Kwiecień: Chcę wnieść do Sejmu świeże powietrze- Potrzebujemy polityków, którzy będą w stanie powiedzieć: musimy usiąść do stołu i wypracować wspólne rozwiązania. Dla mnie te wybory są kluczowe, bo jesteśmy w przededniu naprawdę ważnych decyzji - mówi Hanna Kwiecień, radna Malborka, kandydatka do Sejmu w Jednomandatowym Okręgu Wyborczym nr 152.- Wierzę, że Polska może być krajem nowoczesnym, otwartym, w którym każdy może żyć godnie, na dobrym poziomie, korzystając z dobrych usług. My mamy bardzo dużo nowych twarzy na listach. To jest zaleta i jeden z powodów, dlaczego zdecydowałam się kandydować. Myślę z nadzieją o byciu w tym Sejmie, jeżeli się uda. Z naszych list trafią ludzie, którzy mają dużo energii, są gotowi walczyć o wizję Polski, którą zapisaliśmy w programie. Faustyna Nowakowska-Kraus, Paulina Matysiak, Franciszek Sterczewski - wniosą zupełnie inny rodzaj uprawiania polityki - mówi nam kandydująca do Sejmu z list Koalicji Obywatelskiej Hanna Kwiecień, od 2026 radna Malborka.
- My, młode pokolenie polityków, wnosimy nową jakość. Dążymy do tego, żeby mówić o merytoryce, o wartościach, o tym, co jest rzeczywiście ważne. Niestety w dzisiejszych czasach co raz więcej stawia się na trywialne konflikty między partiami, pokrzykiwanie na konferencjach prasowych, niż na konkretną pracę. Dla nas istotne jest, żeby do Sejmu dostali się ludzie, którzy mówią to, w co wierzą i wierzą w to, co mówią. Potrzebni są ludzie, którzy wniosą trochę świeżego powietrza do izby niższej, dyskusję o tym, co jest rzeczywiście ważne, zamiast ciągłych przepychanek - wskazała.
- Zdecydowałam się wejść do polityki, bo zależy mi na tym, żeby nasz kraj był miejscem, w którym dba się o środowisko naturalne, energię uzyskuje w jak największym zakresie z odnawialnych źródeł. W którym nie myśli się tylko w kategoriach szybkiego zarobku, kosztem środowiska i bezpiecznej przyszłości. Pozostawmy naszą piękną przyrodę naszym dzieciom i wnukom w takim samym lub lepszym stanie jak pozostawiono ją nam - podkreślała kandydatka do Sejmu.
Hanna Kwiecień urodziła się 22 marca 1997 roku w Malborku. W 2021 roku rozpoczęła pracę w Ministerstwie Spraw Zagranicznych, w Departamencie Azji i Pacyfiku. W 2022 roku została pracownikiem Konsulatu Generalnego RP w Hongkongu, pracę zakończyła w 2025 roku. W tym samym roku rozpoczęła pracę w Zakładzie Stosunków Międzynarodowych na Uniwersytecie Gdańskim. Rok później z list Demokratycznego Porozumienia Samorządowego została wybrana do rady miasta Malborka.