Komentarze do wiadomości z kraju

Najważniejsze newsy z kraju. Telewizja, radio, internet.
Administrator
Administrator

Re: Komentarze do wiadomości z kraju

Postautor: Administrator » 26 wrz 2015, 21:57

Mikołaj Liściowski w TVN 24:
Informacja o śmierci pana senatora Dudy bardzo mnie zasmuciła, jako że znałem go przez wiele lat. Widziałem się z nim ostatni raz jeszcze w dniu śmierci - nie sądziłem, że po raz ostatni. Chciałbym złożyć jak najszczersze kondolencje jego rodzinie - żonie Leokadii i dzieciom.
Wizyta Papieża w Polsce i organizacja w Krakowie ŚDM to historyczne wydarzenie. Ojciec Święty Franciszek to wielki człowiek. Jeszcze bardziej utwierdziło mnie w tej opinii spotkanie z nim.
Także spotkanie NATO w naszym kraju było w ostatnim czasie ważnym wydarzeniem. Dobrze, że udało się Polsce przekonać inne kraje paktu do naszego zdania na temat wojny w Syrii - wspólnej z Rosją interwencji w tym kraju przeciwko Państwu Islamskiemu. Tylko to może przywrócić dziś stabilnośc tego regionu i zahamować napływ uchodźców do Europy, który jest coraz większym problemem. Wkrótce zwołam w tej sprawie posiedzenie Rady Bezpieczeństwa Narodowego.
Jeśli chodzi o wybór monarchy, to wydaje mi się, ze najlepiej byłoby, gdyby był on wybrany przez Zgromadzenie Narodowe większością 2/3 głosów, a później zaakceptowany w głosowaniu powszechnym. To najlepsza metoda na wybór naprawdę ponadpartyjnego i mającego poparcie społeczne króla. Także moim zdaniem Joanna Mucha nie jest tu odpowiednią kandydatką i zdecydowanie lepiej do tej roli nadawałaby się pani Karwicka. Choć z drugiej strony trochę brak jej doświadczenia - jest zaledwie wicemarszałkiem sejmu. Myślę, że dobrym kandydatem mógłby też być nowy minister ds. monarchii - książę Adam Karol Czartoryski. Jest wujem króla Hiszpanii i potomkiem Giedymina.

Awatar użytkownika
Janina Dobrzyńska

Postautor: Janina Dobrzyńska » 27 wrz 2015, 11:45

Dobrzyńska dla TVN24:

Monarchia od samego początku nam, Sojuszowi, wydawała się być ustrojem średnim- eufemistycznie rzecz ujmując. Od wyników referendum upłynęło sporo czasu. Gdzie są spełnienia tych wszystkich obietnic- pana Radziwiłła, RdN!, tych wszystkich monarcho-entuzjastów? Utworzono nawet zbędne ministerstwo i obsadzono na nim najbardziej leniwego polityka z najbardziej leniwej partii- pana Radziwiłła. Ani pan minister ani jego partia nie zrobiła zupełnie niczego ws monarchii ani tez w sprawie jakiejkolwiek- proszę tylko przejrzeć projekty zgłoszone przez RdN! i obrady prowadzone przez byłego na całe szczęście marszałka Radziwiłła. Konia z rzędem temu, kto znajdzie cokolwiek oprócz dopuszczenia bubla prawnego do obrad. Rząd i pani premier nie zajmują się sprawami poważnymi- jak uchodźcy, wprowadzenie monarchii, czy też suszy niekorzystnej da rolników. Wolą oni robić jakieś pozorne zmiany personalne w rządzie i udawać, że zajmują się sprawami poważnymi. Te trzy punkty: monarchia, uchodźcy i susza powinny być najważniejsze dla Rządu! Apeluję więc do pani premier- proszę się ogarnąć.
Janina Dobrzyńska- Sojusz Lewicy Demokratycznej

Poseł na sejm IV, V, VI, VIII

2011-2017 przewodnicząca struktur SLD na pomorzu
2015-2020 przewodnicząca SLD
2015-2019 wiceprzewodnicząca KP SLD
2015-2019 wicemarszałek Sejmu
2015-2020 liderka ZL

Awatar użytkownika
Anna Radziwiłł-Schmidt

Postautor: Anna Radziwiłł-Schmidt » 27 wrz 2015, 17:17

Radziwiłł-Schmidt odpowiada Dobrzyńskiej: to niech pani się ogarnie
Obrazek
To ja apeluję do pani Dobrzyńskiej, żeby się ogarnęła. Z całym szacunkiem proszę pani, ale nie będzie pani dyktowała mi co ja i mój rząd ma robić. Rząd zajął się sprawą uchodźców już jakiś czas temu, zadeklarowaliśmy gotowość ich przyjęcia, gdyby pani i politycy SLD byli na bieżąco z informacjami, a jak widać nie są, to wiedzieliby to. Tak samo jest [...] A teraz proszę mi odpowiedzieć na te pytania: czy według pani program "Dobry start dla młodych", rokroczny wzrost płacy minimalnej o 100 złotych, lub rozbudowa sieci dróg ekspresowych i autostrad to nie są jak pani to ujęła "poważne sprawy"? 100 tys. miejsce pracy, 30 tys. nowych mieszkań? Mam wymieniać dalej? [...] Proszę mi powiedzieć, co w ciągu ostatnich kilku miesięcy SLD zrobiło? Kompletnie nic. Nie mam więcej pytań.
Anna Radziwiłł-Schmidt - sekretarz generalna NATO (od 2032).

Premier RP (2015-20; 2028-32), szefowa PE (2027-28), szefowa AFET (2024-2027), wicepremier, MSZ (2021-22), liderka PD (2021-24; 2030-32).

Awatar użytkownika
Laura

Postautor: Laura » 27 wrz 2015, 19:25

Poseł Marta Niewczas o odpowiedzi Ministerstwa Rolnictwa.
Minister Grzyb powinien wiedzieć,że w tak newralgicznej sytuacji jaką jest susza działania powinny być zdecydowane. Tymczasem władze państwa nie tylko nic nie robią w tej kwestii, ale starają się przerzucić odpowiedzialność za zaistniałą sytuację na rolników. Wzywamy ministerstwo do działań, a nie bagatelizowania problemu.
Laura Novak
Wicepremier RP- Minister Skarbu i Energii.( 2026-2027 i 2028-2031)
Premier RP ( 2027)
Poseł na Sejm IV RP. I-VI kadencji
W latach 2020-2024 i od 2029 przewodnicząca SLD i ZL.
Przewodnicząca KP ZL w latach 2019-2026

Awatar użytkownika
Laura

Postautor: Laura » 29 wrz 2015, 20:12

Poseł Jakub Kwaśny i Laura Novak o zmianie szefa polskiej dyplomacji i wywiadzie minister Mikołajczyk dla TVP

J. Kwaśny; Pani minister skupia się na obronie swojej poprzedniczki, która była najgorszym ministrem spraw zagranicznych w III RP. Nie usłyszeliśmy żadnych konkretów jakie zmiany jakościowe chce wprowadzić w funkcjonowaniu MSZ-u i jak będzie wyglądała polityka zagraniczna RP podczas urzędowania pani Mikołajczyk w MSZ.
L. Novak; Wywiad minister Mikołajczyk jest de facto usilną obroną byłej minister Karwan i powtarzaniem sloganów, że była dobrym szefem dyplomacji, szkoda że członkostwo w RB ONZ jest traktowane jako cel, a nie jako środek do osiągania celów.
Laura Novak
Premier RP ( 2027)

Awatar użytkownika
Laura

Postautor: Laura » 05 paź 2015, 19:04

Poseł Jakub Kwaśny
Wiemy ,że powstanie nowa Kompania Węglowa, która ma zagwarantować płynność finansową, nie wiemy natomiast nic o tym jakie działania pro rozwojowe ma zamiar podjąć gabinet Pani Radziwiłł Schmidt, aby był możliwy rozwój kompani, jak zamierza stymulować rozwój górnictwa aby efektem był rozwój regionu i Polski. Bez rzeczywistych działań problem finansowy kopalni wróci bardzo szybko. Chyba ,ze faktycznym celem tych działań jest doprowadzenie do sytuacji w której po powołaniu nowej KW pani premier zakomunikuje obywatelom,że ,,dotrzymała obietnic'' i ,, realizuje program''
Laura Novak
Premier RP ( 2027)

Awatar użytkownika
Michał Ajna

Postautor: Michał Ajna » 11 paź 2015, 16:45

"Znieść ustawą bezrobocie" - zdają się postulować przeciwnicy prezydenckiego weta. Ja nie uważam, żeby pompowanie publicznych pieniędzy na nowe miejsca pracy w sektorze prywatnym było właściwą drogą. Przecież gdyby te miejsca pracy były w warunkach rynkowych potrzebne akurat w tych branżach i przedsiębiorstwach, to i tak by powstały. Znacznie lepiej byłoby obniżyć podatki czy wszelkiego rodzaju składki i inne obciążenia. Wtedy przedsiębiorcom opłacałoby się tworzyć nowe miejsca praca bez rządowej stymulacji.
Michał II, Król Senior

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 11 paź 2015, 17:22

Mikołaj Liściowski w TVP info:
Jak już powiedziałem decydując się na weto wobec ustawy o promocji zatrudnienia nie przyniesie ona moim zdaniem nic dobrego dla społeczeństwa. Wzmocni tylko przedsiębiorców, którzy dostaną za o połowę mniejsze koszty nowe ręce do pracy. Skoro teraz mogą się obejść bez tych pracowników, to i po trwającym rok okresie ochronnym zaczną ich zwalniać. Młodym da więc to pracę tylko na krótki okres. Za ten wybryk rządu będą jednak musieli zapłacić wszyscy obywatele, gdyż koszt wprowadzenia ustawy jest niebagatelny - to rocznie trzy miliardy złotych. Zamiast tego można by było przecież chociażby obniżyć podatki, co na pewno miałoby lepszy wpływ na gospodarkę.

Awatar użytkownika
Wincenty Nowak

Postautor: Wincenty Nowak » 12 paź 2015, 22:30

Wincenty Nowak w TVN 24
Jestem ździwiony, że jeśli spotka się z dziećmi, porozmawia, da się drobne upominki to odrazu jest, że wykorzystaliśmy nie winne dzieci w wielkiej kampanijnej grze. Pokazaliśmy poprostu, że dzieci można traktować znacząco, bo jak one nie mogą głosować to można ich mieć gdzieś i robić co się chce z nimi. Widzę, że partia IW ma dzieciaki gdzieś i ich wykorzystuje, żeby pokazać że my to źli ludzie. Chciałbym przypomnieć, że lider IW który startuje na senatora był zamieszany w aferę podsłuchową w restauracji pani Dobrzyńskiej.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 15 paź 2015, 18:52

Sylwia Ługowska w Polsat News:
Pani Mucha mija się z prawdą - pan prezydent wetując ustawę przedstawił swoją propozycję, a konkretnie niższe podatki dla młodych pracowników. To dałoby faktyczne skutki i pozwoliło więcej zarabiać Polakom, a nie byłoby tylko sukcesem propagandowym, jakim są niestety propozycje rządowe. Ustawa o promocji zatrudnienia w istocie nie poprawi bowiem istotnie losu młodych ludzi, którzy w większości zyskają zatrudnienie tylko na dwa lata. Rząd chce tym gestem pokazać, że zależy mu na młodych, jednak to nie jest dobra droga, która w dodatku przyniesie ogromne koszty dla budżetu. Za taką hojność rządu, jaką jest finansowanie pensji prywatnie zatrudnionych obywateli zapłacimy bowiem my wszyscy. Rocznie każdy Polak i to biorąc pod uwagę także dzieci i emerytów za ustawę o promocji zatrudnienia zapłaci średnio prawie 100 złotych.

Wróć do „Wiadomości z kraju”