Mikołaj Liściowski
Proszę o zabranie głosu pana premiera Joszuę Barycza
OG: Wystarczy jakieś krótkie wystąpienie z informacjami na temat działań, które mogą bardziej zainteresować senat.
Panie marszałku!
Panie i panowie senatorowie!
Długo mówiłem w Sejmie o niezbędnych reformach, które przeprowadzi mój rząd. Reformach, które mają na celu przede wszystkim umożliwienie Polakom podjęcie pracy. W momencie kiedy poradzimy sobie z problemem bezrobocia będziemy realizować kolejne działania, aby wraz z wzrostem wydajności pracy podążał wzrost wynagrodzeń.
W szczególnej opiece Senatu od zawsze była Polonia i Polacy za granicą. Nasz rząd będzie pamiętał zarówno o tych Polakach, którzy wyjechali za chlebem jak również o tych, którzy w toku różnych wydarzeń historycznych znaleźli się poza granicami Rzeczpospolitej. Chcemy umożliwić naszym rodakom powrót do rodzin, powrót do kraju, w którym będzie czekać na nich praca. Będziemy dbać o prawa naszym mniejszości zwłaszcza za naszą wschodnią granicą.
Chcemy przyjaznej współpracy pomiędzy państwem a kościołami i związkami wyznaniowymi. Współpracy opierającej się o neutralność światopoglądową państwa i jego instytucji. Będziemy dążyć do tego, aby wszystkie religie były traktowane tak samo, a państwo nie przyznawało żadnych przywilejów jakiejkolwiek z nich.
Chcemy by Polska była liderem gospodarczym w Europie, bo tylko silna gospodarka umożliwi nam wzmocnienie naszej pozycji międzynarodowej. Chcemy mocniej angażować się w rozwiązywanie problemów globalnych, w kreowanie przyszłości naszego globu. Będziemy aktywnie uczestniczyć w działaniu i reformowaniu instytucji międzynarodowych, a w szczególności Unii Europejskiej.
Po szczegóły odsyłam Państwa do treści expose, które jak mniemam większość z Państwa miała okazję obejrzeć w mediach. Proszę o wyrażenie wotum zaufania dla mojego rządu.
Dziękuję.
Wróć do „Senat IV RP I kadencji”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości