Nuda

Wszystko o wszystkim.
Awatar użytkownika
Michał Ajna

Re: Nuda

Postautor: Michał Ajna » 05 maja 2025, 10:52

Polecam kampanijną gazetkę Zandberga. Bardzo fajna krzyżówka a nawet "horoskop".
Michał II, Król Senior

Awatar użytkownika
Michał Ajna

Postautor: Michał Ajna » 07 maja 2025, 14:42

Oglądaliście poniedziałkową debatę sztabów na Polsacie? Moim zdaniem słaba, przede wszystkim była za szybka, przez co ciężko było zapamiętać wypowiedzi uczestników. Dobrze wypadła moim zdaniem Marcelina Zawisza, natomiast poprawiło mi humor stwierdzenie Anny Górskiej, że czas pracy trzeba skrócić, żeby Polacy mieli czas się kochać :D

Wczoraj widziałem rozmowę Senyszyn i Jakubiaka u Rymanowskiego i to była po prostu poezja :D

I chyba zagłosuję na Duńczyka. Magda Biejat jest spoko, zaorała Brauna, zatopiła Nawrockiego, ale jakoś wadzi mi, że stoją za nią te wszystkie Czarzaste, Szejny, Wieczorki, a nawet Marek Dyduch.
Michał II, Król Senior

Awatar użytkownika
Michał Ajna

Postautor: Michał Ajna » 16 maja 2025, 12:31

Mieliśmy dwie kolejne debaty. Przyznam, że już mi się one mieszają, choć bawią bardziej niż mecz czy nawet serial.

Powiem, że zdecydowanie utwierdziłem się w decyzji o głosowaniu na Zandberga. Byłem wczoraj na jego warszawskim wiecu i była naprawdę super. Jeśli czas i pogoda pozwolą, może pójdę dziś na zakończenie kampanii Biejat, dla porównania.

Taka ciekawostka, że takim papierkiem lakmusowym mojego poparcia dla Razem okazał się Kraków. Nie znam jego polityki lokalnej, z Krakowem mam tyle wspólnego, że kilka razy byłem w nim turystycznie. Ale kiedy w samorządowych NL i Razem szły osobno, kibicowałem komitetowi Gibały (kiedyś stanowiącego połowę moich ulubionych posłów Palikota), z którego startowało Razem. Dwie lewice miały też inne kandydatki w ostatnich uzupełniających wyborach do Senatu - i tutaj też jakoś instynktownie kibicowałem kandydatce Razem, ta pani wystawiona przez koalicję była dla mnie jakaś dziwna.

Biejat robiła wrażenie na debatach. Mówiła rzeczy generalnie słuszne. Zresztą we wszystkich latarnikach oboje idą u mnie na żyletki. Ale jakoś jak widzę tych wszystkich Czarzastych wokół Magdy, to sorry ale jednak mam duże opory. Zresztą uważam, że jeśli chodzi o starcie wewnątrzlewicowe na ostatniej debacie, to Zandberg miał po prostu rację. Renta wdowia i pilotaż 4-dniowego tygodnia pracy to po prostu "ogryzki" w porównaniu z zapaścią publicznego systemu ochrony zdrowia.

Myślę, że Zandberg jest niedoszacowany w sondażach. Widzę te tłumy na wiecach, widzę dynamikę kampanii, także w sieci. Stawiam, że Adrian wypadnie lepiej niż Magda, poważnie zastanawiam się, czy Szymon jest do przeskoczenia. I zauważyłem, że establishment naprawdę się tego Zandberga boi. W ostatnim tygodniu kampanii TVN24 zaczęło intensywnie promować Biejat - była relacja live z jazdy tramwajem na debatę, było złamanie ramówki dla transmisji wiecu. Z serią kuriozalnych antyzandbergowych artykułów wyskoczyła Wyborcza. Efekt tych zabiegów jest u mnie odwrotny od zamierzonego.

Nie ukrywam, że zrobiła na mnie wrażenie ta kampania - byłem na dwóch wiecach, jarałem się gazetką, bardzo podobały mi się też materiały audiowizualne:
"Głosuję na Adriana" - nieoficjalny hymn kampanii https://www.youtube.com/watch?v=8oWLJFMORos
"Atom i serce" https://www.youtube.com/watch?v=bF-0eFETzbE
"Duńsko" https://www.youtube.com/watch?v=ZL8GPMj2z8w
"Atomowa zmiana" - punk rock! https://www.youtube.com/watch?v=UJam8CGBBUc
Neon Genesis Zandbergelion https://www.youtube.com/watch?v=tNEjHfSJ1xI
sesja medytacyjno-relaksacyjna https://www.youtube.com/watch?v=e53HvIXERSs
Michał II, Król Senior

Awatar użytkownika
Marta Fornero-Piotrowska

Postautor: Marta Fornero-Piotrowska » 16 maja 2025, 18:29

Mnie akurat debaty przekonały do Biejat, bo wcześniej się wahałam. Ona wydawała mi się najbardziej merytoryczna. A i tak dałam radę obejrzeć w całości tylko dwie. No i pięknie Senyszyn masakrowała Mentzena jak tylko miała okazję :D

Ale nadal jestem na nich wkurzona, bo jakby się zjednoczyli wokół jednego kandydata, to może patrząc na sondaże udałoby się przebić 10%. Ale oczywiście jak zwykle w Polsce lewica rozmnaża się przez podział.

W ogóle cała ta kampania ożywiła się dopiero, jak zaczęły się debaty, bo wcześniej wiało nudą.
Marta Fornero-Piotrowska - przewodnicząca Parlamentu Europejskiego XIII kadencji (od 2039)

Premier RP (2020; 2032-37), minister sprawiedliwości (2015-22), senator RP (2015-34), posłanka na Sejm (2034-39), marszałek woj. pomorskiego (2026-32)

Awatar użytkownika
Michał Ajna

Postautor: Michał Ajna » 16 maja 2025, 23:42

Byłem też na wiecu Biejat. Dostałem torbę i gazetkę - też jest krzyżówka, ale gazetka zandbergówka bardziej do mnie trafia.

Jeszcze dzisiaj była w Warszawie herbatka z Senyszyn, ale w porze dla mnie zaporowej.

Frekwencja na korzyść Duńczyka. Na Adrianie były tłumy, u Magdy dałoby się utrzymać dystans sanitarny. Ale nie wiem na ile to miarodajny wskaźnik
Michał II, Król Senior

Awatar użytkownika
Michał Ajna

Postautor: Michał Ajna » 26 maja 2025, 15:07

Wczoraj wracając z nabożeństwa trafiłem na marsz Trzaskowskiego. Słuchałem (z głośników) przemówień Magdy Biejat (którego treść zdradzała, że chyba wcześnie poszła spać i przespała "piwo z Mentzenem", bo mówiła że za Nawrockim stoi skrajna prawica - Braun i Mentzen) i Joanny Senyszyn (które wywołało ogromny aplauz).

Co do tego piwa, to ja miałem z tego bekę :lol: ale trochę śmieszy mnie ta zmiana narracji, że najpierw "powstrzymujemy faszyzm", a tu nagle normalizowanie partnerów AfD jest już spoko (osobiście mnie nie oburza, że politycy różnych opcji się tak spotykają). I choć sam z ciężkim sercem zagłosuję pewnie na mniejsze zło, to w pełni rozumiem strategię Zandberga niepopierania żadnego z kandydatów. Widzę po znajomych popierających Zandberga, u których to był wybór nieoczywisty, że im się bardzo podoba to, że Duńczyk jawi się jako autentycznie nieumoczony w duopol. Irytuje mnie ten moralny szantaż, że ma paść na kolana przed Trzaskiem. Właśnie sprawa piwa pokazała mi, że trzeba być impregnowanym na takie szantaże "Salonu", Platformy, Wyborczej, TVNu czy red. Gozdyry. Widzieliście sobotnią konferencję NL? Poparli, ale się nie cieszyli. Choć wypowiedź ADB - klasa (czego nie można powiedzieć o Czarzastym).

Szczerze mówiąc jestem pod dużym wrażeniem tego jak podczas kampanii przy wywiadach z kandydatami pracowali Rymanowski na yt, Kanał Zero czy wreszcie Mentzen (w mniejszym stopniu Paciorek czy prof. Dudek). Naprawdę ogromna różnica w porównaniu z sieczką radiowo-telewizyjną czy nawet debatami.

Dziś wiceminister zdrowia zasugerował, że na jesieni może wrócić temat grzebania przy składce zdrowotnej. I przyznam, że to jest u mnie powód dysonansu, a nie wydarzenia z toruńskiej knajpy. Sumienie naprawdę chciałoby mieć komfort oddania nieważnego głosu. Z drugiej strony rozum oponuje, że ktoś taki jak Nawrocki naprawdę nie powinien zostać prezydentem... Mam w rodzinie osoby przewlekle chore i dla mnie wykańczanie systemu opieki zdrowotnej to nie są błahostki.
Michał II, Król Senior

Awatar użytkownika
Michał Ajna

Postautor: Michał Ajna » 23 lip 2025, 16:14

Czy też podejrzewacie możliwe różnice w funkcjonowaniu forum w zależności od przeglądarki/urządzenia?
Michał II, Król Senior

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 23 lip 2025, 16:36

Chodzi o te ataki botów? Zauważyłeś, że przy używaniu na jakiejś przeglądarce jest ich mniej?

Awatar użytkownika
Michał Ajna

Postautor: Michał Ajna » 23 lip 2025, 17:50

Bardziej przy urządzeniu, bo były okresy, kiedy z telefonu nie dawało się wejść w ogóle.
Michał II, Król Senior

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 23 lip 2025, 19:40

A wyświetlał Ci się jakiś błąd, czy dlaczego nie dało się wejść?

Wróć do „Spamowisko”