Postautor: Michał Ajna » 21 wrz 2023, 11:03
Szlak kariery Jana Strzeżka.
Jan Strzeżek to mój kolega z roku na WPiA UW. Jakoś tak po 2020 r. stał się rozpoznawalny jako "wicerzecznik" Porozumienia (zawsze dziwiłem się i mnie to trochę bawiło, co robi właściwy rzecznik i kto w ogóle nim jest, skoro wszystko robi "wicerzecznik").
Nie był to jakiś mój bliski znajomy, choć mieliśmy jakieś wspólne zajęcia i rozpoznawaliśmy się. Przyznam, że trochę robił na mnie wrażenie karierowicza, którą to opinię muszę zweryfikować na jego korzyść - w czasie rozłamu w Porozumieniu pozostał wierny Gowinowi. Przecież gdyby był karierowiczem, to poszedłby do Republikanów Bielana, tam by łatwo karierę zbudował.
Teraz Jan Strzeżek kandyduje z warszawskiej listy Trzeciej Drogi. U nas ig kandydował do samorządu z Wspólnego Warszawskiego i do europarlamentu z Bloku Demokratyczno-Ludowego. Co prawda nie ma teraz prostych analogii pomiędzy sceną polityczną ig i irl, Rządzić Inaczej nie jest Polską 2050, ale ma w sobie coś niej, obóz Radziwiłłki i Fornero to jest generalnie odpowiednik Koalicji Obywtelskiej, ale zawiera też całkiem pokaźne komponenty Koalicji Polskiej; mimo wszystko wydaje mi się, że między startem z BDL i startem z TD jest spora paralela.
Michał II, Król Senior