Postautor: Administrator » 16 sty 2018, 17:27
Polska Partia Lewicy zrywa sojusz z Postępowymi DemokratamiŁukasz Komoniewski, lider Polskiej Partii Lewicy, ogłosił zerwanie współpracy swojej partii z Postępowymi Demokratami.
- Jako osoba o lewicowej wrażliwości nie widzę możliwości dalszej współpracy z Postępowymi Demokratami. Dotąd wydawało mi się, że z główną partią opozycyjną łączą nas jakieś idee, rzeczywiście chce ona dbać o obywateli, szczególnie tych wykluczonych społecznie oraz wprowadzać jak najkorzystniejsze dla nich rozwiązania. W ostatnich miesiącach w Senacie z coraz większym smutkiem obserwowałem jednak, w jak wysokim poważaniu jej przedstawiciele mają członków innych partii, nie odpowiadając na pytania dotyczące firmowanych przez siebie projektów. Ostatecznie decyzję o zerwaniu współpracy podjęliśmy jednak po tym, co dzieje się w ostatnich dniach w sejmikach w całym kraju, w tym także w województwie jurajsko-dąbrowskim. Postępowi Demokraci nie chcą dopuścić do wyboru senatorów z ramienia lewicy – mimo, że są w koalicjach ze Zjednoczoną Lewicą w niemal połowie kraju. Moje wielkie zdziwienie wzbudziła sytuacja w moim regionie, gdzie najpierw zawarto porozumienie, na mocy którego koalicja miała poprzeć Jana Orkisza z SLD na senatora, a później, najprawdopodobniej po telefonie z Warszawy PD się z tego wycofało i teraz próbuje montować jakieś inne egzotyczne koalicje by tylko wybrany został przedstawiciel tej partii. Ja się na takie coś nie godzę – mówił Komoniewski.
Marszałek województwa jurajsko-dąbrowskiego nie wykluczył jednocześnie, że jego partia dołączy w przyszłości do Zjednoczoną Lewicą. Pytany o dalsze losy koalicji na szczeblu wojewódzkim powiedział, że dziś nie jest w stanie powiedzieć, czy przetrwa ona do wyborów. Jak jednak podkreślił, jest do tego potrzebne zaufanie, a on go niestety obecnie w stosunku do Postępowych Demokratów nie ma.