Wasza Królewska Mość,
Szanowne Panie Posłanki i Panowie Posłowie,
Szanowni Goście,
Na samym początku pragnę podziękować Jego Królewskiej Mości królowi Michałowi II powierzenia mi tak zaszczytnej funkcji marszałka-seniora Sejmu IV kadencji IV RP. Polacy po raz kolejny postawili na zmianę u steru władzy, i to zmianę radykalną. Ośrodek władzy zostanie przeniesiony z prawej strony sceny politycznej na lewą. W nowej izbie niższej są reprezentanci każdego politycznego spektrum - zarówno z prawicy, centrum, jak i lewicy. Ugrupowania są więc bardzo zróżnicowane, nie zabrakło oprócz tego przedstawicieli regionów.
Naród polski chce mieć posłów uczciwych, o żarliwych sercach, czułych na sprawy społeczne, stawiających zawsze i we wszystkich okolicznościach dobro wspólne ponad osobiste interesy polityczne i ideologiczne.
Życzę państwu, aby w dniu zakończenia obecnej kadencji Sejmu Rzeczpospolitej każdy z nas mógł z czystym sumieniem powiedzieć: "ślubowania poselskiego dochowałam, o sprawy obywatelskie zabiegałam, prywaty nie uprawiałam, swoją postawą wstydu Sejmowi nie przyniosłam". Narodowi polskiemu życzę: aby Sejm Rzeczpospolitej był przykładem zgody narodowej i solidarności międzyludzkiej, aby polskie społeczeństwo było dumne ze swojego Sejmu.
Dziękuję.
Bogusław Zbigniew Ziętek (ur. 9 października 1964 w Zawierciu) – polski działacz związkowy i polityk, poseł na Sejm wielu kadencji. Współzałożyciel i przewodniczący Wolnego Związku Zawodowego „Sierpień 80”. Kandydat PPP-Sierpień 80 w wyborach prezydenckich w 2010. Ma wykształcenie średnie techniczne.
Współorganizator licznych akcji protestacyjnych w obronie praw i interesów pracowniczych, w tym m.in. strajku w ZZPB w Zawierciu w 1989, największego strajku okupacyjnego w hutnictwie – Huta Katowice w 1994, a także protestów w górnictwie. Uczestnik protestów w służbie zdrowia, w tym strajku pielęgniarek i położnych latem 2007 oraz akcji i demonstracji przeciwko zatrudnianiu pracowników na umowy pozakodeksowe, np. demonstracja przeciwko wrocławskiemu „Impelowi” organizowana w ramach Komitetu Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników. Uczestnik kilku inicjatyw polskiej lewicy pozaparlamentarnej.
30 października 2005 został przewodniczącym Polskiej Partii Pracy po śmierci Daniela Podrzyckiego. 16 maja 2009 ogłosił zawieszenie wykonywania funkcji (zostając p.o. przewodniczącego), jednak 20 listopada tego samego roku ponownie został wybrany na przewodniczącego ugrupowania. Przewodniczącym jest do dziś.
W 2018 został radnym Sejmiku Województwa Śląskiego. Rok później w wyborach do Sejmu startował z JOW nr (Sosnowiec). Zdobył 39 922 głosów (50,3%). W 2020 również wygrał w Sosnowcu (39 858 głosów- 39,3%). Mandat zdobył również w 2022 i 2026 roku.
Publicysta „Trybuny Robotniczej” i „Kuriera Związkowego”.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości