Rosenfelder zyskuje poparcieWładysława Rosenfelder przeszła do II tury wyborów w województwie warszawskim. Będzie konkurować stanowisko marszałka razem z kandydatką DPS - Kornelią Wróblewską.Kandydatka SNK-PiS zdobyła 20,4% ważnie oddanych głosów. W najnowszym sondażu zajmuje drugie miejsce, lecz dogania kandydatkę DPS.
- To ciężkie, ale nie niemożliwe zadanie, by wygrać te wybory. Mieszkańcy odczuwają jarzmo liberalizmu i lewicy, które w ostatnich latach rządziły naszym regionem. Wszyscy potrzebujemy nowego podejścia do spraw mieszkańców. Cieszy mnie, że trend się zmienia i zyskuje prawica. Pokazaliśmy w naszej kampanii, że nasze województwo może być lepiej zarządzane, z pomysłem, z uwzględnieniem interesów mieszkańców, a nie partyjnych, że władza może wspierać rodzinę, tradycję i pomagać młodym wejść na rynek pracy. Dzięki takiej retoryce przeszliśmy do II tury, a teraz idziemy po zwycięstwo. Mówię "my", bowiem razem tworzymy silną drużynę, która jest zdolna polepszyć bytowanie naszych mieszkańców - mówiła Rosenfelder.
Wczoraj Rosenfelder zyskała poparcie kandydata PLK na to stanowisko. Podczas wspólnej konferencji prasowej Gryglas wyraził uznanie wobec działań Rosenfelder i zapewnił o poparciu jej kandydatury w II turze.
- Prawica musi trzymać się razem. Poparło mnie aż 8,5% mieszkańców. Zachęcam by wszyscy moi wyborcy poszli raz jeszcze do urn i zagłosowali na Rosenfelder. To kobieta, która ma plan i chce go realizować dla dobra wszystkich mieszkańców. Razem uda nam się pokonać koalicję, która zagarnęła nasz region, wydawałoby się na zawsze. Na szczęście pojawiła się nadzieja, której zmarnować nam nie można.
Niespodziewanie swoje poparcie wyraził także były Prezydent, Premier i Regent, Mikołaj Liściowski. Na swoim profilu na facebooku napisał:
"Gorąco kibicuję także kandydaturze Władzi Rosenfelder na marszałka województwa warszawskiego. Znam ją od lat, jest żoną mojego wujecznego siostrzeńca, i z czystym sercem mogę powiedzieć, że jest osobą, której dziś potrzebuje region stołeczny. Na pewno przyda się nowe, świeże spojrzenie na problemy Warszawy i okolic, a to gwarantuje Władysława. "