"Wizja grupy wyszehradzkiej wg. Święcickiego"- spotkanie w Krakowie.
Dominik Święcicki przybył do Krakowa na spotkanie z mieszkańcami. Tematem głównym była wizja grupy wyszehradzkiej wg. Święcickiego.
Witam was drodzy mieszkańcy Krakowa. Dużo ostatnio się mówi o rozszerzeniu grupy wyszehradzkiej o nowe państwa. Nie mam nic przeciwko rozszerzaniu tej grupy. Problem tkwi w tym o jakie państwa nam chodzi. Rządowi chodzi o Ukrainę. Ja bym szukał przyjaciół gdzie indziej. Państwami,które są w niej najdłużej to: Polska,Węgry,Czechy i Słowacja. Ja bym się starał poszerzyć ją dodatkowo o: Serbie,Rumunię,Litwę,Chorwację,Bułgarię. Zdaję sobie sprawę, że rząd chce dołączyć Rumunię i się z tym zgadzam, ale nie naszych naturalnych przeciwników czyli Ukrainę. Musimy patrzeć np. na Bałkany. Da nam to strategicznych sojuszników. Ukraina takim nie jest. Powinniśmy przede wszystkim skupić się na sytuacji w naszym regionie. Polska potrzebuje silnej dyplomacji, która nie będzie ulegać innym państwom. Powinniśmy mieć przede wszystkim interesy Polski na uwadze a dopiero później interesy innych. "Sojusz'' z Ukrainą nie jest dla nas korzystny. Nie dość, że nic nam z tego nie przyjdzie to jeszcze stracimy.