Nie żyje Miron Sycz. Radny Sejmiku Województwa Warmińsko-Mazurskiego miał 77 lat.Nie żyje Miron Sycz, radny województwa warmińsko-mazurskiego. Jak donoszą media, samorządowiec zmarł po długiej i ciężkiej chorobie w wieku 77 lat. W przeszłości był posłem Platformy Obywatelskiej. Czynnie działał też na rzecz społeczności Ukraińców w Polsce.O śmierci polityka, jako jedna z pierwszych, poinformowała marszałek województwa warmiński-mazurskiego. "Nie byłam na to gotowa... Żegnaj Mironie. Żegnaj Przyjacielu" - napisała Wioletta Śląska-Zyśk w poście, do którego dodała wspólne zdjęcie z Mironem Syczem.
Jako jeden z pierwszych dawnego partyjnego kolegę pożegnał Bartosz Arłukowicz, obecnie europoseł. "Stary Przyjacielu. Ty witałeś mnie, pełen radości jako pierwszy w Platformie. Często o tym gadaliśmy. Żegnaj. Jutro żegnamy Rajmunda Millera. Dzisiaj Ty. Cóż za straszny czas" - napisał polityk we wpisie na portalu X.
"Bardzo smutna wiadomość. Zmarł Miron Sycz, radny województwa warmińsko-mazurskiego, poseł na Sejm RP, samorządowiec i działacz Związku Ukraińców w Polsce. Odszedł wspaniały człowiek. Rodzinie i Bliskim składam wyrazy współczucia" - to z kolei wpis marszałkini senatu, Zofii Czetwertyńskiej-Liściowskiej.
"Miron Sycz R.I.P. Poseł, samorządowiec, radny województwa warmińsko - mazurskiego. Działacz społeczny. Polak i Ukrainiec. Dobry Człowiek. Nasz Przyjaciel. Wielki smutek" - to z kolei komentarz zamieszczony w mediach społecznościowych przez Michała Szczerbę.
Miron Sycz był polskim politykiem ukraińskiego pochodzenia, a także działaczem Związku Ukraińców w Polsce, nauczycielem i posłem na Sejm. Jako samorządowiec swoje życie związał z województwem warmińsko-mazurskim, na którego terenie się urodził.
Swoją działalność rozpoczął w Górowie Iławeckim. Tam pracował jako nauczyciel i kierownik internatu w Liceum Ogólnokształcącym. Jak czytamy na portalu samorządowym Wrota Warmii i Mazur, Sycz był także inicjatorem założenia samodzielnej szkoły – Zespołu Szkół z Ukraińskim Językiem Nauczania
"Miron Sycz przez VI i VII kadencję był posłem Rzeczypospolitej Polskiej (pełnił funkcję przewodniczącego Komisji Mniejszości Narodowych i Etnicznych, był członkiem Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa oraz Komisji Spraw Zagranicznych. Uczestniczył w pracach Polsko-Ukraińskiej Grupy Parlamentarnej, a także Polskiej Delegacji Polsko-Ukraińskiego Zgromadzenia Parlamentarnego)" - czytamy w portalu. "Był pierwszym w polskim parlamencie posłem, który składał ślubowanie ubrany w soroczkę, tj. wyszywaną haftem krzyżykowym koszulę" - informuje z kolei portal TVN24.
"Związany również z samorządem województwa warmińsko-mazurskiego. W latach 1999-2007 był radnym sejmiku województwa warmińsko-mazurskiego, pełniąc w tym czasie funkcję przewodniczącego sejmiku (zainicjował powstanie w Sejmiku Komisji Mniejszości Narodowych i Etnicznych, która do tej pory jest jedyną tego typu komisją w Polsce). Był członkiem zarządu województwa VII i IX kadencji kadencji, wiceprzewodniczącym sejmiku X kadencji. Po ostatnich wyborach samorządowych w sejmiku reprezentował ukraiński segment Mniejszości Słowiańskich, zasiadając w klubie radnych Koalicji Polskiej.