Expose Adrianny Wisłockiej

Marszałek: Mikołaj Liściowski
Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Expose Adrianny Wisłockiej

Postautor: Mikołaj Liściowski » 19 lis 2016, 15:20

Szanowni Państwo!

Obrazek

Przechodzimy do kolejnego punktu obrad czyli przedstawienia expose przez Prezes Rady Ministrów. Proszę panią premier Adriannę Wisłocką o zabranie głosu, a senatorów o uważne wysłuchanie programu rządu i konstruktywną debatę.
książę Mikołaj Liściowski - przewodniczący KKS, senator.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Awatar użytkownika
Adrianna Wisłocka

Re: Expose Adrianny Wisłockiej

Postautor: Adrianna Wisłocka » 19 lis 2016, 19:43

Wasza Królewska Wysokość królewno Moniko!
Wasza Eminencjo Prymasie!
Wasza Wysokość książę marszałku!
Wysoka Izbo!

Kilka dni temu przedstawiłam dość wnikliwy program swoich działań w sejmie i myślę, że Szanowni Senatorowie się z nim zapoznali. Dzisiaj chciałabym poruszyć kilka tematów, na które wówczas zwróciłam mniej uwagi.
Po pierwsze chciałabym podkreślić, że w swoich działaniach zamierzam ściśle współpracować z Jego Królewską Wysokością królem Michałem II. Podczas kilku spotkań omówiliśmy już wiele zagadnień, które zamierza realizować mój rząd. Król jest tymi sprawami szczerze zainteresowany i sam podsunął mi kilka pomysłów.

Przy wprowadzeniu drażliwych zmian w zakresie światopoglądowym chciałabym także współpracować z obecnymi w senacie przedstawicielami związków wyznaniowych. Zdaję sobie sprawę, że nie we wszystkich aspektach polityka rządu będzie zgodna z ich poglądami, zawsze ze szczerym podziękowaniem przyjmę ich stanowisko, nawet, jeśli będzie krytyczne. Wierzę, że uda nam się w najważniejszych sprawach wypracować rozsądny konsensus.

Podczas sejmowej debaty posłowie lewicy zwracali uwagę, że niedostatecznie poruszyłam kwestie społeczne. Tymczasem jeszcze przed powołaniem mojego rządu w sejmie zgłoszony został projekt ustawy wprowadzającej dłuższe urlopy macierzyńskie. Jako premier zamierzam w miarę możliwości dążyć do coraz bardziej wydajnej państwowej polityki prorodzinnej, w tym, o ile pozwoli na to budżet wprowadzenia specjalnych zasiłków dla najbiedniejszych rodzin wielodzietnych. Podobny projekt będzie mógł jednak zostać zrealizowany z racji dużego, jak na razie deficytu budżetowego dopiero za kilka lat.

W kwestii ochrony zdrowia, w związku z reformą podatkową zostaną zlikwidowane składki obowiązkowe składki na ubezpieczenia zdrowotne i odtąd najważniejsze zabiegi będą realizowane z budżetu państwa. W obecnym systemie, gdzie jedynie kilka procent ludności nie jest ubezpieczona ich weryfikacja jest zbyt kosztowna i po prostu nieopłacalna. Finansowanie opieki zdrowotnej wprost z budżetu pozwoli także na zwiększenie wydatków na faktyczne zabiegi medyczne zamiast na biurokrację. Rząd wprowadzi jednolitą kartę medyczną, dzięki której lekarze będą mogli w prosty sposób poznać wszystkie dotychczasowe choroby pacjenta. To dzięki niej będzie się także pokrywać koszty leczenia.
W kwestii polityki polonijnej zamierzam działać na rzecz zwiększenia praw polskich mniejszości tam, gdzie te są niedostateczne. W pierwszej kolejności chciałabym doprowadzić do przywrócenia praw mniejszości narodowej w Niemczech, gdzie zostały one zabrane przez Hitlera. Jednocześnie będziemy wspierać wszelkie mniejszości w Polsce.

Dziękuję.
księżna Adrianna Wisłocka - księżna głogowska, senator II, III i IV kadencji, wicemarszałek Senatu od 2031 r.

Prezes Rady Ministrów w latach 2020-2022. Poseł na Sejm I, II, III i IV kadencji

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 19 lis 2016, 19:46

Liściowski
Dziękuję Pani Premier. Zapraszam senatorów do zadawania pytań.

Awatar użytkownika
Laura

Postautor: Laura » 20 lis 2016, 18:11

Napieralski

Panie Marszałku
Wysoka Izbo

Pani premier wspomina o projekcie ustawy wydłużającym urlopy, jednak milczy nad tym w jaki sposób OKL potraktował w senacie ustawę przyjętą przez sejm. Zignorowano głos 215 posłów z różnych ugrupowań. Czy jest to zatem powód do zadowolenia?. Pojawia się w expose w senacie mglista zapowiedź zasiłków dla rodzin najbiedniejszych. Mam nieodparte wrażenie, iż jest to urzędowa zapowiedź poczyniona tylko dlatego aby uspokoić opozycję i złożyć tym rodzinom obietnicę, której ten gabinet i tak nie zrealizuje. Deficyt budżetowy nie może być wytłumaczeniem dla braku jakichkolwiek działań, tym bardziej, że te pieniądze niezwłocznie zostaną niezwłocznie wydane na najpilniejsze potrzeby. Informacja dotycząca służby zdrowia powinna być o wiele bardziej szczegółowa. Jakie zabiegi będą najważniejszymi i w jaki sposób będą finansowane te które nie znajdą się na tej liście. Czy działania na rzecz przywrócenia Polakom statusu mniejszości narodowej w Niemczech są już prowadzone drogą dyplomatyczną, jeśli tak to od kiedy, jeśli nie to co jest tego przyczyną. W jaki sposób rząd zamierza budować jak najlepsze relacje z Polakami w krajach takich jak Norwegia, Islandia, Irlandia czy Szkocja, gdzie stanowią oni największą mniejszość aby ich stosunki z macierzą, a także kolejnych pokoleń osób pochodzenie polskiego wychowanych poza granicami polski były serdeczne i aby identyfikowali się z Polską chociaż przez pamięć o pochodzeniu. Czy planowane są zmiany całościowe z odniesieniu do całościowego prowadzenia polityki polonijnej.

Dziękuję
Laura Novak
Wicepremier RP- Minister Skarbu i Energii.( 2026-2027 i 2028-2031)
Premier RP ( 2027)
Poseł na Sejm IV RP. I-VI kadencji
W latach 2020-2024 i od 2029 przewodnicząca SLD i ZL.
Przewodnicząca KP ZL w latach 2019-2026

Awatar użytkownika
Adrianna Wisłocka

Postautor: Adrianna Wisłocka » 20 lis 2016, 22:38

Wasza Wysokość!
Wysoka Izbo!
Panie senatorze Napieralski!

Senat ma prawo do uchwalania takich poprawek, na jakie ma ochotę. Jeśli sejm będzie chciał, to je zmieni. Z tego co wiem, to nawet równolegle trwa debata na ich temat w izbie niższej i koalicja jest skłonna do kompromisu. Jednocześnie pragnę zaznaczyć, że za tymi poprawkami głosowało nie 215, a 98 posłów i zostały przyjęte tylko dzięki dużej liczbie głosów wstrzymujących.
Odnośnie zasiłków dla rodzin wielodzietnych, to chciałabym przypomnieć, że pieniądze w budżecie nie biorą się znikąd, a głównie z podatków obywateli. Dlatego też w mojej opinii lepszym rozwiązaniem, które uwzględnimy przy pracach nad nową ordynacją będą ulgi. W ten sposób rodziny zapłacą mniejsze podatki, a nie zwiększy się biurokracja, bo w końcu zasiłki ktoś musiałby wypłacać. Te wprowadzimy tylko dla szczególnie potrzebujących.

Za najważniejsze zabiegi uznajemy te, które są ściśle konieczne dla utrzymania dobrego zdrowia. Nie jestem w stanie w tym momencie podać jakiejś listy, ale pracując nad odpowiednimi przepisami w tej sprawie zostanie powołany zespół ekspertów, który sporządzi taką listę i będzie ją rozszerzał, bo przecież medycyna nie stoi w miejscu. Zabiegi, które nie znajdą się na liście będą finansowane z prywatnych ubezpieczeń obywateli, jeśli ci zdecydują się je wykupić.

Jeśli chodzi o sprawę mniejszości narodowej w Niemczech, to w najbliższym czasie planowana jest moja wizyta do tego kraju i zamierzam poruszyć w rozmowie z kanclerz Angelą Merkel tą kwestię. O ile wiem, ambasador Jerzy Margański zajmował się już tą sprawą.

Co do pozostałych kwestii polonijnych, to tymi sprawami zajmuje się minister Beata Lindholm. Rząd nie ma jakichś szerzej zakrojonych planów. Polonia ma prawo głosu w wyborach parlamentarnych, zostały dla niej utworzone osobne okręgi wyborcze i myślę, że posłowie i senatorowie z nich wybrani są w stanie jak najlepiej pielęgnować te związki z Polską.

Dziękuję.
księżna Adrianna Wisłocka - księżna głogowska, senator II, III i IV kadencji, wicemarszałek Senatu od 2031 r.

Prezes Rady Ministrów w latach 2020-2022. Poseł na Sejm I, II, III i IV kadencji

Awatar użytkownika
Laura

Postautor: Laura » 20 lis 2016, 23:00

Napieralski

Fakty są takie, że sejm przyjął ustawę, która została całkowicie zmieniona w senacie z pozycji siły. Bez merytorycznego uzasadnienia. Wolę kompromisu podczas debaty w sejmie wyraziła zaś lewicowa opozycja, rezygnując z części zapisu. Mówi pani o tym, że zostanie powołana komisja, co zatem urzędnicy zajmujący sie w ministerstwie problematyką służby zdrowia robili w ostatnich miesiącach?. W jaki sposób do systemu ulg zostaną włączone rodziny, gdzie rodzice są bezrobotni. Czy będzie to specjalny zasiłek, jeśli tak to jakie będą zasady jego wypłacania.

Dziękuję
Laura Novak
Premier RP ( 2027)

Awatar użytkownika
Adrianna Wisłocka

Postautor: Adrianna Wisłocka » 20 lis 2016, 23:12

Wasza Wysokość!
Wysoka Izbo!
Panie senatorze!

Oba programy, o które Pan pyta są obecnie dopiero na etapie planowania. Rząd może je tylko zaproponować, ale odpowiednie ustawy będzie przyjmował parlament. Sprawa reformy zdrowia jest kwestią bardzo złożoną i informacje, które na jej temat przekazałam są efektem dotychczasowych prac. Zaledwie kilka miesięcy temu przyjęta została reforma finansowania Zakładów Opieki Zdrowotnej i to jej wdrażaniem w ostatnim czasie głównie zajmowało się w kwestii polityki zdrowotnej Ministerstwo Spraw Społecznych.
Tak jak powiedziałam, medycyna wciąż idzie do przodu i dlatego niecelowym byłoby w tym momencie, na kilkanaście miesięcy przed wejściem w życie reformy tworzyć jakieś dokładne listy procedur medycznych, które będą refundowane. Generalnie mogę jednak powiedzieć, że zakres refundacji nie będzie w sposób negatywny odbiegał od obecnego.

Jeśli chodzi o ulgi, to osoby niewykazujące dochodu nie będą nim objęte, bo i jak miałyby być, jeśli nie płacą podatków. :lol:
Zasiłek, którego wprowadzenie zapowiedziałam na drugą połowę kadencji będzie dotyczył generalnie rodzin wielodzietnych o szczególnie trudnej sytuacji materialnej. W przypadku permanentnego bezrobocia takie rodziny będą najprawdopodobniej nim objęte, jednak głowa rodziny będzie musiała w takim przypadku wykazywać chęć szukania pracy.

Dziękuję.

Awatar użytkownika
Laura

Postautor: Laura » 20 lis 2016, 23:28

Napieralski

Być może panią premier śmieszy bezrobocie, najwyraźniej tak jest sądząc po reakcji. Trudno. Ubolewam jednak nad arytmetyką w senacie i nad tym, że Pani Wisłocka stanie na czele rządu RP Czy zatem osoby pozostające bez pracy mają popadać w większe wykluczenie społeczne z racji braku dochodów. Przecież wszelakie ulgi są dobrowolną rezygnacją państwa czy też samorządu z dochodu jaki przewiduje prawo. Osoby bezrobotne nie dość, że nie mogą w Polsce liczyć na żadną klarowną formę wsparcia kiedy znajdą się w trudnej sytuacji, to jeszcze teraz kiedy zapowiadane są ulgi podatkowe, to pani rząd nie ma żadnej propozycji jak aktywnie zwalczać bezrobocie lub jak wspomóc osoby bezrobotne. Dlaczego część obywateli ma być nadal wykluczona?. Kiedy My mówimy o Powszechnym Zasiłku Wychowawczym, Wy odpowiadacie ulgi podatkowe. Kiedy pytamy dlaczego z systemu wsparcia państwa mają być wykluczone rodziny dotknięte bezrobociem,nie ma odpowiedzi.

Dziękuję
Laura Novak
Premier RP ( 2027)

Awatar użytkownika
Adrianna Wisłocka

Postautor: Adrianna Wisłocka » 21 lis 2016, 18:28

Wasza Wysokość!
Wysoka Izbo!
Szanowny panie senatorze!

Oczywiście, że nie śmieszy mnie bezrobocie, ale jednak trudno by było objąć ulgami w podatku dochodowym osób, które dochodów nie wykazują. Tak jak powiedziała, osoby, które w sposób bezowocny szukają pracy będą objęte systemem zasiłków dla rodzin wielodzietnych w szczególnie trudnej sytuacji życiowej. Rzecz jasna bezrobotni rodzice.

Dziękuję.

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 21 lis 2016, 19:05

Dziękuję pani premier a także szanownym senatorom.

Przechodzimy do głosowania.

Głosowanie trwa do godziny 20:00 22 listopada.
książę Mikołaj Liściowski - przewodniczący KKS, senator.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Wróć do „Senat IV RP I kadencji”