Gościem w Faktach po faktach jest Jerzy Urban redaktor naczelny Tygodnika ,, Nie''Dziennikarz Jak Pan ocenia przywrócenie monarchii i procedurę wyboru, która właśnie trwa
Urban Według mnie Pani redaktor to jest głupota, król to jest powrót do średniowiecza, względnie upadku Polski czyli I RP, nie wiem czy do tego okresu chcą się odwoływać politycy prawicy i skrajnej prawicy. Głosowanie w Zgromadzeniu Narodowym to tylko następstwo powrotu do monarchii.
A gdyby Pan miał glosować nad wyborem Króla którego z kandydatów by Pan poparł?.
U-Ja wyszedłbym z sali.
Czy Maria Karwicka to dobry kandydat na króla?.
U-Kandydatura Pani marszałek to stan umysłu jej środowiska politycznego. Witos i inni ludowcy w grobie się przewracają. W II RP oni dążyli do republiki, teraz tylko do stanowisk.
A jak Pan ocenia proces konsolidacji lewicy?
Coś się tworzy, a to chyba pozytywne. Co ważne to szeroka formuła. Pamiętam jak powstawała SLD jako koalicja, wówczas dużo podmiotów brało w tym udział, które później przekształciły się w SLD jako partię za wyjątkiem trzech. Pamiętam jak Borowski zakładał SdPL co nie okazało się dla lewicy dobre.
Czy do Stowarzyszenia Dla Republiki zapisał się Pan?.
Nie, ja jestem już stary metrykalnie, młody duchem, ale niech teraz o republikę walczą inni.