Postautor: Adrianna Wisłocka » 20 lis 2016, 22:38
Wasza Wysokość!
Wysoka Izbo!
Panie senatorze Napieralski!
Senat ma prawo do uchwalania takich poprawek, na jakie ma ochotę. Jeśli sejm będzie chciał, to je zmieni. Z tego co wiem, to nawet równolegle trwa debata na ich temat w izbie niższej i koalicja jest skłonna do kompromisu. Jednocześnie pragnę zaznaczyć, że za tymi poprawkami głosowało nie 215, a 98 posłów i zostały przyjęte tylko dzięki dużej liczbie głosów wstrzymujących.
Odnośnie zasiłków dla rodzin wielodzietnych, to chciałabym przypomnieć, że pieniądze w budżecie nie biorą się znikąd, a głównie z podatków obywateli. Dlatego też w mojej opinii lepszym rozwiązaniem, które uwzględnimy przy pracach nad nową ordynacją będą ulgi. W ten sposób rodziny zapłacą mniejsze podatki, a nie zwiększy się biurokracja, bo w końcu zasiłki ktoś musiałby wypłacać. Te wprowadzimy tylko dla szczególnie potrzebujących.
Za najważniejsze zabiegi uznajemy te, które są ściśle konieczne dla utrzymania dobrego zdrowia. Nie jestem w stanie w tym momencie podać jakiejś listy, ale pracując nad odpowiednimi przepisami w tej sprawie zostanie powołany zespół ekspertów, który sporządzi taką listę i będzie ją rozszerzał, bo przecież medycyna nie stoi w miejscu. Zabiegi, które nie znajdą się na liście będą finansowane z prywatnych ubezpieczeń obywateli, jeśli ci zdecydują się je wykupić.
Jeśli chodzi o sprawę mniejszości narodowej w Niemczech, to w najbliższym czasie planowana jest moja wizyta do tego kraju i zamierzam poruszyć w rozmowie z kanclerz Angelą Merkel tą kwestię. O ile wiem, ambasador Jerzy Margański zajmował się już tą sprawą.
Co do pozostałych kwestii polonijnych, to tymi sprawami zajmuje się minister Beata Lindholm. Rząd nie ma jakichś szerzej zakrojonych planów. Polonia ma prawo głosu w wyborach parlamentarnych, zostały dla niej utworzone osobne okręgi wyborcze i myślę, że posłowie i senatorowie z nich wybrani są w stanie jak najlepiej pielęgnować te związki z Polską.
Dziękuję.
księżna Adrianna Wisłocka - księżna głogowska, senator II, III i IV kadencji, wicemarszałek Senatu od 2031 r.
Prezes Rady Ministrów w latach 2020-2022. Poseł na Sejm I, II, III i IV kadencji