Rządzić Inaczej powołuje Rząd OpozycjiNa konferencji prasowej Fryderyk Skarbiński przedstawił skład opozycyjnego gabinetu cieni powołanego przez Rządzić Inaczej. Lider RI stanął na jego czele jako Prezes Rządu Opozycji. Gabinet składa się z dziesięciu ministerstw, którymi kierować będą nie tylko działacze ruchu, ale także eksperci współpracujący ze stowarzyszeniem. Ministrem niskich podatków i zrównoważonego budżetu został poseł
Sławomir Dudek, który przez wiele lat pracował na stanowiskach kierowniczych w Ministerstwie Finansów. W zakresie jego działania będą sprawy z zakresu finansów publicznych, skarbu, budżetu i instytucji finansowych. Pozostałe kwestie gospodarcze będą w zakresie działania ministra wolnej przedsiębiorczości i innowacji
Marka Ślibody, który jest przewodniczącym Klubu Poselskiego RI, członkiem zarządu stowarzyszenia RI oraz założycielem firmy Marco. Obszary, za które będzie odpowiadał to gospodarka, rozwój regionalny, przedsiębiorczość, szkolnictwo wyższe i nauka, innowacje, transport, łączność, turystyka, żegluga śródlądowa oraz gospodarka morska.
Minister równowagi społecznej
Szymon Hołownia będzie zajmował się sprawami pracy, rodziny, mieszkalnictwa i budownictwa oraz zabezpieczenia społecznego. To doświadczony działacz społeczny, którego fundacje pomagają ludziom na całym świecie. Kwestie zdrowia, kultury fizycznej i polityki senioralnej będą podlegać ministrowi zdrowego życia. Za resort ten odpowiadać będzie szczecińska socjolożka, była pracowniczka w Biurze Rzecznika Praw Pacjenta oraz Pomorskiej Akademii Medycznej
Agnieszka Kosińska.
Ważnym dla Rządzić Inaczej obszarem jest też edukacja, za którą ma odpowiadać minister wolnej edukacji
Iga Kazimierczyk. Jest ona doktorem nauk pedagogicznych, nauczycielką i prezeską fundacji Przestrzeń dla edukacji, a zajmie się przede wszystkim oświatą i wychowaniem oraz kulturą i dziedzictwem narodowym.
Weronika Michalak była dyrektorka polskiego oddziału międzynarodowej organizacji Health and Environment Alliance a obecnie posłanka RI obejmie funkcję ministra neutralności klimatycznej. W zakresie jej działań będą kwestie klimatu, ochrony środowiska, energii, rolnictwa, rozwoju wsi, gospodarki wodnej, górnictwa i rybołówstwa.
Poseł RI
Aleksander Beski jako minister spraw obywatelskich pokieruje przede wszystkim sprawami administracji publicznej, spraw wewnętrznych, samorządów, mniejszości etnicznych i partycypacji obywatelskiej. Zadania te będą mocno komplementarne z obszarem za który będzie odpowiadać wicemarszałek Sejmu i minister ochrony wolności
Sylwia Gregorczyk-Abram . W zakresie jej obowiązków znajdą się sprawiedliwość, wolności osobiste i wyznania religijne.
Była minister spraw zagranicznych a obecnie radna
Katarzyna Pisarska jako minister pokojowej polityki zagranicznej będzie zajmowała się oczywiście sprawami zagranicznymi, handlem i członkostwem polski w Unii Europejskiej. Ostatni obszar dotyczący w szczególności obrony narodowej, a w tym służb specjalnych, cyberbezpieczeństwa i przemysłu zbrojeniowego będzie podlegał ministrowi zapewnienia bezpieczeństwa. Resort ten w Rządzie Opozycji obejmie ekspert w dziedzinie bezpieczeństwa narodowego i obronności
Jacek Raubo. Każdy minister będzie miał w swoim zespole trzech sekretarzy, którzy będą koordynowali pracę podzespołów zajmujących się konkretnymi programami rozwiązań.
"Celowo zrezygnowaliśmy z nazwy "gabinet cieni" bo nie chcemy być cieniami rządu, ale również kreatorami polityki państwa. Pokażemy, że nawet będąc w opozycji można wpływać na politykę państwa choćby podnosząc ważne dla obywateli tematy w debacie publicznej. Będziemy przygotowywać własne rozwiązania legislacyjne, a nie tylko recenzować pracę gabinetu premier Radziwiłł-Schmidt." - zapowiada Fryderyk Skarbiński.
"Każdy nowy rząd odbiera nam po trochę naszej wolności. Dlatego powinniśmy się dobrze zastanowić przed wydaniem zgody na uszczuplenie jakiejkolwiek sfery naszej wolności. Zastanowić się kto ma decydować o konkretnym aspekcie naszego życia, ja czy ktoś inny? Czy ja wydaję zarobione przez siebie pieniądze czy rząd? Czy ja wybieram szkołę, do której ma chodzić moje dziecko, czy robi to za mnie minister? Czy ja decyduję jak zabezpieczyć się na czas emerytury czy decydują za mnie politycy na Wiejskiej? Za każdym razem będziemy zadawać rządowi i posłom w Sejmie podobne pytania." - zapowiadała Sylwia Gregorczyk-Abram.
"Rządy w ostatnich latach stworzyły program zasiłków i restrykcji ustawowych na wielką skalę, które regulują nasze życie od kołyski aż po grób. Ten rząd obiecuje jeszcze więcej rozdawnictwa, jeszcze więcej ograniczeń, wyższe podatki, większą biurokrację. Będziemy próbować temu przeciwdziałać. Bo ta zależność od rządu doprowadza do dewaluacji rodziny, pracy czy cnoty zapobiegliwości. Będziemy stawać w obronie waszej wolności. - zakończył prezes Rządu Opozycji.