Premier Fornero-Piotrowska gościnną DJ-ką w Cafe "Muza"Cafe "Muza" jest audycją cotygodniową. To swobodnie prowadzona rozmowa na różne tematy, nie tylko muzyczne, z zaproszonym artystą, kompozytorem, dyrygentem i z bardzo ważnym, aktywnym udziałem słuchaczy. Dzisiejszym gościem specjalnym i jednocześnie gościnną DJ-ką została premier Marta Fornero-Piotrowska, która uchyliła słuchaczom rąbka tajemnicy na temat swojego gustu muzycznego.– Myślę, że stawiam przede wszystkim na klasyki, jeśli chodzi o muzykę polską to mam szczególny sentyment do Anny Jantar, Bajm, czy Krzysztofa Krawczyka. Mój ojciec jest Włochem i ta kultura jest mi szczególnie bliska, jestem na bieżąco z każdymi trendami muzycznymi w tym kraju, ale oczywiście lubię sięgać do absolutnych klasyków, myślę że Raffaella Carra to jest najlepszy przykład, ona towarzyszy mi bardzo często – przywoływała w trakcie audycji Cafe "Muza" premier Marta Fornero-Piotrowska, która w tym tygodniu została specjalnym gościnnym DJem. Jak dodała, jej ulubionymi gatunkami muzycznymi są przede wszystkim indie, synthpop, disco i pop rock.
- Polityka zajmuje większość mojego tygodnia, ale w wolnej chwili chyba jak każdy lubię zrzucić buty na wysokim obcasie i po prostu się zrelaksować. W moim domu nigdy nie jest cicho, zawsze gdzieś tam jest muzyka. Swego rodzaju DJ-ką jest moja córka, Maja, która zawsze pokazuje mi nowych interesujących artystów, z całego świata. Niemal codziennie ukazują się jakieś nowe utwory, więc zawsze jest ciekawie. Maja studiuje na Uniwersytecie Muzycznym Fryderyka Chopina tutaj w Warszawie, więc z muzyką ma do czynienia właściwie na co dzień, to jest jej największa życiowa pasja – mówiła szefowa rządu.
Wraz z audycją opublikowana została składająca się z 50 utworów oficjalna playlista na Spotify, której kuratorką jest premier Marta Fornero-Piotrowska. Znaleźli się niej tacy artyści jak m.in. polska zwyciężczyni Eurowizji z 2018 roku, Margaret, Taylor Swift, Lizzo, Angele, Dua Lipa, Conan Gray, czy nawet południowokoreański zespół Red Velvet. Oprócz artystów polskich znaleźli się także ci wywodzący się z Włoch, Francji, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych, Korei Południowej, czy też Tajlandii. – Wydaje mi się, że na pewno będzie kilka zaskoczeń, jakieś kawałki które na pierwszy rzut oka mogą do mnie nie pasować. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale muszę stanowczo powiedzieć, że mam wyśmienity gust! – śmiała się premier Fornero-Piotrowska.
Cała playlista: