościach, czy nadal będą one dyskryminowane?

8. Czy rząd planuje tzw. "ustawę o mowie nienawiści" w związku z liczniejszymi atakami na osoby niepełnosprawne, o odmiennej płci, wyznaniu, pochodzeniu, orientacji seksualnej czy kolorze skóry?

9. Czy rząd planuje zmiany w aplikacjach prawniczych? Czy możliwa jest zmiana, dzięki której sędziami będą zostawały uznani prokuratorowie oraz adwokaci, a nie byłaby to oddzielna ścieżka kariery?

10. Czy rząd planuje zmiany w uposażeniu Sędziego Trybunału Konstytucyjnego? Zarobki sędziów, mimo ich, oczywiście, bardzo potrzebnej roli, są za wysokie - zmniejszenie ich pozwoli na oszczędności i zainwestowanie tych pieniędzy w inne obszary np. politykę socjalną?

11. Czy rząd planuje miesięczny dodatek rodzinny? Jeśli tak, to w jakiej kwocie?

12. Czy rząd planuje zmiany w prawie autorskim?

13. Czy rząd planuje przywrócenie zajęć nauczających rozumienia kultury takich jak plastyka, wiedza o filmie, teatrze, literaturze czy poszerzenie liczby godzin lekcji o podniosłej nazwie "wiedza o kulturze"?

14. Czy rząd planuje zmianę podatku na książki? Chodzi mi tutaj o jego zmniejszenie, bo dzięki tańszym książkom - wzrośnie poziom czytelnictwa, a jeśli ten poziom wzrośnie, wzrośnie również liczba sprzedanych książek, a więc dochód z podatku będzie taki sam, o ile nie większy.

Dziękuję, mam nadzieję, że pani premier dała radę zapamiętać moje pytania i odpowie na wszystkie.
Piotr Michał Wiśniewski - zmarł 3 stycznia 2022 r.

wiceprzewodniczący Postępowych Demokratów

poseł na Sejm VIII kadencji III RP oraz I i II kadencji IV RP

wiceprezes RM, minister edukacji i kultury (22 listopada 2020 - 25 listopada 2021)

Awatar użytkownika
Anna Radziwiłł-Schmidt

Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 19 lip 2016, 0:06

Radziwiłł-Schmidt wraca:

Wasza Królewska Wysokość!
Pani Marszałek!
Wysoka Izbo!

Przede wszystkim dziękuję panu posłowi za konkretne pytania. Przejdę zatem od razu do rzeczy. Zdecydowanie trzeba się zastanowić nad reformą egzaminu gimnazjalnego oraz maturalnego. Nie można uczyć uczniów "pod egzaminy", dlatego zmian wymaga podstawa programowa. To nie są zmiany do powiedzenia na tu i teraz. Trzeba na spokojnie usiąść do stołu, ze środowiskami nauczycielskimi, ale także uczniowskimi i wypracować dobry, lepszy system. Przywołam tutaj przykład z mojego życia prywatnego, z pierwszej ręki, bo uważam że idealnie się wpasuje - moja młodsza córka w zeszłym roku zdawała maturę. Jak wszyscy doskonale wiemy, obowiązkowe matury pisemne na poziomie podstawowym są trzy, z języka polskiego, matematyki i języka obcego nowożytnego. Wiemy również, że w liceach funkcjonują rozszerzenia z danych przedmiotów. Moja córka zdała przedmioty podstawowe i rozszerzone z bardzo dobrymi wynikami i jestem z niej dumna, ale nie wszyscy tak sobie radzą. Jak z maturą z matematyki ma poradzić sobie osoba, która ma w tygodniu cztery godziny matematyki w porównaniu do dziesięciu godzin ucznia z profilu matematycznego? Trzeba się głęboko zastanowić nad obecnym systemem matur, dlatego apeluję o dyskusję.

Zdecydowanie musimy rozważyć takie zmiany w Kodeksie Karnym, które podwyższą karalność choćby w odniesieniu do gwałtu. Niestety nie żyjemy w utopii i musimy przestępcom przekazać jasny sygnał - w Polsce prawo nie bawi się z przestępcami. Kara ma przestępcę zaboleć - w innym wypadku może wprowadźmy tzw. karnego jeżyka. Niech przestępca posiedzi sam w kącie i może nastąpi w nim psychiczna przemiana. Nie, tak nie może być.

Odnośnie wspomnianych ataków terrorystycznych, powinniśmy działać za pomocą już teraz dostępnych nam środków, przez np. Narodowy Program Antyterrorystyczny, na który nakłady finansowe w ostatniej kadencji zostały zwiększone. Oczywiście nic nie wskazuje na to, by Polska stała się celem takich ataków, ale nie możemy spoczywać na laurach, musimy pozostawać czujni. Idąc dalej - powinniśmy przede wszystkim dalej odpolityczniać media publiczne, to jest priorytet. Co się tyczy "chwilówek" - wielu Polaków na tym ucierpiało, trzeba zwalczać tą patologię na różne sposoby, także m.in. poprzez ustawę. Oczywiście jesteśmy świadomi tego, że firmy będą chciały taką ustawę torpedować.

Niestety z dyskryminacją w dalszym ciągu mamy do czynienia, to jest bardzo smutne zjawisko i trzeba mu przeciwdziałać. Powinniśmy przede wszystkim edukować nasze dzieci, już od najmłodszych lat. Powinniśmy wprowadzać programy edukacyjne również dla dorosłych. Nie można pozwolić na to, by osoby słabsze, które nie są winne swojego stanu zdrowotnego, był wykluczane przez inne grupy społeczne. Trzeba z tym bezwzględnie walczyć. Odnośnie kwestii pensji sędziów Trybunału Konstytucyjnego, zmian w aplikacjach prawniczych, zmian w prawie autorskim - są to kwestie jak najbardziej dyskusyjne i trzeba nad nimi dyskutować, trzeba usiąść z zainteresowanymi grupami i wypracować dobry kompromis.

Odnośnie poszerzenia liczby godzin "wiedzy o kulturze", to tak jak mówiłam na początku odnosząc się do edukacji, jest to kwestia do omówienia przy szerszych dyskusjach na temat zmiany podstawy programowej i tak dalej. Ostatnie pytanie pana posła mnie zaintrygowało i muszę szczerze przyznać, że jest to pomysł ciekawy. Co prawda rząd uruchomił w poprzedniej kadencji "Narodowy program czytelnictwa", ale dalsze zachęcanie do czytania leży w naszej gestii. Osobiście przyznam, że jestem "molem książkowym" i bardzo chętnie bym zobaczyła, że większość Polaków sięga po książki. (uśmiech)

Co do finansowania programu "Delfinek", ja również się powtórzę pani poseł i powiem powtórnie, że już niebawem szefowie wszystkich, ale to wszystkich resortów przedstawią szczegóły swoich planów, które ja w expose poruszyłam. Proszę zatem zachować cierpliwość, tylko o to jedno panią proszę. Cóż, dobre wykorzystanie funduszy unijnych dla mnie jest dobrym argumentem, bo te fundusze w sposób bezpośredni wpływają na życie naszych rodaków, są przeznaczane na takie udogodnienia jak choćby place zabaw dla dzieci. To jest coś małego, ale właśnie dzięki skutecznemu wykorzystaniu funduszy dzieci mogą się na tych bezpiecznych placach bawić.

Dziękuję.

og: a jednak dzisiaj, bo mam wenę ;)
Anna Radziwiłł-Schmidt - sekretarz generalna NATO (od 2032).

Premier RP (2015-20; 2028-32), szefowa PE (2027-28), szefowa AFET (2024-2027), wicepremier, MSZ (2021-22), liderka PD (2021-24; 2030-32).

Awatar użytkownika
Joszua Barycz

Postautor: Joszua Barycz » 19 lip 2016, 20:55

Pani Marszałek!
Wysoka Izbo!

Słuchałem expose Pani Premier Radziwiłł-Schmidt i uderzał mnie minimalizm stawianych przez ten rząd wyzwań i celów. "Stabilność i odpowiedzialność" pod takim hasłem kampanię prowadziła koalicja PO+PC. Istotnie z programu rządu przebija mocno stabilizacja. Jeśli ktoś stawia sobie za cel stabilizację to jest to droga donikąd. To jest pułapka, proszę o tym pamiętać. Świat nie jest stabilny, nigdy nie był i nigdy nie będzie. Kiedy my będziemy się stabilizować inne kraje będą mknąć do przodu. Zostaniemy w tyle nie tylko za Zachodem, ale za kolejnymi krajami, które wchodzą na ścieżkę szybkiego rozwoju.

Albo wybieramy stabilizację albo rozwój. Albo wolę gospodarczą kształtuje demokracja konsumującego społeczeństwa albo odbywa się to na mocy autokratycznego rozkazu. Cena albo państwowy rozkaz, rynek albo urząd, gospodarka albo biurokracja - inny wybór nie istnieje. Nie ma trzeciej drogi. Nie ma hybrydy, którą w swoim expose proponuje nam premier Radziwiłł-Schmidt. Program rządu to miks programów trzech zupełnie różnych ugrupowań politycznych z którego nie przebija się żadna wizja Polski. Program, w którym odpowiedzią na problemy jest dyskrecjonalna polityka odcinkowych interwencji zamiast kompleksowej koncepcji ustroju społeczno-gospodarczego.

Pani Premier stawia przed swoim rządem cele w postaci wskaźników gospodarczych: wzrostu PKB i inflacji. W mojej opinii rząd nie powinien stawiać sobie celów gospodarczych, bo to zakłada chęć wpływania na przebieg procesów gospodarowania. Tym bardziej, gdy cele te stoją w sprzeczności z celami instytucji powołanej do realizacji danej polityki. Zgodnie z Konstytucją to Narodowemu Bankowi Polski: "Przysługuje wyłączne prawo emisji pieniądza oraz ustalania i realizowania polityki pieniężnej. Narodowy Bank Polski odpowiada za wartość polskiego pieniądza." Bezpośredni cel inflacyjny określony w strategii NBP określony jest na 2,5% z możliwością odchylenia o 1 punkt procentowy. W związku z tym rodzą się pierwsze pytania: Dlaczego chcecie realizować strategię sprzeczną ze strategią NBP w celu osiągnięcia inflacji na poziomie 1,8%? Dlaczego zamierzacie ingerować w działania niezależnego konstytucyjnego organu? W jaki sposób zamierzacie osiągnąć zakładany cel inflacyjny podkopując od początku swoich rządów niezależność stojącego na straży wartości polskiego pieniądza banku centralnego?

Przedstawienie programu rządu zaczyna Pani premier od polityki rolnej. Nie dziwi umieszczenie tego punktu w pierwszej kolejności skoro koalicjantem jest związek zawodowy rolników Polskie Stronnictwo Ludowe. Tym nie mniej kierunek rozwoju rolnictwa przez spółdzielczość uważamy za słuszny i będziemy tą drogę wspierać. Wspomniała Pani premier o funduszu modernizacji dla spółdzielni co już jest bardziej kontrowersyjnym pomysłem. Przypomnę, że rolnicy od lat są głównym beneficjentem dopłat unijnych, skorzystali również mocno na możliwości modernizacji gospodarstw ze środków unijnych i pomocy rządowej. Nie poruszone zostało wiele kluczowych kwestii związanych z przywilejami rolniczymi. Dlaczego rolnicy wciąż są najbardziej uprzywilejowaną grupą zawodową w Polsce? Czy planujecie włączyć ich do powszechnego systemu ubezpieczeń społecznych czy nadal pozostali obywatele będą dopłacali do ich emerytur? Ile środków zamierzacie przeznaczyć na fundusz modernizacji spółdzielni rolniczych? Czy są jakieś plany, aby przeciwdziałać rozdrobnieniu w rolnictwie poszerzając zakres gruntów dla najmniejszych gospodarstw rodzinnych, które nie są w stanie utrzymać się z posiadanego areału?

Niezwykle ważną częścią działań rządu jest polityka rynku pracy. Jedyne zaproponowane w expose działanie to zmiana urzędów pracy na agencje zatrudnienia. Od samej zmiany sposobu promowania zatrudnienia nie przybędzie miejsc pracy. Nie chciałbym, aby nowe agencje zatrudnienia musiały promować zatrudnienie poza granicami kraju albo w szarej strefie. Pani premier całkowicie zignorowała mój list otwarty w sprawie płacy minimalnej dlatego uporczywie będę wracał do tego tematu. Mam tu ze sobą wydruk listu i przekazuję go na ręce Pani Premier. Proszę potraktować go jako część mojego wystąpienia (schodzi z mównicy i przekazuje wydruk Pani premier). Szkoda, że nie wystarczyła forma elektroniczna i musiałem zmarnować papier, ale wróćmy do expose. Czy planujecie jakieś systemowe rozwiązania w zakresie przeciwdziałania bezrobociu i wykluczeniu z rynku pracy? Czy planowane są jakieś działania, które umożliwią dostęp do rynku osobom młodym i niskowykwalifikowanym poza regionalizacją płacy minimalnej? Czy rozważacie likwidację płacy minimalnej, aby zmniejszyć bariery dostępu do rynku pracy? Co zamierzacie zaproponować Polakom, którzy za pracą wyjechali za granicę?

W ochronie zdrowia jedynym zaproponowanym rozwiązaniem jest wydawanie więcej pieniędzy z budżetu państwa. Ponad 30% obywateli płaci składki zdrowotne i nie korzysta z publicznej służby zdrowia, bo płacą za prywatną opiekę medyczną. Czy macie jakiś pomysł na zasilenie budżetu ochrony zdrowia tymi środkami? Czy w końcu doczekamy się systemu w którym publiczne i prywatne ośrodki medyczne będą mogły konkurować o środki ze składek na ubezpieczenie zdrowotne? Czy planujecie system współfinansowania procedur medycznych? Palącym problemem jest też stworzenie odpowiednich procedur w opiece paliatywnej. Czy po wielu latach czarnej dziury w tym zakresie zamierzacie wprowadzić procedury związane z opieką nad umierającymi w tym procedury dotyczące eutanazji tak aby nie dochodziło do takich praktyk w tzw. podziemiu?

W zakresie żłobków i przedszkoli proponują państwo same ogólniki "rozwiniemy" "stworzymy" "powinny". W jaki sposób chcecie umożliwić realizację programu? Skąd znajdziecie środki na finansowanie rozwijania i tworzenia? Czy planowane są jakieś zmiany ułatwiające zakładanie żłobków i przedszkoli prywatnych? Czy planowane są jakieś systemowe rozwiązania prorodzinne?

W ostatnich latach konsekwentnie odrabiamy zapóźnienie w zakresie infrastruktury komunikacyjnej. Duża w tym zasługa rządów Platformy Obywatelskiej, ale nie ukrywajmy także funduszy unijnych. Inwestycje te napotykają jednak wciąż na duże bariery prawne i proceduralne. Problemem może być też znalezienie źródeł finansowania po zakończeniu obecnej perspektywy finansowej Unii Europejskiej. Przez ostatnie lata nie została wypracowana realna alternatywa dla budżetowego finansowania takich inwestycji. Coraz większe koszty utrzymanie istniejącej infrastruktury oraz dalsza konieczność nadrabiania lat niedoinwestowania sieci komunikacyjnej będą olbrzymim obciążeniem dla budżetu państwa w kolejnych latach. W jaki sposób przy tych ograniczeniach planujecie ułatwić realizację inwestycji w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego? Jaki jest pomysł na finansowanie inwestycji po zakończeniu obecnej perspektywy finansowej UE? W jaki sposób chcecie wspierać i koordynować rozwój infrastruktury przede wszystkim drogowej, która jest w rękach samorządów?

Polityka dotycząca kultury musi być sprzężona z całą strategią rozwoju gospodarczego. Powinna opierać się na docenieniu znaczenia kultury dla tożsamości i wzmacniania cech kreatywnych Polaków oraz dla rozwijania branż kreatywnych. Równorzędną formą finansowania kultury powinien być mecenat prywatny, a rząd powinien wprowadzić rozwiązania, które to ułatwią np. możliwość odpisu 1% podatku na kulturę. Dzisiaj rząd finansuje Fundusz Kościelny, którego istnienie z uwagi na zaspokojenie roszczeń majątkowych Kościołów jest bezprzedmiotowe. Czy planujecie likwidację Funduszu Kościelnego? Czy planujecie ułatwienia w zakresie prywatnego mecenatu w kulturze? Czy przewidziana jest jakakolwiek strategia rozwijania przemysłów kreatywnych (mechanizmy i zachęty)? Jaką rolę w zakresie wzmacniania potencjału kultury będą pełnić media publiczne? Czy po wielu latach w końcu dojdzie do faktycznego odpolitycznienia i uspołecznienia mediów publicznych?

System edukacyjny potrzebuje spokoju i kontynuacji. Nie może być tak, że co kilka lat przebudowujemy całość od nowa. Nie ważne czy będą podstawówki czy gimnazja - ważne jaka wiedza będzie przekazywana w procesie kształcenia. Wiedza ta musi być bardziej praktyczna i dopasowana do potrzeb rynku. Jakie działania zamierzacie podjąć, aby wprowadzić bardziej pragmatyczne podejście do edukacji? Co planujecie zrobić żeby dopasować kształcenie do wymogów rynku pracy? Czy planowane jest rozdzielenie funkcji dydaktycznych i naukowych na uczelniach? Jaki macie pomysł na finansowanie edukacji? Czy rozważana jest koncepcja bonu edukacyjnego w ramach którego pieniądze będą szły za uczniem/studentem?

Przejeżdżam często przez polskie miejscowości i obserwuję tuskowe Orliki. Niestety w większości świecą pustkami bo dzieci wolą swój czas spędzać przed komputerem. Obawiam się, że podobny los może spotkać schmidtowe Delfinki. Jakie działania zamierzacie podjąć, aby przywrócić znaczenie kultury fizycznej wśród dzieci i młodzieży, aby zapełnić boiska, place zabaw i baseny? W jaki sposób zamierzacie współpracować i wspierać kluby sportowe szkolące dzieci i młodzież? W jaki sposób zamierzacie ograniczyć bezkarne finansowanie środkami publicznymi sportu zawodowego poprzez sponsoring spółek skarbu państwa?

Słuchałem uważnie części dotyczącej rozwoju przedsiębiorczości i niestety mam wrażenie, że niewiele o tym rozwoju zostało powiedziane. Przede wszystkim nie było żadnych konkretnych rozwiązań, które miałyby wspierać innowacyjność. Znów dostaliśmy masę ogólników. Dlatego chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób rząd zamierza wspierać powstawanie i przede wszystkim finansowanie firm na początkowych stadiach rozwoju? W jaki sposób chcecie rozwinąć współpracę pomiędzy nauką i biznesem? Czy planowane są ułatwienia w zakładaniu firm i odciążenie ich z nadmiernych wymogów biurokratycznych? Jak zamierzacie przeciwdziałać monopolizacji w niektórych branżach w szczególności tych w których działają przedsiębiorstwa państwowe?

Mówiła Pani premier o zmniejszeniu CIT dla małych przedsiębiorstw. Pytam się więc jaki procent małych przedsiębiorstw płaci podatek od osób prawnych? Większość małych przedsiębiorców działających w oparciu o jednoosobową działalność lub spółki osobowe płaci podatek PIT. Czy planujecie także faktycznie zmniejszyć podatki dla małych firm poprzez obniżenie PIT? Czy planujecie uproszczenie rozliczeń podatkowych dla małych i średnich przedsiębiorstw? Różne regulacje, koncesje, zezwolenia, dopuszczenia, licencje i certyfikacje dotyczą dzisiaj prawie 1000 rodzajów działalności gospodarczej. Czy zamierzacie odciążyć przedsiębiorców z tych wymogów? Polscy mali i średni przedsiębiorcy są często gorzej traktowani niż duże korporacje. Czy planujecie doprowadzić do stanu, w którym duże firmy będą odprowadzały podatki w Polsce? Czy planujecie ułatwienia i ulgi inwestycyjne? Co sądzicie o pomyśle, aby podatek dochodowy od osób prawnych pobierać od wypłacanej dywidendy co byłoby zachętą do reinwestowania zysku w Polsce?

Na koniec bardzo krótko Pani premier mówiła o bezpieczeństwie. Chyba nikt na tej sali nie sądzi, że siły specjalne i niewielka zawodowa armia będą w stanie bronić polskich granic. W związku z tym czy planujecie zrealizować od lat podnoszoną potrzebę powołania obrony terytorialnej? Czy za Waszej kadencji nadal nasi żołnierze będą ginąć w nie naszych wojnach? innymi słowy czy polskie siły zbrojne będą uczestniczyć w wojnach na terenie Bliskiego Wschodu? W jaki sposób zamierzacie dbać nie tylko o bezpieczeństwo militarne, ale także w szerszym zakresie o bezpieczeństwo ekonomiczne, energetyczne i cyberbezpieczeństwo Polski? Czy w końcu doczekamy się systemu reagowania kryzysowego i platformy uzgadniania strategicznych decyzji na najwyższym szczeblu?

W polityce zagranicznej Pani premier proponuje doktrynę "dobrych stosunków". Oczywistym jest, że w świecie wielu interesów trzeba opowiedzieć się po którejś ze stron. Kto będzie strategicznym partnerem naszego kraju? Na jakie nowe kierunki chcecie otworzyć szerzej naszą dyplomację? Wcześniej już wspominałem krótko o końcu perspektywy finansowej Unii Europejskiej w związku z tym chciałbym zapytać jaką strategię przyjmiecie przy wypracowywaniu nowej perspektywy? Jakie będą nasze priorytety w tym zakresie? Czy planujecie przedstawić jakiekolwiek propozycje reformy Unii Europejskiej? Jaki stosunek przyjmujecie w zakresie włączenia w struktury unijne kolejnych państw?

Pomimo mojego długiego wystąpienia to jeszcze nie wszystkie kwestie, które nie zostały zaadresowane w expose Pani premier Radziwiłł-Schmidt. Nie było ani słowa o sprawach wewnętrznych i wymiarze sprawiedliwości. Przewlekłość postępowań sądowych jest jedną z głównych barier hamujących rozwój przedsiębiorczości. Na opieszałość sądów skarżą się jednak nie tylko właściciele firm, ale także zwykli obywatele. Nie było ani słowa o wyzwaniach demograficznych, koniecznych reformach systemu emerytalnego i jego finansowaniu. Czy rozważacie przyspieszenie prywatyzacji, aby było nas stać na takie reformy? Nie było ani słowa o polityce społecznej, o tym w jaki sposób przeciwdziałać patologiom, które tworzone są przez system zasiłków. Nie było ani słowa o wizji polityki podatkowej, a przede wszystkim o kompleksowej wizji ustroju społeczno-gospodarczego. Zaproponowano politykę zwiększenia finansowania poszczególnych obszarów, za którą nie stoją jak na razie żadne konkrety. Nie czarujmy się za przywileje jednych zapłacą pozostali obywatele. Za zwiększenie finansowania rolników zapłacą pozostali obywatele. Za państwowy mecenat nad artystami zapłacą obywatele. Za wspieranie polski naukowców i patentów zapłacą obywatele. Te wszystkie wydatki mają iść w parze z redukcją deficytu i zmniejszeniem podatku dla osób prawnych. Nieuniknione w tej sytuacji wydają się podwyżki innych obciążeń fiskalnych, o których Pani premier nie wspomniała.

Mówiłem już długo, chyba nawet dłużej niż Pani premier, ale będę mówił jeszcze dłużej bo to debata kluczowa dla przyszłości Polski. I żaden dzwonek pani marszałek nie będzie w stanie mi przeszkodzić (uprzejmie i z uśmiechem kłoni się pani marszałek). Polska była kiedyś krajem na który patrzył cały świat. Potrafiliśmy walczyć o wolność w pokojowy sposób, walczyliśmy z biedą a nie z biednymi ludźmi, dbaliśmy o naszych sąsiadów, poświęcaliśmy się dla innych, tolerowaliśmy odmienność i pozwalaliśmy ludziom żyć według ich własnej wizji. Potrafiliśmy sięgać gwiazd i nie dzieliliśmy się według tego na kogo głosowaliśmy w poprzednich wyborach, nie walczyliśmy ze sobą na własnym podwórku. Byliśmy solidarni i wolni. Mieliśmy wizję przyszłości i strategię jej osiągnięcia. Mieliśmy model ustroju gospodarczego wyrażony w konstytucyjnych zapisach o społecznej gospodarce rynkowej. Jak niewiele z tego zostało przekonaliśmy się słuchając dzisiaj expose. Expose, z którego nie dowiedzieliśmy się jak ma wyglądać polska po czterech latach rządów koalicji PO-PC-PSL-IW.

Chciałbym, aby wizja polski, o której przed chwilą mówiłem, znów mogła zostać zrealizowana. Niestety expose nie przekonuje mnie, że podczas kadencji tego rządu jest to możliwe. Zabrakło określenia stabilnych ram prawnych w ramach których ma się kształtować ład gospodarczy. Zabrakło wskazania rozwiązań dla najpoważniejszych problemów społecznych. Zabrakło reformatorskiego zmysłu i chęci zmiany. Zabrakło wizji Polski otwartej, nowoczesnej, wolnej i bezpiecznej. To będzie rząd stabilizacji i stania w miejscu. Podczas gdy my się zatrzymamy reszta świata będzie szła do przodu. Z całą stanowczością zagłosujemy przeciw udzieleniu wotum zaufania dla rządu Anny Radziwiłł-Schmidt.

Dziękuję.
Joszua Barycz - prezes Rady Ministrów, przewodniczący Partii Liberalnej, poseł na Sejm IV RP I i II kadencji,

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 19 lip 2016, 21:07

Og: Klub ma 10 minut na wystąpienie. To z pewnością przekracza tę granicę.
Janina Dobrzyńska- Sojusz Lewicy Demokratycznej

Poseł na sejm IV, V, VI, VIII

2011-2017 przewodnicząca struktur SLD na pomorzu
2015-2020 przewodnicząca SLD
2015-2019 wiceprzewodnicząca KP SLD
2015-2019 wicemarszałek Sejmu
2015-2020 liderka ZL

Awatar użytkownika
Piotr M. Wiśniewski

Postautor: Piotr M. Wiśniewski » 19 lip 2016, 21:14

og: bez przesady, nie czepiaj się o wszystko, załóżmy, że Barycz szybko mówi
Piotr Michał Wiśniewski - zmarł 3 stycznia 2022 r.

wiceprzewodniczący Postępowych Demokratów

poseł na Sejm VIII kadencji III RP oraz I i II kadencji IV RP

wiceprezes RM, minister edukacji i kultury (22 listopada 2020 - 25 listopada 2021)

Awatar użytkownika
Laura

Postautor: Laura » 19 lip 2016, 21:23

Laura Novak

Pani marszałek
Wysoka Izbo.

Wotum zaufania jest wyrażane wobec całego gabinetu, czy zatem kandydaci na ministrów nie mają programu działań, nie ma strategii?. Jeśli tak to osoby proponowane na ministrów nigdy nie powinny zająć stanowisk, które zajmą po ewentualnym otrzymaniu wotum zaufania przez awizowany gabinet. Minister sportu wie skąd zostaną wzięte środki na sfinansowanie programu Delfinek, a Pani jako kandydat na premiera nie?(oklaski ). Wymienia Pani ten program jako jedno z zapowiadanych działań rządu, a kiedy pada pytanie o finansowanie apeluje Pani o cierpliwość informując, że szczegóły zostaną podane po przegłosowaniu wotum zaufania. Pozwolę sobie jeszcze wrócić do tematu polityki zagranicznej, czy rząd planuje działania w ramach Partnerstwa Wschodniego,jeśli tak to jakie, gdyż w ostatnich latach ta inicjatywa zamarła. Na jakim etapie są rozmowy związane z reformą V-4? Jakie zmiany są przewidywane w szkolnictwie wyższym?. Czy planowana jest modernizacja portów morskich i zmiany w połączeniach kolejowych. Posłowie zanim zdecydują o tym czy zagłosują za czy przeciw wotum zaufania mają prawo do usłyszenia odpowiedzi na zadane pytania/
Dziękuję.
Laura Novak
Premier RP ( 2027)

Awatar użytkownika
Joszua Barycz

Postautor: Joszua Barycz » 19 lip 2016, 21:24

OG: moje przemówienie ma ok. 2000 słów, prędkość mówienia to ok. 120-170 słów na minutę więc mówiłem jakieś 10-15 minut. Dlatego na końcu wystąpienia powiedziałem o dzwonku marszałkini, tak myślałem, że jestem chwilę po czasie ;)
Joszua Barycz - prezes Rady Ministrów, przewodniczący Partii Liberalnej, poseł na Sejm IV RP I i II kadencji,

Awatar użytkownika
Laura

Postautor: Laura » 19 lip 2016, 21:51

Na mównicę wchodzi poseł Bogusław Ziętek

Pani Marszałek
Wysoka Izbo
Zacznę od pytania dotyczącego rozporządzenia w sprawie minimalnego wynagrodzenia za pracę. Jaki procent pracujących otrzyma wedle danych , które ma rząd pensje w tej wysokości. Ile wynosi średnia krajowa.Proszę o więcej informacji na temat planów zwalczania bezrobocia, na czym ma polegać większa elastyczność, czy aby nie w redukcji praw pracowniczych?. W jaki sposób ma być ustalana wysokość płacy minimalnej po jej zróżnicowaniu na poszczególne regiony?. Mówi Pani, że weprzecie polski przemysł, które gałęzie mogą liczyć na dofinansowanie?. Zapowiada Pani obniżkę CIT dla małych firm. Czy Pani rząd zamierza wprowadzić opodatkowanie korporacji, które osiągają zyski w Polsce, ale transferują je do innych państw, na ogół rajów podatkowych. W expose słyszymy deklaracje, że niemal każdy będzie mógł liczyć na wsparcie ze strony rządu, nie wiemy jednak jak rząd zamierza to zrobić

Dziękuję
Laura Novak
Premier RP ( 2027)

Wróć do „Sejm IV RP I kadencji”