Wasza Wysokość Księżno Marszałek,
Wysoka Izbo,
Pani Premier,
Pomimo różnic, jakie nas dzielą, muszę się zgodzić z moją przedmówczynią - nie potrafię zrozumieć, dlaczego kolejni szefowie rządów uważają, że skoro otrzymali wotum zaufania w Sejmie, to w Senacie im się po prostu należy automatycznie. Jeżeli mamy darzyć panią premier szacunkiem, to oczekujemy od niej tego samego. Jestem przekonana, że państwo senatorzy, także ze Zjednoczonej Lewicy, zgodzą się ze mną.
Przechodząc do pytań - kiedy miałam zaszczyt kierować ministerstwem spraw zagranicznych w rządzie Weroniki Ryszkowskiej, zapowiedziałam poszerzenie sieci zagranicznych konsulatów. Jednym z wielu, który osobiście miałam okazję otworzyć, był Konsulat Generalny w Houston. Pani premier zapowiedziała także przed chwilą otworzenie w przyszłym miesiącu Konsulatu w Norwegii. Gdzie konkretnie zostanie on otworzony? Ile konsulatów zostało otworzonych podczas ponad roku sprawowania władzy przez Zjednoczoną Lewicę? A także ile konsulatów za granicą zostanie otworzonych oraz gdzie do tego dojdzie?
Odnośnie także spraw zagranicznych, jakie działania zamierza podjąć pani rząd, żeby ożywić współpracę z Republiką Federalną Niemiec i Republiką Francuską w ramach Trójkąta Weimarskiego? W expose w Sejmie wspominała pani premier także, że jeżeli chodzi o Grupę Wyszehradzką, to "organizowane będą kolejne szczyty". Bardzo dobrze, ale jakie tematy będą w ich trakcie poruszane?
Liczę na obszerne odpowiedzi na zadane pytania, pani premier.
Dziękuję.