Expose Laury Novak

Marszałek: Marcin Schmidt
Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Expose Laury Novak

Postautor: Mikołaj Liściowski » 21 sie 2018, 20:27

Zofia Czetwrtyńska-Liściowska
Na podstawie art. 154 ust. 3 Konstytucji, przystępujemy do wysłuchania wystąpienia Prezes Rady Ministrów, pani Laury Novak, związanego z wnioskiem o udzielenie wotum zaufania Radzie Ministrów.
Proszę Panią Premier o zabranie głosu.
książę Mikołaj Liściowski - przewodniczący KKS, senator.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Awatar użytkownika
Laura

Re: Expose Laury Novak

Postautor: Laura » 22 sie 2018, 21:39

Panie Marszałku
Wyoka Izbo
Czcigodni Goście
Polki i Polacy

Izba niższa przed kilkoma dniami udzieliła wotum zaufania nowemu rządowi Za co składam podziękowania. Podczas dzisiejszego wystąpienia pozwolę sobie rozpocząć od zagadnień zawsze bliskich Senatowi, współpracy z Polonią i polityki zagranicznej. Podtrzymywanie więzi z Polakami poza granicami jest ważnym elementem budowania wspólnoty i dbałości o wizerunek Polski i Polaków na świecie. Musimy pamiętać, że to Polacy- obywatele są pierwszymi ambasadorami Polski i jej kultury. W przyszłym miesiącu zostanie otworzony kolejny konsulat RP w Norwegii. będzie omawiany projekt współpracy naukowej pomiędzy obydwoma państwami, który miejmy nadzieję zakończy się powołaniem Uniwersytetu Polsko-Norweskiego. Dodatkowe środki zostaną skierowane do szkół przy ambasadach, gdzie wzrasta liczba uczniów chętnych do podjęcia nauki, szczególny wzrost odnotowuje się w Irlandii i w Wielkiej Brytanii.
W związku z przedstawieniem w Sejmie planów polityki zagranicznej w znacznym stopniu w skali światowej, teraz omówię wymiar regionalny, będziemy budować współpracę w obszarze inwestycji na Morzu Bałtyckim, w tym wykorzystywania energetycznego potencjału Bałtyku, w odnawialnych źródłach energii niebawem zostanie podpisana umowa z Mołdawią. Przedmiotem konsultacji w ramach Euroregionu Bug będzie rozwój transportu kolejowego na obszarze Europy Środkowej.

Zachęcam Państwa Senatorów do zadawania pytań związanych również z wystąpieniem w Sejmie.

Dziękuję
Laura Novak
Wicepremier RP- Minister Skarbu i Energii.( 2026-2027 i 2028-2031)
Premier RP ( 2027)
Poseł na Sejm IV RP. I-VI kadencji
W latach 2020-2024 i od 2029 przewodnicząca SLD i ZL.
Przewodnicząca KP ZL w latach 2019-2026

Awatar użytkownika
Laura

Postautor: Laura » 24 sie 2018, 1:41

og proszę o przejście do pytań, wieczorem odpowiem.
Laura Novak
Wicepremier RP- Minister Skarbu i Energii.( 2026-2027 i 2028-2031)
Premier RP ( 2027)
Poseł na Sejm IV RP. I-VI kadencji
W latach 2020-2024 i od 2029 przewodnicząca SLD i ZL.
Przewodnicząca KP ZL w latach 2019-2026

Awatar użytkownika
Anna Radziwiłł-Schmidt

Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 24 sie 2018, 10:28

Na mównicę wchodzi Marta Fornero-Piotrowska:

Obrazek
Pani Marszałek,
Wysoka Izbo,
Szanowni Goście,

Niestety, pani premier zdecydowała się pójść śladem wielu swoich poprzedników i potraktować izbę wyższą po macoszemu. Długość przedstawionego przez panią "expose" nie przekracza nawet wymaganego limitu w wypracowaniu na podstawowej maturze z języka polskiego. Zasługujemy na taką samą uwagę, jak izba niższa. To od nas zależy, czy pani premier otrzyma wotum zaufania, więc moja rada jest taka, aby bardziej się przyłożyć. Mam do pani premier kilka pytań i liczę na to, że uzyskam odpowiedzi.

Choć polskie przepisy prawa nie zawierają żadnych specjalnych regulacji odnośnie wykonywania tymczasowego aresztowania i kary pozbawienia wolności wobec osób starszych, to zgodnie z zasadą zindywidualizowanego oddziaływania, należy uwzględniać przez Służbę Więzienną szczególnych potrzeb osadzonych, w tym związanych z ich wiekiem i stanem zdrowia. Warunkami, które wymagają dostosowania związane są z odpowiednim zakwaterowaniem w celi mieszkalnej, uzyskaniem pomocy w sprawach związanych z codzienną egzystencją i szybkim umieszczeniem w oddziale szpitalnym dla przewlekle chorych.

1) Czy Służba Więzienna realizuje zapis Kodeksu karnego o zindywidualizowanym oddziaływaniu w przypadku więźniów w wieku senioralnym?
2) Czy rząd planuje zwiększenie liczby oddziałów dla przewlekle chorych więźniów w więziennych szpitalach?
3) Czy Kodeks karny zostanie rozszerzony o zagadnienia związane ze sposobem traktowania więźniów w wieku senioralnym?

Nowelizacje procedur sądowych przeprowadzone za rządów Postępowych Demokratów oraz PO-PSL, wprowadziły możliwość rejestrowania obrazu i dźwięku z przeprowadzanych w sądach rozpraw. Kwestią oczywistą jest, iż powoduje to większą transparentność oraz rzetelność pracy sędziów, a także wpływa na wzrost zaufania obywatela do instytucji wymiaru sprawiedliwości. Od kilku lat sukcesywnie modernizowane są sale sądowe pod kątem dostosowania ich do rejestrowania obrazu i dźwięku. Działo się to dzięki zarezerwowaniu specjalnych środków w budżecie państwa w ramach wydatków przeznaczonych na działania w zakresie wymiaru sprawiedliwości. Mając na względzie konieczność wyposażenia wszystkich sal sądowych w stosowane rejestratory, chciałabym otrzymać odpowiedzi na następujące pytania:

1) Jak jest obecny stan wyposażenia sal sądowych w rejestratory obrazu i dźwięku odpowiednio na szczeblach sądów apelacyjnych, okręgowych i rejonowych?
2) Ile zamontowano takich rejestratorów odpowiednio w latach 2025 i 2026?
3) Jakie środki zarezerwowane są w tegorocznym budżecie na montaż tego typu rejestratorów?
4) W jakiej ilości i w ilu salach sądowych rząd planuje dokonać montażu takich rejestratorów w bieżących roku, a także w latach 2028 i 2029?

Dziękuję.
Anna Radziwiłł-Schmidt - sekretarz generalna NATO (od 2032).

Premier RP (2015-20; 2028-32), szefowa PE (2027-28), szefowa AFET (2024-2027), wicepremier, MSZ (2021-22), liderka PD (2021-24; 2030-32).

Awatar użytkownika
Joanna Poniatowska

Postautor: Joanna Poniatowska » 24 sie 2018, 13:23

Obrazek
Wasza Wysokość Księżno Marszałek,
Wysoka Izbo,
Pani Premier,

Pomimo różnic, jakie nas dzielą, muszę się zgodzić z moją przedmówczynią - nie potrafię zrozumieć, dlaczego kolejni szefowie rządów uważają, że skoro otrzymali wotum zaufania w Sejmie, to w Senacie im się po prostu należy automatycznie. Jeżeli mamy darzyć panią premier szacunkiem, to oczekujemy od niej tego samego. Jestem przekonana, że państwo senatorzy, także ze Zjednoczonej Lewicy, zgodzą się ze mną.

Przechodząc do pytań - kiedy miałam zaszczyt kierować ministerstwem spraw zagranicznych w rządzie Weroniki Ryszkowskiej, zapowiedziałam poszerzenie sieci zagranicznych konsulatów. Jednym z wielu, który osobiście miałam okazję otworzyć, był Konsulat Generalny w Houston. Pani premier zapowiedziała także przed chwilą otworzenie w przyszłym miesiącu Konsulatu w Norwegii. Gdzie konkretnie zostanie on otworzony? Ile konsulatów zostało otworzonych podczas ponad roku sprawowania władzy przez Zjednoczoną Lewicę? A także ile konsulatów za granicą zostanie otworzonych oraz gdzie do tego dojdzie?

Odnośnie także spraw zagranicznych, jakie działania zamierza podjąć pani rząd, żeby ożywić współpracę z Republiką Federalną Niemiec i Republiką Francuską w ramach Trójkąta Weimarskiego? W expose w Sejmie wspominała pani premier także, że jeżeli chodzi o Grupę Wyszehradzką, to "organizowane będą kolejne szczyty". Bardzo dobrze, ale jakie tematy będą w ich trakcie poruszane?

Liczę na obszerne odpowiedzi na zadane pytania, pani premier.

Dziękuję.
księżna Joanna Poniatowska-Pawłowska - kasztelanowa kozielska oraz senator I i II kadencji IV RP

Wicepremier i minister spraw zagranicznych w rządzie Weroniki Ryszkowskiej (2024-2025), prezes SS-K/SN-K (2023-2028)

Awatar użytkownika
Lukasz Wojtowicz

Postautor: Lukasz Wojtowicz » 24 sie 2018, 13:37

Jan Tomaszewski:

Pani Marszałek!
Wysoka Izbo!

Szanowna pani premier, ja mam 2 krótkie pytania, bowiem expose było dość któtkie, jak mówiła pani premier Fornero-Piotrowska, inna kwestia, czy to nie hipokryzja.
Czy pani premier planuje kontynuację expose pana premiera DeLeona w kwestii Sportu i turystyki?
Czy pani premier planuje jeżeli chodzi o Unię Europejską rozmowy w sprawie reformy Unii Europejskiej?

Dziękuję.
Były prezydent Sosnowca, Były premier RP, były członek Partii Liberalno-Konserwatywnej, prezes stowarzyszenia Ruch Konserwatywny.

Wg. Katarzyny Kajkowskiej jej lokaj.

Awatar użytkownika
Wincenty Nowak

Postautor: Wincenty Nowak » 24 sie 2018, 16:31

Pani Marszałek!
Wysoka Izbo!
Pani Premier!

Chciałbym na wstępie Pani pogratulować głosowania w Sejmie i udzielenia przez izbę niższą wotum zaufania. Zacznę od rzeczy ważniejszych, wszak trochę nie docenianej w czasie pokoju, a mianowicie wojska i obronności. Słuchałem Pani sejmowe expose i słysząc te plany myślałem, że rząd ma pomysł na wojsko, ale usłyszawszy odpowiedź na pytania o tą sferę, zmieniłem zdanie. Mówi Pani o reformach dowództwa Sił Zbrojnych, ale przy szczegółach ogranicza się do obszaru reform. Mówi Pani o tym, że liczy się przeszkolenie, a nie liczebność. Zgodzę się, ale nie można zasłaniać się tylko przeszkoleniem, bo do tego trzeba doliczyć plan działań i sprzęt, a czasami liczebność jest zbyt duża i wtedy neutralizowane jest przeszkolenie i inne aspekty. Jednak odpowiadając na pytania, mówi Pani, że i tu cytat: ,,Zmniejszenie może odbywać się jedynie (...) tam gdzie to konieczne", tam gdzie to konieczne? To jest poważna odpowiedź!? Jeżeli Pani mówi o zmniejszeniu to niech zostanie sprawdzone, gdzie trzeba to zrobić. Mam nadzieję, że te odpowiedzi i szczegóły są spowodowane tym, że brakuje Pani znajomości wojska, a nie Pani Minister Nowackiej. Mam nadzieję, że nie zrozumiała Pani szczegółów planu MONu, a nie że to wynika z niekompetencji ministerstwa, których mam nadzieję nie ma. W kwestii wojska i obrony narodowej mam następujące pytania:
1) Jakie reformy zostaną zrobione w celu nowego sprzętu i dla spełnienia jakich zadań zostaną zrobione?
2) Jakie macie szczegółowe plany reformy dowództwa?
3) Jaką Marynarkę Wojenną IV RP chcecie zbudować? Pod jakie zadania?
4) Jakie szczegółowe plany macie w sprawie funkcjonowania małych oddziałów zdolnych do szybkiego reagowania? Jakie to będą oddziały? Czy chcecie stworzyć to jako nowy rodzaj SZ RP, czy jako nowa dywizja?
5) Czy zostanie wzmocniona południowo-wschodnia Polska?
Teraz przejdę do mniej znaczących pytań, ale ważnych pytań, jednak zanim. Mówi Pani o przejrzystości prawa dla przedsiębiorców, a wcześniej wprowadzacie klauzulę unikania opodatkowania. Przejrzystość prawa? Nie. Przejrzyste prawo to proste prawo, takie które to nie jest zmieniane zaraz po tym, jak zostaje znaleziona możliwość zmniejszenia go. Zgadzam się, że nie jest to uczciwa praktyka rynkowa, ale regulację, które niby mają to łatać, wpływają jedynie korzystnie na budżet, doradców podatkowych, prawników i tych co płacą za nich. Wchodzenie na rynek jest bardzo utrudnione z tego powodu, że trzeba znać dużo aktów prawnych, a zaczynający nie mają dużo pieniędzy, żeby płacić za prawników i doradców podatkowych. Tu trzeba stworzyć proste prawo podatkowe, a nie dodawać kolejnych regulacji. Oto pytania:
6) Jakie są analizy ekonomiczne wpływu podatku bankowego? Jakie będzie miał dochód dla budżetu oraz o ile zwiększą się koszty klientów banków?
7) Co w takim razie z CITem dla banków? Czy będą miały możliwość zmniejszenia dochodów o podatek bankowy?
8) Czy są planowane jakieś kolejne regulacje w sprawie CITu i kolejne ,,uszczelnianie systemu podatkowego"?
9) Czy rząd mówiąc o przejrzystości prawa popiera wprowadzenie podatku przychodowego?
10) Jakie będą koszty inwestycji państwa w sektor stalowy i hutniczy?
11) Czy macie państwo zamiar skrócić czas przebiegu transakcji na giełdzie w stosunku do blockchain?
12) Jak zwiększenie płacy minimalnej będzie utrudniało wejście młodych na rynek pracy? Przypominam, że moje ministerstwo wraz z podatkiem od wynagrodzeń wprowadziło ulgę dla zatrudniających młode osoby, ale czy to już nie będzie za mało?
13) Czy tworzone będą nowe linie kolejowe? Jeśli tak, to gdzie?
14) Czy zapewniając większe prawa dłużnikom nie zapominacie o prawach wierzycieli, którzy to nie zawsze osoby zaspospokajające swoje potrzeby życiowe?
Dziękuję.

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 26 sie 2018, 10:45

Zofia Czetwrtyńska-Liściowska
Pani premier niestety już z nami nie ma i nie wiem, czy pojawi się z powrotem, aby odpowiedzieć na pytania. W związku z tym przechodzimy do głosowania.

OG: Czas do godziny 11:00 28 sierpnia.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 26 sie 2018, 10:45

przeciw

Awatar użytkownika
Lukasz Wojtowicz

Postautor: Lukasz Wojtowicz » 26 sie 2018, 10:51

PRZECIW
Były prezydent Sosnowca, Były premier RP, były członek Partii Liberalno-Konserwatywnej, prezes stowarzyszenia Ruch Konserwatywny.

Wg. Katarzyny Kajkowskiej jej lokaj.

Wróć do „Senat RP II kadencji”