Komentarze do wiadomości z kraju

Najważniejsze newsy z kraju. Telewizja, radio, internet.
Awatar użytkownika
Krzysztof Hans
Kontaktowanie:

Re: Komentarze do wiadomości z kraju

Postautor: Krzysztof Hans » 15 paź 2017, 9:58

Krzysztof Hans (Stronnictwo Centrowo - Demokratyczne) odpowiada Karolowi Malinowskiemu :
Pozwolę sobie odpowiedzieć panu na kierowane do nas zarzuty. Tak jak jest w newsie Radia Zet napisane tak będzie się dziać z naszej strony.

Awatar użytkownika
Fryderyk Skarbinski

Postautor: Fryderyk Skarbinski » 17 paź 2017, 16:45

Komentarz Fryderyka Skarbińskiego w Polsat News o spadochroniarzach

Spadochroniarz czy nie spadochroniarz nie to jest najważniejsze w tych wyborach. Ważne jest z jakim programem idą kandydaci i z jaką wizją Polski. W przypadku PD ciężko to stwierdzić, bo mamy przekrój działaczy od socjaldemokratów przez socliberałów i chadeków po konserwatystów. Ciężko mi wierzyć, że tak różne ideowo osoby będą w stanie realizować spójną wizję przyszłości kraju. Mieliśmy zresztą przykład podczas rządów tej partii, że były to raczej odcinkowe interwencje i działania ad hoc niż kompletna i integralna strategia dla Polski.

Panu Karolowi, który najmocniej krzyczy o niedociągnięciach innych kandydatów pragnę przypomnieć świeże oszustwo wyborców, które było jego udziałem. Mianowicie pan Karol wystartował w wyborach do PE, Polacy na niego zagłosowali a on na koniec pokazał im figę rezygnując z mandatu europosła. Z etycznego i moralnego punktu widzenia jest to dla mnie zachowanie nie do zaakceptowania. To działanie miało wyraźnie na celu wykorzystanie rozpoznawalności Pana Karola, a nie realną chęć reprezentowania Polski w Parlamencie Europejskim. Degeneracja naszej klasy politycznej w najczystszej formie.
Fryderyk Skarbiński - przewodniczący Stowarzyszenia "Rządzić Inaczej", ekonomista behawioralny, doktor ekonomii i psychologii, project manager, działacz społeczny
Obrazek

Awatar użytkownika
Karol Malinowski

Postautor: Karol Malinowski » 17 paź 2017, 17:31

Malinowski do komentarza Skarbińskiego:
Odnoszę wrażenie, że państwo z Rządzić Inaczej krytykują innych, a sami nie zauważają, że prezentują podwójne standardy, bowiem dziadek Macieja Stuhra był Stalinowskim prokuratorem, a ojciec Stuhra zasłynął z takich cytatów jak „panoszy się polactwo”, „Antysemityzm, płytki katolicyzm…i histeryczny patriotyzm. Z tego składa się polskość (…)”, więc polecam popatrzeć na swoje elity, nas elity nie popierają, a obywatele.
Członek zarządu Partii Polaków. Poseł na Sejm II i III kadencji.

Dawniej:
Wicepremier, Minister Sportu i Turystyki, pełnomocnik do spraw reformy administracyjnej, prezes Partii Polaków.

Awatar użytkownika
Mikołaj Liściowski

Postautor: Mikołaj Liściowski » 17 paź 2017, 19:39

Obecny w tym samym studio Mikołaj Liściowski:
To, co powiedział przed chwilą pan premier Malinowski, to jest zwykła manipulacja. Pan Tadeusz Stuhr, dziadek Macieja a ojciec Jerzego w istocie był prokuratorem w czasach stalinizmu, jednak świadomie odmawiał zapisania się do partii i wskutek tego pracował na niskim szczeblu, nie uczestnicząc w wydawaniu zbrodniczych wyroków, co, jak się zdaje sugeruje w swojej wypowiedzi pan Malinowski. Wydaje mi się też, że pan Jerzy Stuhr, skądinąd świetny aktor, zasłynął z czegoś innego, niż tych kilka wyrwanych z kontekstu i cytowanych przez pana premiera wypowiedzi.
Ta wypowiedź pana Malinowskiego to zresztą świetny przykład próby kompletnej zmiany tematu dyskusji i przykrycie, wydaje się słusznej krytyki swojej osoby, przez zastosowanie nieumiejętnych i manipulatorskich argumentów ad personam, które swoją drogą w ogóle nie powinny występować w poważnej debacie publicznej.
książę Mikołaj Liściowski - przewodniczący KKS, senator.

Prezydent RP (2015-2017); Regent Królestwa Polskiego (2017-2018); Marszałek Senatu (2019-2025); Premier (2025-2026); poseł na Sejm (2005-2015), podczaszy wielki koronny (2019-2031)

Awatar użytkownika
Fryderyk Skarbinski

Postautor: Fryderyk Skarbinski » 18 paź 2017, 4:43

W tym samym studio Fryderyk Skarbiński odpowiada Malinowskiemu

Przede wszystkim to bulwersujące oceniać kogokolwiek przez pryzmat tego kim byli jego rodzice. Nie wincie dzieci za grzechy ich rodziców. Ja nie patrzę czy kogoś dziadek był w Wermahcie, a kogoś babcia w PZPR. Oceniam osobę, z którą współpracuję, a nie jego przodków.

Druga rzecz to nie rozumiem wstrętu jaki pan Karol prezentuje w stosunku do elit. Ci ludzie to też obywatele, Ci ludzie to nie jest gorszy sort. Cieszy mnie poparcie każdego Polaka. A jeśli komuś się powiodło w życiu, odniósł sukces to tylko świadczy o jego zaradności życiowej, talencie i ciężkiej pracy. Nie zamierzam wstydzić się, że takie osoby nas popierają. Ten wstręt do wszystkich, którzy odnieśli sukces to wynik głęboko zakorzenionych w naszym społeczeństwie stereotypów. Jak odniósł sukces to na pewno albo złodziej, albo krętacz, albo rodzina kogoś wysoko postawionego. Te stereotypy to olbrzymia wyrwa jaką zostawił po sobie w naszym społeczeństwie PRL.

Chcemy zerwać właśnie z takim myśleniem jakie prezentuje pan Karol. Inna polityka jest możliwa. Będziemy pokazywać Polaków, którzy odnieśli sukcesy swoją uczciwą ciężką pracę, swoją wytrwałością i dążeniem do celu pomimo przeszkód. To są bohaterowie nie tylko w swoich domach, ale często bohaterowie, którzy wpływają na życia innych osób: tworzą miejsca pracy, działają charytatywnie, angażują się społecznie.

W końcu ja jako obywatel i wyborca oczekuję od pana Karola odpowiedzi dlaczego wystartował w wyborach nie mając zamiaru objąć mandatu w razie ewentualnego zwycięstwa. Niech pan wytłumaczy się swoim wyborcom dlaczego nie objął pan mandatu.
Fryderyk Skarbiński - przewodniczący Stowarzyszenia "Rządzić Inaczej", ekonomista behawioralny, doktor ekonomii i psychologii, project manager, działacz społeczny
Obrazek

Awatar użytkownika
Gabriela Dawidowska

Postautor: Gabriela Dawidowska » 18 paź 2017, 21:05

Gabriela Dawidowska w TVP info:
Jestem wstrząśnięta informacją o śmierci Karola Malinowskiego. Chciałabym złożyć serdeczne kondolencje jego rodzinie. Był politykiem, który potrafił zdobywać zaufanie szerokich mas obywateli. Choć w wielu kwestiach się z nim nie zgadzałam i osobiście się nie zgadzałam, muszę powiedzieć, że dażyłam go dużym szacunkiem, pozytywnie oceniam jego pracę w rządzie Adrianny Wisłockiej. Wydaje się, że były przed nim w polityce jeszcze duże perspektywy. Po zdobyciu z jednym z najwyższych wyników w kraju mandatu europarlamentarnego był u szczytu kariery. To wielka szkoda dla polskiej polityki, że tak młodo odszedł.

Odnośnie wyborów uzupełniających do sejmu, w których mam zaszczyt kandydować z ramienia Partii Liberalno-Konserwatywnej, to tak jak zostało to wskazane w artykule Onetu chciałabym się skupić na sprawach dalekowschodnich. Nie jest to jednak jedyna rzecz, o której będę mówić w kampanii, a później zajmować się w sejmie, o ile oczywiście zostanę wybrana. Dziś, kiedy notowania koalicji nie są najlepsze, należy postawić na lepszy kontakt z wyborcami. Reformy podatkowa i służby zdrowia, obrona terytorialna i wiele innych udogodnień dla obywateli to są konkretne sprawy, jakie załatwił rząd Weroniki Ryszkowkiej. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że wiele jeszcze powinniśmy zrobić, chociażby w kwestii emerytur, ale chciałabym podkreślić, że nie da się wszystkich reform wprowadzać równocześnie. Mamy jeszcze półtora roku kadencji i przez ten czas PLK i PiS na pewno będą zabiegały o kolejne ważne dla Polaków zmiany. Nawet teraz, gdy z racji wakacji parlamentarnych sejm nie pracuje, więc nie ma nowych ustaw, rząd pracuje. Chociażby dzisiaj Polska oficjalnie weszła do Nordic Investment Bank, co jest zdecydowanym wyrazem wzrostu znaczenia naszego kraju na arenie międzynarodowej.
Gabriela Dawidowska - senator, prezes Partii Liberalno-Konserwatywnej

Frakcja:
Sejm:
Paweł Pudłowski, Jan-Roman Potocki, Paulina Matuszewska
Senat:
Marcin Zamoyski

Awatar użytkownika
Krzysztof Hans
Kontaktowanie:

Postautor: Krzysztof Hans » 18 paź 2017, 21:28

Krzysztof Hans (SCD) w tym samym studiu:
Również SCD jest zasmucone śmiercią Karola Malinowskiego. Mimo że się nie zgadzaliśmy to nam służył pomocą i radą za co bardzo mu dziękujemy, mimo że teraz patrzy na nas już tam z góry. Z tego też względu kampania SCD będzie bardziej stonowana niż do tej pory. Nie będziemy się pakować w konflikty i kontrowersje a będziemy prezentować ciekawe rozwiązania - część z nich już czeka w Sejmie na was.

Awatar użytkownika
Krzysztof Hans
Kontaktowanie:

Postautor: Krzysztof Hans » 23 paź 2017, 19:16

Krzysztof Hans w studiu Polsat News o apelu ZLewu:
Jako że darzmy ZLew sporą sympatią odpowiadamy na ich apel o debatę wyborczą.

Awatar użytkownika
Laura

Postautor: Laura » 23 paź 2017, 23:02

Olga Novak dla RMF FM o kampanii SCD

Parlamentarzyści lub kandydaci w wyborach mogą oczywiście spotykać się z wyborcami w całej Polsce oraz poza jej granicami. Zastanawiający jest fakt dlaczego pani Felicja Gratecka, której kandydatura została zarejestrowana w okręgu 43, prowadzi kampanię w okręgu 143, a więc obejmującym Malbork. Natomiast w Chełmie czyni to pani Katarzyna Czyżewska, w ogóle nie zgłoszona do udziału w wyborach. Jak rozumiem pan Krzysztof Hans odbywa spotkania w Warszawie jako szef SCD, a nie jako kandydat w okręgu 114 ponieważ jego kandydatura nie została zgłoszona w odpowiednim terminie.
Laura Novak
Wicepremier RP- Minister Skarbu i Energii.( 2026-2027 i 2028-2031)
Premier RP ( 2027)
Poseł na Sejm IV RP. I-VI kadencji
W latach 2020-2024 i od 2029 przewodnicząca SLD i ZL.
Przewodnicząca KP ZL w latach 2019-2026

Awatar użytkownika
Krzysztof Hans
Kontaktowanie:

Postautor: Krzysztof Hans » 23 paź 2017, 23:10

Krzysztof Hans dla Polsatu News:
Odnosząc się do wypowiedzi pani Laury spiesze z wyjaśnieniami że tym razem pod uwagę wzięte zostało pochodzenie kandydatów a nie ich miejsce obecnego zamieszkania. Przykładowo pani Felicja Gratecka obecnie mieszka w Rzeszowie ale urodziła się w Malborku. Tak samo jest u reszty pań. U mnie natomiast zadecydował fakt bycia prezesem SCD a prezesi partii zazwyczaj startują z Warszawy, chciałem zatem wpisać się w tą tradycje.

Wróć do „Wiadomości z kraju”