Gajewska inauguruje kampanię w wyborach uzupełniającychWiceprezydent Warszawy Aleksandra Gajewska jest kandydatką Koalicji Obywatelskiej w wyborach uzupełniających do Senatu w okręgu nr 21, które odbywają się w związku z wygaszeniem mandatu byłego marszałka izby wyższej, Marcina Schmidta.- Urodziłam się i wychowałam w Warszawie. To w stolicy uczyłam się i kształtowałam wartości, którymi się kieruję. Warszawa stała się również domem dla mojego syna – Aleksandra. Chcę, aby miał on szansę dorastać wśród innych dobrych i mądrych ludzi, w otwartym i bezpiecznym kraju. Jako radna, a następnie wiceprezydent Warszawy, aktywnie wspieram walkę o czyste powietrze, tworzenie nowych miejsc w żłobkach i przedszkolach, planowanie rozbudowy infrastruktury drogowej oraz komunikacji miejskiej - mówiła w trakcie inauguracji kampanii wiceprezydent Warszawy Aleksandra Gajewska, kandydująca w okręgu nr 21 do Senatu.
- Chcę wykorzystać swoje wieloletnie samorządowe doświadczenie i sprawiać by Polska była nowoczesna, zielona i przyjazna jej mieszkankom i mieszkańcom. Jestem przekonana, że w Senacie, oprócz doświadczonych senatorów, potrzebujemy młodych ludzi z wizją i energią do działania. Uważam, że skuteczna polityczka może być młodą, odważną osobą korzystającą z nowatorskich rozwiązań - do dalszej poprawy jakości życia potrzebujemy zdecydowanych ruchów - wskazywała Gajewska podczas konferencji prasowej, która odbyła się w mokotowskim Parku Morskie Oko.
- Wierzę w kobiecą solidarność i chcę potwierdzać to swoją działalnością. Sprawy kobiet są dla mnie szczególnie ważne, ale w swoich aktywnościach koncentruję się także na tematach związanych z ochroną środowiska i klimatu oraz z miastami i ich mieszkankami i mieszkańcami. Priorytetowe miejsce na liście moich działań będą miały kwestie takie jak skuteczna egzekucja alimentów, wsparcie i pomoc dla samodzielnych matek, więcej środków na ochronę zdrowia, większa dostępność lekarzy specjalistów, dofinansowanie profilaktyki walki z rakiem, programy zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, likwidacja źródeł emisji smogu, rozwój czystego transportu, wsparcie dla odnawialnych źródeł energii, rozwój metropolii warszawskiej, jej infrastruktura i transport - mówiła wiceprezydent, wskazując swoje najważniejsze priorytety.
W trakcie inauguracji Gajewską poparli m.in. wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego, były senator z okręgu 21 i były marszałek Senatu Marcin Schmidt, była prezydent Warszawy Małgorzata Kidawa-Błońska, posłowie Aleksandra Olszańska i Rafał Trzaskowski, senator z sąsiadującego okręgu nr 20, minister Barbara Nowacka, a także aktor Piotr Polk.
Aleksandra Gajewska urodziła się w 1989 roku. W 2010 została po raz pierwszy wybrana do Rady Miasta Stołecznego Warszawy. Z powodzeniem ubiegała się o reelekcję w 2014 oraz w 2018 roku. W styczniu 2019 roku objęła mandat poselski po Michale Szczerbie. W wyborach w tym samym roku uzyskała poselską reelekcję w okręgu nr 108, uzyskując 22 318 głosów (29,6%). W przyspieszonych wyborach w 2020 roku nie odnowiła mandatu. W 2022 roku powróciła do Rady Warszawy, mandat odnowiła również w 2026 roku. Po wyborach prezydent Małgorzata Kidawa-Błońska powołała ją na stanowisko wiceprezydenta. W wyborach samorządowych w 2030 roku ponownie uzyskała mandat radnej Warszawy, ale zrezygnowała z jego objęcia, zgadzając się na utrzymanie stanowiska wiceprezydenta przy Joannie Maćkowiak-Panderze.