Postautor: Fryderyk Skarbinski » 12 maja 2022, 22:14
Średnio mnie interesuje ocena działalności naszego rządu przez Komisję Europejską skoro widać jak na dłoni, że wyprowadza się coraz więcej środków poza budżet państwa generując deficyt poza kontrolą parlamentu. Polska jest liderem jeśli chodzi o ukrywanie środków publicznych poza budżetem państwa. Dla mnie to jest podejście absolutnie nieakceptowalne i nie dające się pogodzić z konieczną transparentnością działania władz państwowych.
Gdyby pana teza miała choć trochę prawdy w sobie, to startowalibyśmy we wszystkich wyborach od naszego powstania. Tymczasem od lat działaliśmy jako stowarzyszenie wspierając przede wszystkim inicjatywy obywatelskie i projekty społeczne. Kilku naszych członków zdecydowało się wystartować w wyborach uzupełniających pod szyldem stowarzyszenia więc ich wspieraliśmy, byliśmy też częścią komitetu w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednak jako stowarzyszenie nie mieliśmy wcześniej ambicji startować w wyborach do Sejmu.
Nie my decydujemy o tym co puszczają media. Nie my decydujemy o tym, że media interesują się przede wszystkim kampaniami wyborczymi i zapraszają na swoje łamy częściej polityków niż działaczy społecznych. Nie my decydujemy o tym, że media wolą mówić o plotkach z dworu niż o projektach społecznych jakie realizują stowarzyszenia. Jeśli do kogoś może mieć pan zastrzeżenia o częstotliwości występowania naszych przedstawicieli w mediach, to tylko do samych mediów.
Nasze stowarzyszenie od lata działa oddolnie, a ocenianie naszej pracy tylko przez pryzmat startów w wyborach to niedopuszczalne uproszczenie. Wiem, że traktujecie Rządzić Inaczej jako zagrożenie dla koterii jaką przez ostatnie lata stworzyły partie polityczne będące u władzy. Wiem, że sięgniecie po wszystkie chwyty, aby umniejszać naszą działalność. Ja jednak wolałbym rozmawiać o merytorycznych sprawach. O tym jak przywrócić transparentność finansów publicznych, jak zbilansować system ubezpieczeń społecznych, jak uniezależnić finansowo samorządy.
Jeśli dalej z uporem maniaka będzie pan sprowadzał tą dyskusję do politycznej walki, to podziękuję za taką wymianę zdań. Ten czas można znacznie lepiej spożytkować na dyskusję o problemach i ich rozwiązaniach.
Fryderyk Skarbiński - przewodniczący Stowarzyszenia "Rządzić Inaczej", ekonomista behawioralny, doktor ekonomii i psychologii, project manager, działacz społeczny