Dostojna Pani Marszałek,
Szanowni Senatorowie i Senatorki,
Polacy w wyborach powszechnych zdecydowali się powierzyć władzę koalicji Reformatorskiego Zjednoczenia Obywatelskiego. Ich reprezentanci w Sejmie potwierdzili tę wolę udzielając mojemu rządowi wotum zaufania. Dziś mam nadzieję i Wysoka Izba zagłosuje za udzieleniem wotum zaufania dla przedstawionej przeze mnie Rady Ministrów. Taka jest wola Polek i Polaków, a Wy zostaliście wybrani aby działać zgodnie z nią.
Polacy, zarówno młodzi jak i starsi, w tych wyborach wysłali jasny przekaz: chcą zmiany i chcą abyśmy razem pracowali na rzecz reform, które są dla nich najważniejsze. Chcą abyśmy uporządkowali finanse publiczne i zmniejszyli deficyt, chcą abyśmy ułatwili życie przedsiębiorcom, chcą abyśmy uzdrowili służbę zdrowia i zdemokratyzowali edukację, chcą abyśmy zapewnili im bezpieczeństwo i umożliwili Polsce odniesienie sukcesu w niepewnym świecie.
Program rządu szczegółowo przedstawiłem w trakcie debaty nad expose w Sejmie więc nie będę już powtarzał poszczególnych tez. Jeśli ktoś z Senatorek i Senatorów ma jakieś pytania lub wątpliwości co do zaproponowanych reform to jestem tutaj dzisiaj do Waszej dyspozycji. Choć nasze podejścia i wartości mogą się różnić, dzielimy wspólne przekonanie, że rząd powinien wszędzie gdzie to możliwe sprawiać, aby życie Polaków było lepsze.
Słyszymy obawy Polaków, że świat stał się bardzo niepewny, a gospodarka ciągle się zmienia. W tym kontekście lokalne potrzeby i różnice mają olbrzymie znaczenie. Dlatego mój rząd będzie ściśle współpracował z gminami, miastami, powiatami i województwami, ale także z organizacjami społecznymi, przedsiębiorcami i wszystkimi Polakami, aby znaleźć najlepsze rozwiązania dla tych wyzwań. Kiedy znajdziemy miejsce na dialog i współpracę, wszystkie regiony naszego kraju mogą razem przezwyciężyć wyzwania współczesności i osiągnąć maksimum swojego potencjału w nowoczesnym świecie. Widzimy doniosłą rolę Senatu w tym dialogu między rządem i samorządami. Osobiście ręczę, że każdy głos przedstawiciela samorządu w tej izbie zostanie przez mój rząd wysłuchany i wzięty pod uwagę.
Jednocześnie nasze działania będą wzmacniać niezależność samorządów i zapewniać im odpowiednie finansowanie. Zasada subsydiarności przestanie być pustym frazesem i będzie w sercu wszystkich naszych działań zarówno na arenie krajowej, jak i na forum Unii Europejskiej. Będziemy bronić prawa obywateli, aby ich sprawy były załatwiane jak najbliżej nich czerpiąc z lokalnej wiedzy i różnorodności. Będziemy chcieli też zaangażować obywateli w większym stopniu w podejmowanie decyzji strategicznych dotyczących kierunków działania państwa. Jednym z naszych priorytetów w tej kadencji będzie powołanie stałego panelu obywatelskiego doradzającego nam politykom i pomagającego wypracować najlepsze rozwiązania zgodne z oczekiwaniami społeczeństwa.
Nie unikniemy w tej kadencji dyskusji o kształcie reformy Senatu i szerzej naszego ustroju. Chcemy, aby zmiany te nie były wypracowywane przez elity, ale przez samych obywateli. Nic o nich bez nich. Dlatego podejmiemy wysiłki, aby oddolnie wypracować propozycje zmian w Konstytucji, które doprowadzą do większej demokratyzacji naszego ustroju, zapewnią większy udział obywateli w sprawowaniu władzy i rozprawią się z wszelkimi brakami i niejasnościami w ustawie zasadniczej. Te zmiany wymagać będą szerokiego konsensusu i chcemy, aby głos wszystkich organów władzy, wszystkich ugrupowań parlamentarnych oraz wszystkich zainteresowanych obywateli i ich organizacji był uwzględniony w wypracowywaniu tych zmian.
Polacy oczekują od swoich liderów, aby dbali o wartości i interesy, które są kluczowe dla dobrobytu i bezpieczeństwa Polski - demokracja, wolny handel, prawa człowieka i poszanowanie prawa międzynarodowego. Polacy oczekują, że rząd zapewni naszemu krajowi i jego obywatelom możliwość odniesienia sukcesu w świecie. Będziemy, poszukiwać szans aby wykorzystać możliwości dla polskiego handlu, innowacji i przedsiębiorczości. Będziemy budować partnerstwa z podobnie myślącymi państwami, aby nasz głos był słyszalny na arenie międzynarodowej w kwestiach takich jak promocja demokracji i praw człowieka, rozwój i etyczne wykorzystanie sztucznej inteligencji czy zapewnienie pokoju i bezpieczeństwa na świecie.
Kiedy mój rząd będzie podążał za ambitnym planem, aby zrobić kolejne kroki ku naszej lepszej przyszłości, Senat może wspierać te wysiłki biorąc inspirację od samych obywateli. Zostaliście wybrani, aby wykonać ważną pracę i możecie działać efektywnie czerpiąc z dobrych wzorców jakie dają Wasi rodacy. Sąsiedzi pomagający sąsiadom. Ludzie działający na rzecz rozwoju lokalnych społeczności. Poszukiwanie wspólnego języka, wzmacnianie więzi i praca razem. To na tym fundamencie współpracy rząd i parlament mogą budować przyszłość naszego kraju i stworzyć lepszą Polskę dla wszystkich Polek i Polaków.
Możecie podnieść poprzeczkę tego co politycy mogą zrobić dla naszego kraju. Ostatecznie wiemy, że nasz rząd musi pracować z oboma izbami parlamentu, aby dowieźć oczekiwane przez obywateli rezultaty. Zaczynamy nowy rozdział w historii naszego kraju. Sprawmy, aby zapisy tego rozdziału były o współpracy, a nie o konflikcie, były o poświęceniu, a nie o podziałach, były o służbie a nie o egoizmie, były o tym co możemy dać, a nie o tym co możemy wziąć. Pozwólcie naszemu rządowi pracować razem z Wami, aby sprawić by Polska znów była warta swojej zaszczytnej przeszłości i pewna swojej dumnej przyszłości.
Dziękuję.