Nuda

Wszystko o wszystkim.
Awatar użytkownika
Szamir DeLeon

Re: Nuda

Postautor: Szamir DeLeon » 05 lut 2018, 17:41

Ale ten trójpodział władzy nie powiesz, że nie jest mocno rozmyty ;) Mogłeś przedstawić jakieś propozycje ustrojowe o które będziesz zabiegał, jak w debacie :lol:

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 05 lut 2018, 17:59

Jakby powiedział na ten temat to, co w debacie, to by się już od niego chyba partia całkiem odcięła. ;)

Awatar użytkownika
Lukasz Wojtowicz

Postautor: Lukasz Wojtowicz » 05 lut 2018, 18:26

No nie powiedziałbym akurat ;) Mam nauczkę ;)

Po prostu wolę nie ryzykować eventów w stylu "Jaki nauczyciel, taki uczeń. Wójtowicz też chce zwykłą ustawą zmieniać konstytucję"
Były prezydent Sosnowca, Były premier RP, były członek Partii Liberalno-Konserwatywnej, prezes stowarzyszenia Ruch Konserwatywny.

Wg. Katarzyny Kajkowskiej jej lokaj.

Awatar użytkownika
Gniewomir Maj-Ołyński

Postautor: Gniewomir Maj-Ołyński » 06 lut 2018, 23:10

Polki i Polacy

"Polcy i Polaki" :lol:
Gniewomir Maj-Ołyński - dr nauk humanistycznych z zakresu nauk o polityce, dziennikarz, menadżer kultury,
I wiceprzewodniczący Postępowych Demokratów, poseł na Sejm III i IV kadencji IV RP

Awatar użytkownika
Lukasz Wojtowicz

Postautor: Lukasz Wojtowicz » 06 lut 2018, 23:19

A co w tym dziwnego? ;) Niby jesteśmy teraz z Szamirem głównymi rywalami, ale ja bym się nie czepiał :D
Były prezydent Sosnowca, Były premier RP, były członek Partii Liberalno-Konserwatywnej, prezes stowarzyszenia Ruch Konserwatywny.

Wg. Katarzyny Kajkowskiej jej lokaj.

Awatar użytkownika
Szamir DeLeon

Postautor: Szamir DeLeon » 06 lut 2018, 23:24

U nas nie będzie "przez 8 ostatnich lat", a przez 21 lat :lol: A jak nie teraz, to za 4 lata- wtedy będzie jeszcze lepiej brzmiało: "przez ostatnie ćwierćwiecze" :lol:
Pewnie chodzi o to, że w serialu "Ucho Prezesa" było podobnie ;) A jeszcze szerzej, być może o to, że ten zwrot jest dość słabym podkreśleniem: bycia blisko problemów Polek i Polaków, użycie obu form- ostatnio popularniejszą formą "feminizacji" języka- podkreślenie tego, że nie ma tylko Polaków, są też Polki. W niektórych środowiskach właśnie zastanawiają się czy będzie jakaś niepłciowa forma na określenie zbiorowości oraz czy zwrot "Polki i Polacy", "pracownice i pracownicy" itp. nie jest po prostu przykładem marnej próby "ulewicowienia" swojej wypowiedzi.

Awatar użytkownika
Gniewomir Maj-Ołyński

Postautor: Gniewomir Maj-Ołyński » 07 lut 2018, 1:02

Miałem na myśli to pierwsze :lol: Ale w pełni się zgadzam - ta maniera feminizacji języka doprowadza mnie do szału, bo o ile te Polki i Polacy weszły już do języka (chociaż imo to wyłącza "Polki" spod "Polaków"), tak ciągłe próby dzielenia grup podług płci to coś, za co jestem w stanie zabić :D Tak samo żeńskie formy urzędów... Brrr!
Gniewomir Maj-Ołyński - dr nauk humanistycznych z zakresu nauk o polityce, dziennikarz, menadżer kultury,
I wiceprzewodniczący Postępowych Demokratów, poseł na Sejm III i IV kadencji IV RP

Olek Beski

Postautor: Olek Beski » 07 lut 2018, 19:22

Panie Admin, niech pan coś zrobi z tym hasłem.

Administrator
Administrator

Postautor: Administrator » 07 lut 2018, 19:52

Wysłałem Ci na e-maila nowe hasło.

Awatar użytkownika
Szamir DeLeon

Postautor: Szamir DeLeon » 07 lut 2018, 21:17

Gniewomir Maj-Ołyński pisze:Miałem na myśli to pierwsze :lol: Ale w pełni się zgadzam - ta maniera feminizacji języka doprowadza mnie do szału, bo o ile te Polki i Polacy weszły już do języka (chociaż imo to wyłącza "Polki" spod "Polaków"), tak ciągłe próby dzielenia grup podług płci to coś, za co jestem w stanie zabić :D Tak samo żeńskie formy urzędów... Brrr!

Prawdopodobnie jednak najpowszechniej pamiętaną (przez osoby starszej daty) formą takiego dzielenia będzie "obywatelki i obywatele". Niektórzy też zwracają uwagę na to jak prymitywny jest nasz język, że nie ma form niepłciowych, zwłaszcza w liczbie mnogiej. I nie mówię tu tylko o polskim. ;)
A propos żeńskich form urzędów, to myślę, że powinniśmy ich używać wszędzie tam, gdzie pasuje, gdzie nie ma takich oporów do napisania akurat tej formy. I te opory powinny, wraz z upowszechnianiem (najpierw w potocznym języku) żeńskich form zanikać. Teraz jeszcze prawie nikt nie napisze "pani sędzino, redaktorko, senatorko", ale "pani posłanko" już tak.

Wróć do „Spamowisko”