Krzysztof Hans (Stronnictwo Centrowo - Demokratyczne) odpowiada Karolowi Malinowskiemu :
Pozwolę sobie odpowiedzieć panu na kierowane do nas zarzuty. Tak jak jest w newsie Radia Zet napisane tak będzie się dziać z naszej strony.
Komentarz Fryderyka Skarbińskiego w Polsat News o spadochroniarzach
Spadochroniarz czy nie spadochroniarz nie to jest najważniejsze w tych wyborach. Ważne jest z jakim programem idą kandydaci i z jaką wizją Polski. W przypadku PD ciężko to stwierdzić, bo mamy przekrój działaczy od socjaldemokratów przez socliberałów i chadeków po konserwatystów. Ciężko mi wierzyć, że tak różne ideowo osoby będą w stanie realizować spójną wizję przyszłości kraju. Mieliśmy zresztą przykład podczas rządów tej partii, że były to raczej odcinkowe interwencje i działania ad hoc niż kompletna i integralna strategia dla Polski.
Panu Karolowi, który najmocniej krzyczy o niedociągnięciach innych kandydatów pragnę przypomnieć świeże oszustwo wyborców, które było jego udziałem. Mianowicie pan Karol wystartował w wyborach do PE, Polacy na niego zagłosowali a on na koniec pokazał im figę rezygnując z mandatu europosła. Z etycznego i moralnego punktu widzenia jest to dla mnie zachowanie nie do zaakceptowania. To działanie miało wyraźnie na celu wykorzystanie rozpoznawalności Pana Karola, a nie realną chęć reprezentowania Polski w Parlamencie Europejskim. Degeneracja naszej klasy politycznej w najczystszej formie.
W tym samym studio Fryderyk Skarbiński odpowiada Malinowskiemu
Przede wszystkim to bulwersujące oceniać kogokolwiek przez pryzmat tego kim byli jego rodzice. Nie wincie dzieci za grzechy ich rodziców. Ja nie patrzę czy kogoś dziadek był w Wermahcie, a kogoś babcia w PZPR. Oceniam osobę, z którą współpracuję, a nie jego przodków.
Druga rzecz to nie rozumiem wstrętu jaki pan Karol prezentuje w stosunku do elit. Ci ludzie to też obywatele, Ci ludzie to nie jest gorszy sort. Cieszy mnie poparcie każdego Polaka. A jeśli komuś się powiodło w życiu, odniósł sukces to tylko świadczy o jego zaradności życiowej, talencie i ciężkiej pracy. Nie zamierzam wstydzić się, że takie osoby nas popierają. Ten wstręt do wszystkich, którzy odnieśli sukces to wynik głęboko zakorzenionych w naszym społeczeństwie stereotypów. Jak odniósł sukces to na pewno albo złodziej, albo krętacz, albo rodzina kogoś wysoko postawionego. Te stereotypy to olbrzymia wyrwa jaką zostawił po sobie w naszym społeczeństwie PRL.
Chcemy zerwać właśnie z takim myśleniem jakie prezentuje pan Karol. Inna polityka jest możliwa. Będziemy pokazywać Polaków, którzy odnieśli sukcesy swoją uczciwą ciężką pracę, swoją wytrwałością i dążeniem do celu pomimo przeszkód. To są bohaterowie nie tylko w swoich domach, ale często bohaterowie, którzy wpływają na życia innych osób: tworzą miejsca pracy, działają charytatywnie, angażują się społecznie.
W końcu ja jako obywatel i wyborca oczekuję od pana Karola odpowiedzi dlaczego wystartował w wyborach nie mając zamiaru objąć mandatu w razie ewentualnego zwycięstwa. Niech pan wytłumaczy się swoim wyborcom dlaczego nie objął pan mandatu.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości