Debata Liściowski-Braun

Debaty w telewizji, spotkania na uniwersytetach itp.
Awatar użytkownika
Platon

Re: Debata Liściowski-Braun

Postautor: Platon » 20 maja 2015, 20:21

Grzegorz Braun: Sprawa podatków według PiS jest bardzo ciekawa. Teraz prezentuje pan propozycje podatkowe pana prof. Roberta Gwiazdowskiego, ale jeszcze rok temu na wielkich debatach Prawa i Sprawiedliwości pełnych szanowanych etatystycznych Profesorów proponowano zlikwidowanie możliwości optymalizacji podatkowej w wypadku podatku VAT. Tutaj wypowiadał się prof. Modzelewski. To uszczelnienie miało na celu rekompensatę strat podatkowych związanych z powrotem do starych stawek podatku VAT o czym pan już nie wspomina.

PiS proponowało dodatkowe obciążenie pracy Polaków poprzez Narodowy Program Zatrudnienia. Całkiem niedawno mówiono o podatku bankowym, którego nie poparła jedynie PO. Też opowiadano o dodatkowej stawce podatku dochodowego na poziomie 39% dla najbogatszych.

<<Wyjmuje kartkę:>>

Tutaj są wasze niedawna propozycje:

NAJWAŻNIEJSZE ELEMENTY PROGRAMU PiS:
- zmiany w podatkach - powrót stawki VAT do 22 procent; 15-procentowy CIT dla mikrofirm; 39-procentowa stawka PIT dla najbogatszych; dodatkowe podatki od marketów i banków,
- program inwestycyjny za 1 bilion złotych w ciągu 7 lat,
- zmiany w przetargach publicznych, tak by 40-procent udziału w nich miały małe i średnie firmy,
- 1,2 miliona miejsc pracy dla młodych osób,
- płaca minimalna na poziomie połowy płacy średniej w gospodarce narodowej,
- dowolność wyboru między ZUS a OFE,
- powrót do niższego wieku emerytalnego,
- dodatki rodzinne na dzieci (500 złotych na drugie i każde kolejne dziecko), bezpłatne przedszkola, gabinety medyczne w szkołach,
- likwidacja NFZ i tańsze leki dla najbiedniejszych,
- likwidacja gimnazjów.

Źródło: http://forumbiznesu.pl/index.php?strona=141&id_kat=1697

Czemu macie teraz całkiem inny program to ja nie wiem.

Ja mam pomysł całkiem inny.

Po pierwsza zaproponuję uzależnienie kwoty wolnej od podatku od liczby posiadanych dzieci. Na podstawie wzoru. Silnie z liczby dzieci razy 18 tysięcy złotych. Od tej kwoty ludzie będą mogli odliczać wszelkie podatki w tym choćby podatek VAT.

Szerszej reformy podatkowej nie mogę proponować bez posiadania partii i zaplecza eksperckiego, ale wydaje mi się że moje rozwiązanie odciążającego całkowicie od podatków osoby posiadające trójkę dzieci jest warta do rozpoczęcia dyskusji na temat podatków.
Syriusz Schwarz

Wróć do „Debaty i spotkania”