Portale społecznościowe polityków KNDP

Liczba posłów: 57 Liczba senatorów: 45
Przewodnicząca: Oliwia Popowska

Moderator: Anna Radziwiłł-Schmidt

Awatar użytkownika
Anna Radziwiłł-Schmidt

Re: Portale społecznościowe polityków PD

Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 19 wrz 2018, 11:13

@k_flinta pisze:Obrazek
@miriam_shaded miała swoje pięć minut jako minister odpowiadający za pracę i politykę społeczną, efektów jej pracy ze świecą szukać.
Anna Radziwiłł-Schmidt - sekretarz generalna NATO (od 2032).

Premier RP (2015-20; 2028-32), szefowa PE (2027-28), szefowa AFET (2024-2027), wicepremier, MSZ (2021-22), liderka PD (2021-24; 2030-32).

Awatar użytkownika
Aleksander Beski

Postautor: Aleksander Beski » 26 wrz 2018, 15:16

@aleksanderbeski pisze:
Obrazek
Jeśli Konserwatyści Razem uważają, że ustawa o związkach partnerskich jest nie zgodna z konstytucją, to niech zgłosi do Trybunału Konstytucyjnego.
Aleksander Beski - Poseł IV kadencji, członek Rządzić Inaczej.

Awatar użytkownika
Anna Radziwiłł-Schmidt

Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 26 wrz 2018, 22:15

@anita_mikolajczyk pisze:Obrazek
Ustawa o związkach partnerskich to krok ku równiejszej Polsce - jestem dumna, że mogłam za nią zagłosować i mam nadzieję, że wkrótce, bez większych przeszkód, wejdzie w życie.
Obrazek

Premier RP (2015-20; 2028-32), szefowa PE (2027-28), szefowa AFET (2024-2027), wicepremier, MSZ (2021-22), liderka PD (2021-24; 2030-32).

Awatar użytkownika
Aleksander Beski

Postautor: Aleksander Beski » 02 paź 2018, 19:50

@aleksanderbeski pisze:
Obrazek
Gratuluję Annie Jedynak wygrania pierwszej tury. :)

Awatar użytkownika
Anna Radziwiłł-Schmidt

Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 06 paź 2018, 17:34

@anna_jedynak pisze:Obrazek
Nie nazwałabym swojej koncepcji rewitalizacji placu przed Dworcem PKP kopią pomysłu p. Sikorskiego - cieszę się jednak, że oboje zgadzamy się co do potrzeby jego odnowienia.

Awatar użytkownika
Katarzyna Kajkowska

Postautor: Katarzyna Kajkowska » 06 paź 2018, 18:56

Aleksander Beski napisał(a):
Obrazek
Pewnie dużo z was czekało na moją opinię na temat nowego programu naszej ukochanej partii. Jest takie słowo, które najlepiej opisuje te puste hasła.
A te słowo to XD (czekam teraz na komentarze "jak można być poważnym politykiem i pisać XD", można, jest to lepsze rozwiązanie niż ta rakowa emotka płaczu ze śmiechu)

Katarzyna Kajkowska w komentarzu:
Miło nam źe nowa strategia programowa wprowadza pana w radosny nastrój. Prawda jest jednak taka że ja miałam podobne odczucie gdy przeczytałem o waszej koalicji z Zjednoczoną Lewicą którą to jeszcze kiedyś tępiliście gdy chociażby moja partia była na waszym miejscu. Jedno wielkie XD dla was. Pamiętajcie że karma zawsze wraca.
Obrazek
Katarzyna Kajkowska
Więcej Słońca!

Awatar użytkownika
Aleksander Beski

Postautor: Aleksander Beski » 18 lis 2018, 19:57

@aleksanderbeski pisze:
Obrazek
Pani Chotolska, to pani partia chce "narzucić Polakom wartości, z którymi się nie utożsamiają". Większość Polaków popiera związki partnerskie i małżeństwa dla tej samej płci.

Awatar użytkownika
Aleksander Beski

Postautor: Aleksander Beski » 06 gru 2018, 23:39

@aleksanderbeski pisze:
Obrazek
SCD mnie rozczarowało, myślałem, że będzie agenda do spraw związanych z Eurowizją :(

Awatar użytkownika
Aleksander Beski

Postautor: Aleksander Beski » 08 gru 2018, 15:17

Aleksander Beski napisał(a):
Obrazek
Moja ulubiona partia w Polsce ogłosiła właśnie nowy program, więc obowiązkowo muszę skomentować. Zróbcie sobie jakąś kawę lub herbatę.
Zrobiona? No to zaczynamy.

Pierwszy punkt programowy dotyczy państwa i mamy tu takie kwiatki jak:
- Powszechne wybory prokuratora generalnego i premiera
- Wprowadzenie publicznego rejestru pedofilów
- Wsparcie dla średnich i małych partii politycznych
Po pierwsze, jak SCD wyobraża sobie kampanie kandydatów na prokuratora generalnego? Licytację kto przywróci karę śmierci na przykład? Co do premiera, to taki system był przez jakiś czas w Izraelu, ale potem od tego odeszli. W takim systemie jest możliwa taka sytuacja, że wygra kandydat z partii A, ale podział mandatów byłby taki, że największą szansę na większość ma partia B. Mimo to premier z partii A musi utworzyć rząd, więc pozostaje wielka koalicja z partią B, która ma zupełnie inne poglądy od partii A. To ma być sposób na poprawę sytuacji?
Po drugie, pomysł publicznego rejestru pedofilów jest czysto populistyczny, badania wykazały, że wpływa to na zjawisko przestępstw seksualnych wobec nieletnich, a na dodatek powoduje to samosądy nie tylko dla sprawcy, ale też dla jego bliskich.
Po trzecie, domyślam się, że chodzi o finansowanie tych partii. O toż mam pytanie, z jakiej racji mam finansować partie, z którymi nie zgadzam się ideowo?

Do drugiego punktu mam dwa uwagi. Pierwsza, po co zmieniać numery alarmowe? Druga, czemu nie ma nic o Unii Europejskiej?
W trzecim punkcie jest takie coś: "emerytury matek zwiększą się o od 10% do 15% za każde wychowane przez nią dziecko, w przypadku dziecka niepełnosprawnego wysokość jest ta pomnożona przez 1,8%" No fajnie, tylko z skąd znajdą pieniądze? Może postulaty gospodarcze wyjaśnią pytanie?
SCD proponuje podatek obrotowy, likwidację niepotrzebnych podatków (ciekawe jakich) i .............opodatkowanie banków, KRUS'u i ZUS'u xDDDDDDDD (przepraszam, ale mnie to bawi)
Tu macie o tym podatku: http://maketaxeasier.pl/uncategorized/7 ... y-podatek/ Opodatkowania ZUS'u nie będę komentować, bo to od razu brzmi niedorzecznie. Idźmy dalej, to już końcówka.

W dziale dotyczącym edukacji, nauki i kultury mamy postulat nacjonalizacji mediów (proszę nie sugerować, że repolonizacja i nacjonalizacja to nie to samo). Brawo, to są te wartości demokratyczne według SCD? Potem mamy sprawy społeczne, czyli poparcie dla in vitro i małżeństw homoseksualnych i adoptowania przez nie dzieci pod warunkiem "niezaburzania przez nich dzieciom naturalnego porządku rodziny" (pytanie do SCD, co to dla was oznacza?).......oraz całkowity zakaz aborcji. Czy Wy nigdy nie słyszeliście o tym jak to wygląda w Salvadorze?

W ostatnim punkcie poprawiłbym jedną rzecz: "Podtrzymanie bezideowych wartości celów i samej partii i nawiązywanie współpracy z każdą partią żeby być w korycie". Oczywiście nie każdy postulat jest zły (na przykład likwidacja Trybunału Stanu i Trybunału Konstytucyjnego) ale bądźmy poważni, kto im zaufa?

Program: viewtopic.php?f=7&t=3&start=530

Awatar użytkownika
Katarzyna Kajkowska

Postautor: Katarzyna Kajkowska » 08 gru 2018, 17:44

Aleksandra Janewska w komentarzu:
Jako że od niedawna jestem Prezesem SCD pozwole sobie odpowiedzieć na uwagi.
O ile pamiętam pomysł wyborów prokuratora generalnego nie jest nowy. Już SN-K wcześniej to postulowała, więc wszelkie pytania należy kierować do niej. My popieramy ten pomysł i argumentujemy to bardziej kwestiami społecznymi i chęcią odseparowania sądów od polityków. Przykładowo politycy PiSu kiedyś mający chrapkę na sądy teraz zostaną od tego odcięci bo będąc prokuratorem generalnym nie będzie można być politykiem, partie tylko będą mogły dawać poparcie swoim kandydatom i pomagać im w kampanii.
Co do wyborów Premiera to pomysł ten wyszedł dlatego ponieważ wybór głowy państwa został zabrany przez zmianę ustroju na monarchię i to w dodatku dziedziczną. To zatem byłoby załatanie luki w tej sprawie. Wybór Premiera zostanie oddzielony od wyborów parlamentarnych przez co o tym kto będzie pomagał Królowi zadecydują ludzie a nie większość w Sejmie, która może być pomocna ale nie konieczna. Pozwoli to na tworzenie rządów eksperckich a nie partyjnych. Rejestrowanie pedofilów i tzw. bestii ma sens bo pomaga służbom odpowiednie działanie w sytuacji na przykład gdy takim osobom skończy się kara więzienia. Rejestr będzie bardziej do dyspozycji służb niż publiczny. Uchroni to sprawców i ich rodziny przed tym o czym pan mówi czyli samosądy.

Co do mniejszych i średnich partii to bardziej chodzi nam o ich sytuacje parlamencie. Wprowadzimy równą możliwość wprowadzania projektów i poprawek i skończymy z błaganiem mniejszych partii o poparcie projektów przez te duże przed ich wprowadzeniem do Sejmu czy Senatu.

Jeżeli chodzi o numery alarmowe to tu chodzi o ich ujednolicenie tak by podnieść wartość i znaczenie numeru 112. O Unii Europejskiej nie ma nic bo nie mamy co do nieh zastrzeżeń. To samo jeżeli np: o NATO czy ONZ.

Co do spraw gospodarczych to mamy na myśli racjonalizacje podatków i eliminacje niepotrzebnych opodatkowań tego co raczej być nie powinno a podczas minionych kadencji niektóre pomysły były chociażby w ramach podatku od towarów i usług. Pieniądze na matki czy też rodziny zawsze się znajdzie, wystarczy tylko przestać finansować to co nie potrzebne jak na przykład dzieła pewnego zakonnika z Torunia dla którego to pieniądze niektóre partie zbyt często pompowały, nawet stamtąd gdzie pompować ich nie można. W kwestii opodatkowań KRUS'u, ZUS'u czy banków to powiem coś czego mający dużo pieniędzy bankowcy czy politycy nie zrozumieją. Banki, KRUS i ZUS są postrzegane przez zwykłych obywateli jako bezduszne instytucje, pełne biurokracji. Nie budują oni normalnych siedzib tylko pałace - mistrzem w tym zakresie jest ZUS z którego to nawet kabarety się śmieją. Siedziby banków teź często też przypominają marmurowe zamki. Opodatkowanie ma temu zapobiec i doprowadzić aby pieniądze szły na obywateli a nie ich samych. To będzie taki podatek od wzbogacenia dla nich.

Zakładamy repolonizacje mediów ale w umiarkowanym zakresie podobnie jak relokalność postulowaną przez nas od dawna. Nie będzie to kłócić się z demokracją jeżeli będzie to przeprowadzone z głową.

In vitro będziemy popierać tak samo jak prawa dla małżeństw homoseksualnych przy czym w kwestii adopcji chodzi oto by wychowane przez nich dzieci wiedziały to że mimo tego że formy miłości pod kątem płci mogą być różne podstawowym jest ten tradycyjny czyli związek kobiety i mężczyzny. Kwestia aborcji jest sprawą dyskusyjną a owy zakaz jest roboczy i w niektórych sprawach jak np: gwałt może on nieobowiązywać.

PS: Cieszymy się że jesteśmy pana ulubioną partią polityczną. Może zatem by pan do nas dołączył? Zapraszamy :)

Wróć do „Kongres na rzecz Demokracji i Postępu”