Jacek StrojnyPani Marszałek!
Wysoka Izbo!
Proponowane w projekcie przepisy dotyczące zespołu ds. ścigania przestępstw są w mojej opinii wyrazem tak uwielbianej przez parlamentarzystów nadregulacji. Czymże innym jest ustalanie na poziomie ustawy ilości członków zespołu zadaniowego w prokuraturze? Niejasne są też przepisy dotyczące powoływania i odwoływania członków zespołu. Skoro podlegają oni służbowo Prokuratorowi Generalnemu to czemu miałby ich odwoływać lub powoływać tylko i wyłącznie na wniosek Rzecznika Praw Dziecka? Przepisy w obecnym brzmieniu nie precyzują też, o co konkretnie miałby wnioskować Rzecznik o powołanie kolejnego członka zespołu czy konkretnego prokuratora na członka zespołu? Jeśli ta druga opcja to zachodni wątpliwość czy RPD na pewno jest bardziej kompetentny w tym zakresie niż Prokurator Generalny, w którego zasobie kadrowym pozostają prokuratorzy. W związku z tymi wątpliwościami przedstawiam poprawkę, która poprawi te przepisy.
Poprawka nr 1
W ustawie o Rzeczniku Praw Dziecka:
1) art. 10d ust. 2 uzyskuje brzmienie:
" W skład zespołu wchodzą członkowie powołani spośród prokuratorów w czynnej służbie lub prokuratorów w stanie spoczynku.";
2) art. 10d ust. 3 uzyskuje brzmienie:
"Prokuratorów zespołu powołuje i odwołuje Prokurator Generalny w porozumieniu z Rzecznikiem.".
Źle skonstruowane są także moim zdaniem przepisy dotyczące przewodniczącego zespołu. Funkcja ta nie ma żadnym specjalnych kompetencji poza możliwością wniesienia kasacji w zastępstwie Prokuratora Generalnego. Przewodniczący zespołu nie ma żadnej formalnej władzy nad zespołem, o powołaniach jego członków decyduje Prokurator Generalny, któremu członkowie zespołu podlegają służbowo i organizacyjnie. Należałoby te przepisy ujednolicić z pozostałymi przepisami ustawy o prokuraturze. Zmiana w art. 10d ust. 5 pozwoli na dookreślenie roli kierownika zespołu i uspójnienie nazewnictwa ze stosowanym w prokuraturze.
Poprawka nr 2
W ustawie o Rzeczniku Praw Dziecka:
1) art. 10d ust. 5 uzyskuje brzmienie:
"5. Zespołem kieruje Kierownik, który jest prokuratorem bezpośrednio przełożonym członków zespołu. Kierownik Zespołu powoływany i odwoływany jest przez Prokuratora Generalnego, w porozumieniu z Rzecznikiem, spośród członków Zespołu.";
2) art. 10e ust. 4 skreśla się.
Dziękuję.