Protesty przed Sejmem!Po odrzuceniu ustawy o działalności gospodarczej, która przywracała w Polsce wolny rynek, 20 tysięcy rozwścieczonych Polaków postanowiło wyjść na ulicę i pokazać swoje niezadowolenie. O dziwo szkody przez nich dokonane były znikome.Ustawa o działalności gospodarczej, autorstwa PLK, CAS i Nowego Świtu, została odrzucana przez PSL, PC, ZL i części Prawicy Królestwa Polskiego. Po tym wydarzeniu dwadzieścia tysięcy Polaków postanowiło wyjść na ulicę i pokazać swoje niezadowolenia. Pytaliśmy uczestników co sądzą o tym:
28 letni Marek -
Jestem młodym przedsiębiorcą i wiem jak ciężko założyć firmę w Polsce. Dlatego chciałbym, żeby te przepisy zostały ułatwione. Jeżeli politycy, którzy dzisiaj głosowali przeciw, mówili, że trzeba ułatwić przepisy to chcę żeby zostali osądzeni o kłamstwo i oszustwo. 25 letnia Agata -
Dziwi mnie, że w tak kluczowej, dla Polaków, sprawie, Platforma Obywatelska wstrzymała się od głosu. Widać, że jest im obojętnie czy powstaną nowe miejsca pracy i czy dalej bezrobotni będą mieli problemy w szukaniu pracy.41 letni Janusz -
Od piętnastu lat prowadzę firmę, ale dalej pamiętam ciężko było stworzyć tą firmę i dalej jest, ponieważ słyszę od nowych podwykonawców skarżenia się na przepisy, które utrudniają im życie. Ta ustawa bardzo pomogłaby potencjalnym przedsiębiorcą życie.Później z protestującymi spotkał się, poseł PLK, Wincenty Nowak, który wygłosił krótkie przemówienie:
- Na początku, chciałbym wam podziękować za to, że przybyliście tak licznie zareagowaliście na tak zuchwały ruch przeciwników naszej ustawy, dzięki któremu dalej, w Polsce, wolność gospodarcza jest dalej znikoma. Mam nadzieję, że takim ludziom pokażemy czerwoną kartkę w następnych wyborach. Jeżeli ta ustawa weszłaby w życie to obniżka cen, w skutek walki o konsumenta, pojawiłaby się szybko. Kolejna zaleta tej ustawy to powstanie kilka milionów miejsc pracy. Podziękujmy tym pseudo-liberałom, że te rzeczy dalej są nierealne.
Po jego przemówieniu, zgromadzeni tam zaczęli skandować: ,,Precz z socjalizmem!", ,, Wolność, Własność, Sprawiedliwość!", ,,Wróćmy do ustawy Wilczka!" i ,,Zwyciężymy". Widać też były transparentny, na których było napisane m.in. ,,Pan Wicepremier Wiśniewski nazywa się liberałem!?" i ,,Precz z tymi socjalistami!".