Wybory odbędą się 27 maja. W "realu" będzie to 28 grudnia.
REJESTRACJA KOMITETÓW WYBORCZYCH
Termin rejestracji komitetów wyborczych upływa o północy 17 grudnia. Zostało więc nieco ponad tydzień. Dokonywać należy w temacie kampanijnym na tajnym forum. Brak dokonania rejestracji w terminie skutkować będzie brakiem możliwości udziału w wyborach. Oczywiście pojawią się także komitety partii nieobsadzonych przez graczy.
REJESTRACJA LIST WYBORCZYCH
Na tajnych forach podajecie listy kandydatów waszych komitetów. Listy składają się z postaci graczy, NPCów z partii wchodzących w skład komitetów oraz anonimowych "kandydatów partyjnych".
Musicie je przedstawić na tajnym do północy 19 grudnia irl.
Listy kandydatów muszą być przedstawione i zaakceptowanie przeze mnie w temacie na tajnym. Potem wklejacie na jawne i macie czas skontrolować i ewentualnie zmienić.
Wybory odbywają się w 13 okręgach (ich spis jest w Dzienniku Ustaw), przy listach wyborczych obowiązuje suwak, tj. naprzemienność kobiet i mężczyzn.
PLAN KAMPANII
Tradycyjnie rejestrując listy musicie przedstawić plan kampanii, zawierający:
1) Główne priorytety kampanii, cele kampanii, strategię, taktykę kampanii - w odniesieniu do kampanii ogólnokrajowej.
2) Docelowe grupy wyborców na których skupi się kampania komitetu - tu już można różnicować w zależności od tego, gdzie. Im wiecej konkretów i szczegółów tym lepiej
3) Hasła wyborcze kampanii. Skład komitetu/ów poparcia. Mile widziane projekty bilbordów, spotów etc.
4) Określenie gdzie i kiedy ukazują się billboardy spoty itp. Mile widziane projekty bilbordów, spotów etc. - te nie są wymagane, ale opłaci się je przygotować. Oczywiście, ponieważ to jest kilkanaście różnych wyborów chodzi mi bardziej o rzędy wielkości, niż że plakat wisi na płocie takim a takim.
5) Dla chętnych: nieczyste zagrania wobec przeciwników.
6) Dodatkowo, w planie możecie wskazać regiony na którym szczególnie wam zależy, gdzie skierowane zostanie najwięcej środków i energii. W zamian wskazujecie te, których kosztem to się dzieje.
Niektórzy olali plan podczas poprzednich wyborów, a to jest rzecz od jakości której może zależeć nawet kolejność na podium! Czasem właśnie z jego powodu wyniki budziły pewne zdziwienie.
KAMPANIA WYBORCZA
Tradycyjnie - dajecie eventy najpierw w wątku tajnym, po mojej aprobacie jawnym. Nie ma limitu eventów, przy czym pierwszy powinien dotyczyć rozpoczęcia a ostatni zakończenia kampanii. Kampanię można prowadzić od momentu zaakceptowania przeze mnie list do jej zakończenia 28 grudnia.
DEBATA WYBORCZA
W ramach kampanii planuję przeprowadzić jedną debatę wyborczą - najpewniej w weekend przed świętami.
Jeśli o czymś zapomniałem, to pytajcie.