Polityka w rzeczywistości

Wszystko o wszystkim.
Awatar użytkownika
Aleksander Sternicki

Re: Polityka w rzeczywistości

Postautor: Aleksander Sternicki » 06 gru 2024, 22:03

to już chyba wolałbym na Mentzena zagłosować

Awatar użytkownika
Michał Ajna

Postautor: Michał Ajna » 09 gru 2024, 8:48

W ogóle jaki teraz jest wysyp kandydatów lewicowych - prawdopodobnie Biejat, prawdopodobnie Zanberg, Szumlewicz, Unia Pracy osobno wystawia Witkowskiego. Niektórzy nawet spekulują o Matysiak (teraz to jej pewnie PiS chętniej podpisy zbierze niż znowu Jakubiakowi). Zresztą pytanie, czy wszyscy te popisy zbiorą.

A ja trzeci raz nie dostałem możliwości głosowania na Sikorskiego :(
Michał II, Król Senior

Awatar użytkownika
Aleksander Sternicki

Postautor: Aleksander Sternicki » 09 gru 2024, 9:40

szczerze mówiąc ja też liczyłem na Sikorskiego, jakoś jest dla mnie bardziej prezydencki niż Trzaskowski i też ma jednak lepsze skille w tematach kluczowych dla roli prezydenta czyli bezpieczeństwo i dyplomacja

Awatar użytkownika
Michał Ajna

Postautor: Michał Ajna » 24 sty 2025, 16:33

Aleksander Beski pisze:Możecie ze mnie śmiać, ale nieironicznie popieram kandydaturę Piotra Szumlewicza na prezydenta.

W zasadzie ja też skłaniałbym się też do głosu na niego, jeśli zbierze podpisy.
Nie żebym wcześniej nie wiedział, ale jego wizerunek jako odklejonego lewaka z korwinistycznych memów sprzed dekady nie jest zgodny z rzeczywistością.
https://krytykapolityczna.pl/kraj/szuml ... -800-plus/
Michał II, Król Senior

Awatar użytkownika
Michał Ajna

Postautor: Michał Ajna » 17 lut 2025, 13:26

Jak ktoś interesuje się polityką niemiecką, to można wykonać Wahl-o-Mat
https://www.wahl-o-mat.de/
Mi wyszła SPD przed Zielonymi, zatem okazuję się być zwolennikiem obecnego rządu.
Po analizie odpowiedzi rzeczywiście wolę socjaldemokrację, choć przyznam że w tych sprawach, które są dla mnie atutem Zielonych (prawa człowieka, asertywność wobec Rosji i Chin), nie do końca jeszcze SPD ufam. Tym bardziej z uwagi na ordynację mieszaną, to gdybym mieszkał w Brandenburgii na pewno zagłosowałbym "na krzyż" i poszedłby głos na Baerbock :)

Z tego co pamiętam, w europejskich bliżej mi było do Zielonych, natomiast w różnych wyborach landowych, to wychodziły mi i CDU, i FDP, i kanapowa socjalliberalna Plus Brandenburg, a moimi murowanymi faworytami zwykle okazywali się raczej prawoskrętni (cytując dobrze znającego Niemcy kolegę "środowisko bauerów") Freie Wähler.
Michał II, Król Senior

Wróć do „Spamowisko”