Roman Liściowski:

Pytanie 1.:
Dobry wieczór Państwu,
Prawica uważa, że Senat odgrywa istotną rolę w stabilizacji systemu politycznego, do czego przyczynia się w dużej mierze sposób powoływania senatorów. Tym niemniej dostrzegamy, że organ ten w ostatnim czasie zbytnio się rozrósł. Wydaje się też, choć takich badań z tego co wiem nie przeprowadzani, że w społeczeństwie silne jest oczekiwanie większej demokratyzacji Senatu. Propozycje przygotowane przez komisję wspólną, w której pracach także miałem zaszczyt uczestniczyć, stanowią pewien kompromis pomiędzy obecnymi rozwiązaniami, a bezpośrednim wyborem senatorów. W mojej ocenie jest to dobry projekt, który warto wprowadzić w życie.
Co do samej komisji, to jej powołanie było autorskim pomysłem premier Olszewskiej, zgadzam się tu z przedmówcami z opozycji, że zbyt mały udział w jej pracach mieli przedstawiciele organizacji pozarządowych czy opozycji. Należy jednak podkreślić, że ostateczny kształt reformy opracuje parlament i tam na pewno ich głos zostanie wysłuchany.
Pytanie 2.:
Sytuacja na Bliskim Wschodzie jest niepokojąca. Eskalacja konfliktu pomiędzy Izraelem a państwami arabskimi jest niebezpieczna dla tego regionu. Sytuacja łatwo może wymknąć się spod kontroli i miejmy nadzieję, że konflikt nie rozleje się na inne regiony świata. Nie można jednak Izraelowi prawa do przeciwdziałania terroryzmowi, jego działania muszą być jednak adekwatne do zagrożenia. Otwarta interwencja zbrojna na terytorium Libanu wydaje się działaniem dość odważnym, pytanie jednak, czy była dla niego alternatywa.
Co do reakcji rządu, to jak na razie sytuacja jest nowa i z tego co wiem, minister spraw zagranicznych jest w kontakcie ze swoimi odpowiednikami z innych państw, a także z ambasadami w Tel Awiwie i Bejrucie. Kluczowa będzie jednak reakcja światowych mocarstw, czy w konflikt zaangażują się USA i Rosja. Nasze kolejne działania musimy uzależnić od tego, czy te państwa, szczególnie Rosja, opowiedzą się po którejś ze stron, czy też będą się starały pełnić rolę rozjemców. Polska powinna wspierać pojednanie pomiędzy Izraelem a państwami arabskimi, na pewno jesteśmy też w stanie wspierać region pod względem humanitarnym.
Dziękuję.
książę Mikołaj Liściowski - przewodniczący KKS, senator.
Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)