Postautor: Aleksander Sternicki » 11 lis 2024, 2:33
Docelowy mix-energetyczny dla Polski 2050Wiceminister Włodzimierz Ehrenhalt przedstawił raport o udziale poszczególnych źródeł w dostarczaniu energii elektrycznej oraz plany transformacji w kierunku dalszego zwiększania udziału energii z zielonych źródeł. W obecnym mixie wciąż największą część stanowią elektrownie oparte na węglu choć ostatnie lata przyniosły spory wzrost udziału energii wiatrowej i słonecznej. Prawie 9% zapotrzebowania pokrywamy importem przede wszystkich z elektrowni atomowych na Białorusi i w Obwodzie Królewieckim.
MEiŚ prognozuje, że zapotrzebowanie na energię elektryczną wzrośnie o prawie 20% do 2050 roku i wyniesie 249 TWh. Jak podkreślił wiceminister Ehrenhalt bez inwestycji w dużą elektrownię atomową lub elektrownię opartą o fuzję jądrową nie będziemy w stanie sprostać temu zapotrzebowaniu. W planach ministerstwa ważnym źródłem będą też SMRy, z których pierwszy ma być przyłączony do sieci w 2039 roku. Oprócz obecnie zaplanowanych czterech reaktorów rząd zakłada powstanie przynajmniej dwóch kolejnych przed 2050 rokiem.
"W okresie przejściowym ważnym źródłem energii będzie dla nas też gaz, który będzie stopniowo zastępował bloki węglowe jako element stabilizujący cały system. Zakładamy oczywiście dalszy dynamiczny rozwój rozproszonej energetyki opartej o wiatr i słońce. Chcemy też doprowadzić do zmniejszeniu udziału importu od naszych wschodnich sąsiadów, aby dalej podnosić bezpieczeństwo energetyczne i zmniejszać koszty energii w naszym kraju. Największe nadzieje wiążemy jednak z energią z fuzji jądrowej, która może być tanim, bezpiecznym i czystym źródłem, które będzie fundamentem naszego systemu energetycznego." - mówił sekretarz standu ds. energii.