Mikołaj Liściowski w TVN 24:
Informacja o śmierci pana senatora Dudy bardzo mnie zasmuciła, jako że znałem go przez wiele lat. Widziałem się z nim ostatni raz jeszcze w dniu śmierci - nie sądziłem, że po raz ostatni. Chciałbym złożyć jak najszczersze kondolencje jego rodzinie - żonie Leokadii i dzieciom.
Wizyta Papieża w Polsce i organizacja w Krakowie ŚDM to historyczne wydarzenie. Ojciec Święty Franciszek to wielki człowiek. Jeszcze bardziej utwierdziło mnie w tej opinii spotkanie z nim.
Także spotkanie NATO w naszym kraju było w ostatnim czasie ważnym wydarzeniem. Dobrze, że udało się Polsce przekonać inne kraje paktu do naszego zdania na temat wojny w Syrii - wspólnej z Rosją interwencji w tym kraju przeciwko Państwu Islamskiemu. Tylko to może przywrócić dziś stabilnośc tego regionu i zahamować napływ uchodźców do Europy, który jest coraz większym problemem. Wkrótce zwołam w tej sprawie posiedzenie Rady Bezpieczeństwa Narodowego.
Jeśli chodzi o wybór monarchy, to wydaje mi się, ze najlepiej byłoby, gdyby był on wybrany przez Zgromadzenie Narodowe większością 2/3 głosów, a później zaakceptowany w głosowaniu powszechnym. To najlepsza metoda na wybór naprawdę ponadpartyjnego i mającego poparcie społeczne króla. Także moim zdaniem Joanna Mucha nie jest tu odpowiednią kandydatką i zdecydowanie lepiej do tej roli nadawałaby się pani Karwicka. Choć z drugiej strony trochę brak jej doświadczenia - jest zaledwie wicemarszałkiem sejmu. Myślę, że dobrym kandydatem mógłby też być nowy minister ds. monarchii - książę Adam Karol Czartoryski. Jest wujem króla Hiszpanii i potomkiem Giedymina.