Komentarze do wiadomości z kraju

Najważniejsze newsy z kraju. Telewizja, radio, internet.
Awatar użytkownika
Stanisław Wojtas

Re: Komentarze do wiadomości z kraju

Postautor: Stanisław Wojtas » 10 maja 2015, 17:38

Komentarz Stanisława Wojtasa dotyczący spięcia Szafrański-Dobrzyńska dla TVP Info

Te utarczki słowne między Szafrańskim a Dobrzyńską są bardzo śmieszne, niepoważne i tylko podkopują jakąkolwiek powagę ich kandydatur. Ja jestem skromny rolnik, ale nawet ja wiem, że my w Polsce ustroju prezydenckiego nie mamy. Na szczęście ludzie w Polsce na lewactwo i liberałów nie głosują, nie mają oni żadnej poważnej reprezentacji w sejmie. Gadanie więc o zmianach w podatkach między SLD a liberałami od Palikota, kiedy zmienić to może wyłącznie sejm, jest po prostu głupie. Ta łże-lewica nie jest w stanie nic w Polsce zmienić. I dobrze, bo pewnie zaczęliby od zdejmowania krzyży ze szkół i oddawania polskiej roli konglomeratom zza granicy.
Stanisław Wojtas - Prawo i Sprawiedliwość

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 10 maja 2015, 18:12

Do Szafrańskiego:

- Notorycznie mnie pan obraża, nie ma pan pojęcia o niczym, kłamie pan na kązdym kroku, zawodowo uprawia pan demagogię. A mi pan zarzuca argumenty ad personam i brak wiedzy? Chamstwo wylewa się przy każdym otwarciu pańskich ust. Nie będę rozmawiać na tym poziomie. Proszę nauczyć się kultury i co nieco o ekonomii, ale przede wszystkim kultury.
Janina Dobrzyńska- Sojusz Lewicy Demokratycznej

Poseł na sejm IV, V, VI, VIII

2011-2017 przewodnicząca struktur SLD na pomorzu
2015-2020 przewodnicząca SLD
2015-2019 wiceprzewodnicząca KP SLD
2015-2019 wicemarszałek Sejmu
2015-2020 liderka ZL

Awatar użytkownika
Maria Karwicka

Postautor: Maria Karwicka » 10 maja 2015, 19:33

Maria Stern dla TVP Info, o podpisach dla Ilony Antoniszyn-Klik
Bardzo się cieszę, że udało nam się zebrać aż 300 tysięcy podpisów pod kandydaturą Ilony Antoniszyn-Klik. Pokazuje to ogromne zaufanie, jakim ludzie w całej Polsce darzą naszą kandydatkę. Już wstępne sondaże dają Ilonie poparcie między 8 a 10 procent, a nawet nie rozpoczęliśmy kampanii na pełen gwizdek. Jako szefowa sztabu pragnę zaznaczyć, że będziemy starali się trafić do jak największej liczby wyborców. Już niebawem zainaugurujemy kampanię, kandydatka przedstawi swoje propozycje.
Królowa Maria, księżna sandomierska

Awatar użytkownika
Paweł Dziekanowski

Postautor: Paweł Dziekanowski » 10 maja 2015, 20:35

Paweł Dziekanowski spytany przez Radio Zet o inaugurację kampanii Dobrzyńskiej:

No cóż... Szkoda, że w tak pięknych hasełkach, które mają przekonać tzw. maluczkich takich jak "reforma służy zdrowia", czy "reforma edukacji" tudzież "zatrzymanie wypływu kapitału za granicę" nie ma w tym żadnych konkretów. Na pewno nie wróżę pani Dobrzyńskiej wysokiego wyniku w wyborach, wszakże polscy obywatele już dawno zauważyli, że tak zwana trzecia droga nie działa, niestety pani Dobrzyńska "wychowana" na socjalistycznych ekonomistach tego nie dostrzeże. Podając się za "najmłodszą, młodą kandydatkę" - 35 letnią zresztą myśli, że rozumie problemy młodych.

Może i je rozumie, ale nie potrafi wyciągnąć wniosku dlaczego młodzi ludzie muszą wyjeżdżać na bogaty zachód. A muszą wyjeżdżać dlatego, że Polska jako kraj biedny po komunistycznym terrorze nie może w pełni rozciągnąć skrzydeł przez takich polityków jak pani Dobrzyńska wierzących jeszcze w dobro socjalizmu. Pani Dobrzyńska nie rozumie, że to czasy kapitalizmu stworzyły z Niemiec taką potęgę gospodarczą, że dzięki swojemu wysokiemu eksportowi może ciągnąć ze sobą świadczenia socjalne. Polski na takie coś po prostu nie stać.

Programem Janusza Korwin-Mikkego i naszej partii jest stworzenie z Polski kraju o niskich i prostych podatkach bez przesadnych wydatków. Polska musi być jak kraje zachodnie, które dopiero budowały swoją potęgę, a nie kraje zachodnie teraz z wysokimi długami, które spłacą Ci młodzi ludzie o których wspomina pani Dobrzyńska. Nasza partia walczy o przyszłość Polski i jej obywateli - zwłaszcza tych młodych. Od lat pan Janusz Korwin-Mikke mówi o ustawowym zakazie zadłużania państwa, a nie pani Dobrzyńska, która doprowadzi do jeszcze większego długu i do jeszcze większego kosztu obsługi tego długu.
Mam nadzieję przynajmniej, że wywiąże się z obietnicy i stanie do debaty z Januszem Korwinem-Mikke.

Awatar użytkownika
Maria Karwicka

Postautor: Maria Karwicka » 11 maja 2015, 16:16

Stern szybko na sejmowym korytarzu, przed posiedzeniem:

A kto to taki ten Liściowiecki? Nie został taki zarejestrowany. Chyba, że chodzi o Mikołaja Liściowskiego? Ale to jednak partia powinna wiedzieć, kogo wystawia.
Królowa Maria, księżna sandomierska

Awatar użytkownika
Stanisław Wojtas

Postautor: Stanisław Wojtas » 11 maja 2015, 16:29

OG: Hahaha, trololo :D. Ach te media Karnowskich, dobrze, że to idzie na ich konto :D

Awatar użytkownika
Stanisław Wojtas

Postautor: Stanisław Wojtas » 11 maja 2015, 16:33

Stanisław Wojtas złapany w kuluarach:

To ciekawe, że politycy PSLu mają czas na wyszukiwanie oczywistych pomyłek w prasie, zamiast skupić się na własnej kampanii. Patrząc po sondażach, to poparcie spada im lawinowo, co oczywiście świadczy tylko o tym, że społeczeństwo budzi się z letargu zdradzieckich rządów PO-PSL.

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 11 maja 2015, 21:26

Mikołaj Lisciowski w TV Trwam:
To, co piszą prorządowe media na mój temat, a mianowicie, że jestem liberałem i zdradziłem swoich wyborców jest oczywistą nieprawdą. Mój program, który ogłoszę już za kilka dni będzie przede wszystkim prospołeczny, a nie liberalny. Obniżanie podatków jest właśnie prospołeczne. A ten cytat "Najlepiej aby podatków w ogóle nie było" był swoistym żartem, który skierowałem do pana Korwina-Mikke podczas niedawnej debaty. Mój kontrkandydat zaproponował bowiem likwidację podatku dochodowego bez zastąpienia go żadnym innym, co oczywiście byłoby trudne i bardzo kosztowne. Jednak, że tak powiem każdy obywatel by tak chciał, a nasze emerytury, renty czy edukacja muszą być z czegoś utrzymywane. Proponowanie napisania ordynacji podatkowej od nowa, aby była bardziej zrozumiała dla obywateli i nie hamowała rozwoju naszego kraju to nie żaden liberalizm. To tylko zwrócenie uwagi na ten ważny problem.
Jeśli chodzi o kampanie moich kontrkandydatów, jak np: pani Radziwiłł-Schmidt, to tak naprawdę nie zaproponowała ona jak dotąd niczego nowego. To tylko takie ogóle frazesy, w rodzaju "Będę dążyć do zgody". Wiadomo, że każdy kandydat chce rządzić w zgodzie, jednak uważam, ze prezydenta Rzeczypospolitej stać na więcej. Właśnie ja taką lepszą ofertę dla Polski proponuję.
książę Mikołaj Liściowski - przewodniczący KKS, senator.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Awatar użytkownika
Alik

Postautor: Alik » 12 maja 2015, 15:45

Aleksander Szafrański w TVP Info o "inauguracji kampanii Radziwiłł-Schmidt":

Platforma Obywatelska już dawno przestała być partią liberalną. Etatystyczne propozycje ich kandydatki na Prezydentkę RP tylko to potwierdzają. Program wyraźnie nakierowany jest na interwencje w proces gospodarowania pomimo jego mało konkretnej formuły. Poprawa sytuacji mieszkaniowej, sprzyjający czas pracy, utworzenie funduszu, wyrównywanie nierówności to postulaty zakładające interwencję państwa. Pani Radziwiłł-Schmidt wyraźnie odwołuje się do teorii keynsowskiej. Pragnę przypomnieć, że duży udział państwa w życiu gospodarczym i ekspansywna polityka fiskalna wg. teorii Keynesa nie tylko nie poprawiały sytuacji gospodarczej, ale stały się przyczyną stagflacji - czyli wysokiej inflacji połączonej ze stagnacją przy wysokim bezrobociu. Grecja - brzmi znajomo?

To myślenie krótkoterminowe o gospodarce. Powinniśmy się skoncentrować na budowie trwałych podstaw działalności i rozwoju gospodarczego. Trwałe podstawy prawne ładu gospodarczego oraz stabilne i budzące zaufanie instytucje to elementy niezbędne do zapewnienia stabilnego i długotrwałego wzrostu gospodarczego. Posłuchajmy jak mówią o gospodarce Panie Dobrzyńska i Radziwiłł-Schmidt a dostrzeżemy, że odwołują się do tych samych teorii. Teorii, które zakładają napędzanie gospodarki przez wzrost popytu finansowany przez rząd. Konsumpcja bez oszczędności nie może jednak działać na dłuższą metę.
Aleksander Szafrański - przewodniczący Inicjatywy Wolność

Awatar użytkownika
Irena Fischer

Postautor: Irena Fischer » 12 maja 2015, 17:10

Irena Fischer o wycofaniu się Morawieckiego i Słomki

Jak to zwykle na prawicy bywa, panowie, którzy chyba sami nie wierzyli, całkiem zresztą słusznie, w sukces postanowili poprzeć kandydata PiS. Specjalnie nie jestem zaskoczona ich decyzją. W tym środowisku często tak bywa - panowie przekalkulowali, co im się bardziej opłaca.

Wróć do „Wiadomości z kraju”