Katarzyna Kajkowska w odpowiedzi na artykuł Interii:
Jest mi bardzo miło że głos SCD dotarł do adresata czyli do Rosji. Myślę że jednak nasi sąsiedzi nie za bardzo zrozumieli o ci chodziło w pomyśle mojej partii. Owszem zawarta była w niej europeizacja Obwodu Królewieckiego ale z zachowaniem rosyjskiego dorobku tegoż miejsca. Żeby nie było nie mamy nic przeciwko osiągnięciom Rosji w walce z nazizmem (co oznacza że Pan deputowany Andriej Sobiew może spać spokojnie gdyź to co proponujemy nie jest też rewizjonizjoniznem) ale uważamy że warto rozmawiać jak sąsiedzi nad poprawą jakości źycia mieszkańców Obwodu Królewieckiego. Mam tu na myśli wzmocnienie tożsamości europejsko-rosyjskiej tego terenu jak i jego własnej tak by można było go poznawać odrębnie a nie tylko przez pryzmat Moskwy. Przykładowo chciałabym usłyszeć na Eurowizji muzykę artystów reprezentujących Obwód Królewiecki (chociażby nawet pod szyldem Prus ale w odniesieniu do historii a nie polityki albo też pod szyldem samego obwodu) czy zobaczyć mecz drużyny tego obszaru na podobnej zasadzie co rozbitej na regiony Wielkiej Brytanii. Jestem także za przeniesieniem przynajmniej części możliwości będących w UE także na obszar Obwodu Królewieckiego. Mam tu na myśli Strefę Schengen, możliwość przepływu ludzi, towarów i usług oraz wzajemne otwarcie rynków pracy jak i społeczeństwa.
Co do wypowiedzi Michaił Pujdin to powiem że esencją SCD jak i koalicji Naprzód! jest róznorodność poglądów i dzięki temu wbrew źle malującym nas sondażom jesteśmy silnym ugrupowaniem mającym jednak znaczenie na polskiej scenie politycznej. Niestabilność i niesprecyzowanie czy też wahanie poglądów wcale nie muszą być czymś złym. Chcemy zaskakiwać wszystkich łącznie z mediami i stąd teź zmiany wizerunkowe u nas.
Jeżeli chodzi o dziennikarzy to odbijam kpiąco-żartobliwą piłeczkę śmiejąc się że owszem ale nie tylko w odniesieniu do Hawajów ale też i Alaski
Katarzyna Kajkowska odpowiada Aleksandrowi Beskiemu:
Chciałam dobrzw a wyszło jak zwykle. Wycofuje się więc z pomysłów rozmów na temat niezależności Obwodu Królewieckiego chociażby pod nazwą Prus ale dalej popieram otwarcie tego obszaru na Europę (z wzajemnością) oczywiście w ramach Rosji. Niech nie będą gorsi od Polski czy Litwy. Chciałabym też wiedzieć co się dzieje w Obwodzie Królewieckim a nie w Moskwie gdyź teraz jest tak że o stolicy Rosji wiemy dużo a prawie nic o obszarze który jest naszym sąsiadem.
Anita Mikołajczyk o "kontrowersyjnym" zachowaniu premier Finlandii:
To, co premier Sanna Marin robi w wolnym czasie, to jest jej prywatna sprawa. Nie powinna przepraszać za to, że jest normalnym człowiekiem. Niestety, nie od dzisiaj internauci mają upodobania do pełnienia roli moralnych sędziów. Jestem przekonana, że jeśli w takiej samej sytuacji znalazłby się polityk płci męskiej, komentarze byłyby zgoła inne. To tylko kolejny przykład seksizmu, z którym kobiety w polityce muszą się mierzyć.
Wróć do „Wiadomości ze świata”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości