Radziwiłł-Schmidt: Nie ma dwugłosu w koalicjiPremier Anna Radziwiłł-Schmidt była gościem Moniki Olejnik w programie "Kropka nad i". Dziennikarka pytała ją między innymi o ewentualny konflikt w koalicji, a także o postępy prac nad nową Konstytucją RP.- Nie ma mowy o żadnym dwugłosie w koalicji. - kategorycznie zaprzeczyła premier Anna Radziwiłł-Schmidt w programie "Kropka nad i". - Wszystkie partie wchodzące w skład koalicji zgadzają się i akceptują program rządu. Gdybyśmy się nie dogadywali, to koalicja by się rozpadła. A ona trwa i trwać będzie. - dodała szefowa rządu. Radziwiłł-Schmidt mówiła, że opozycja próbuje stworzyć wokół rządu otoczkę konfliktowości. - Opozycja próbuje zaistnieć w mediach, bo w Sejmie nie potrafi wyjść z żadną konkretną i przydatną propozycją. Przypomnę, że to rząd regularnie zgłasza w Sejmie projekty ustawy i tym samym realizuje program rządu ogłoszony przeze mnie w listopadzie zeszłego roku. - powiedziała.
Dziennikarka spytała również o postęp prac nad nową Konstytucją RP. - Zdajemy sobie sprawę z tego, że od referendum minęło już kilka miesięcy, ale Konstytucja RP to jest sprawa wagi najwyższej i trzeba do niej podejść jak najbardziej profesjonalnie. Powstaje we współpracy prezydenta, rządu i wielu innych środowisk. Mamy nadzieję, że projekt zostanie przyjęty pozytywnie przez obywateli. Bo to do ich woli wyrażonej w referendum go dostosowujemy. - powiedziała szefowa rządu.
17 listopada minął rok od zaprzysiężenia Radziwiłł-Schmidt na stanowisko Prezesa Rady Ministrów. - Pozostaje mi tylko wyrazić wielką wdzięczność, że poparcie i zaufanie dla rządu, a także do mnie samej, nieprzerywanie od roku nie spadło. To jest nie tylko dowód na to, że Polacy doceniają naszą pracę, ale także wynagrodzenia. Bo nic tak nie cieszy, jak zadowolenie obywateli. - skwitowała Radziwiłł-Schmidt.