Postautor: Mikołaj Liściowski » 11 maja 2015, 21:26
Mikołaj Lisciowski w TV Trwam:
To, co piszą prorządowe media na mój temat, a mianowicie, że jestem liberałem i zdradziłem swoich wyborców jest oczywistą nieprawdą. Mój program, który ogłoszę już za kilka dni będzie przede wszystkim prospołeczny, a nie liberalny. Obniżanie podatków jest właśnie prospołeczne. A ten cytat "Najlepiej aby podatków w ogóle nie było" był swoistym żartem, który skierowałem do pana Korwina-Mikke podczas niedawnej debaty. Mój kontrkandydat zaproponował bowiem likwidację podatku dochodowego bez zastąpienia go żadnym innym, co oczywiście byłoby trudne i bardzo kosztowne. Jednak, że tak powiem każdy obywatel by tak chciał, a nasze emerytury, renty czy edukacja muszą być z czegoś utrzymywane. Proponowanie napisania ordynacji podatkowej od nowa, aby była bardziej zrozumiała dla obywateli i nie hamowała rozwoju naszego kraju to nie żaden liberalizm. To tylko zwrócenie uwagi na ten ważny problem.
Jeśli chodzi o kampanie moich kontrkandydatów, jak np: pani Radziwiłł-Schmidt, to tak naprawdę nie zaproponowała ona jak dotąd niczego nowego. To tylko takie ogóle frazesy, w rodzaju "Będę dążyć do zgody". Wiadomo, że każdy kandydat chce rządzić w zgodzie, jednak uważam, ze prezydenta Rzeczypospolitej stać na więcej. Właśnie ja taką lepszą ofertę dla Polski proponuję.
książę Mikołaj Liściowski - przewodniczący KKS, senator.
Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)