Dzień Matki w Instytucie Matki i DzieckaKrólowa Maria złożyła życzenia mamom przebywającym w Instytucie Matki i Dziecka. Na uroczyste obchody z okazji Dnia Matki zaproszone zostały zarówno mamy z dziećmi, jak również kobiety oczekujące na przyjście potomstwa.- Od pierwszych chwil życia naszych dzieci otaczamy je bezwarunkową akceptacją, miłością i ciepłem. Ale dobrze też wiemy, że macierzyństwo to wyzwanie, poświęcenie i ogromna odpowiedzialność – powiedziała królowa Maria. – Dzieci są naszym największym skarbem. To wielkie zadanie, dla nas matek, by wychować dzieci na dobrych i szczęśliwych ludzi – zaznaczyła w swoim krótkim przemówieniu.
Królowa zwierzyła się również z osobistych przeżyć. – Z własnego doświadczenia wiem, jak to jest martwić się, kiedy dziecko choruje, cieszyć się, kiedy stawia pierwsze kroki, wzruszać, kiedy powie słowo "mama", a także tęsknić i czekać, kiedy wyjeżdża na wycieczkę. Wreszcie obserwować, jak rośnie, usamodzielnia się i zaczyna dokonywać własnych życiowych wyborów – wyznała monarchini. - Życzę wszystkim mamom, by zawsze były dumne ze swoich dzieci - powiedziała. – Byście zawsze czuły się kochane przez swoje dzieci – dodała.
Zachęcała by podziękować również własnym mamom za trud włożony w wychowanie. - Dziękując naszym mamom za trud wychowania i miłość, pamiętajmy, by otaczać je opieką, troską; a przede wszystkim by poświęcać im jak najwięcej czasu, bo w zabieganym życiu czas to najlepszy prezent, jaki mamom można ofiarować - powiedziała królowa Maria.
Zwracając się do dyrekcji i personelu placówki żona króla Michała II podziękowała za opiekę nad kobietami. – Od samych mam wiem, że to miejsce jest ważne dla kobiet – stwierdziła. W ramach uroczystych obchodów Dnia Matki zorganizowanych w Instytucie odbył się koncert w wykonaniu Orkiestry Wojskowej z Radomia oraz liczne warsztaty i zajęcia dla dzieci i ich mam.