Komentarz FRYDERYKA SKARBIŃSKIEGO w TVN24 do wypowiedzi DeLeona o Internecie w każdej szkole
Pierwsze słyszę żeby to ustawą wprowadzało się szybki Internet w szkołach, zawsze myślałem, że trzeba położyć odpowiednie łącza szerokopasmowe i uruchomić odpowiednią usługę wspólnie z operatorem. Tak to działało dotychczas i na bazie art. 100 Prawa Telekomunikacyjnego szkoły mogły ubiegać się o dofinansowanie takiej inwestycji. Tutaj trzeba porozmawiać z operatorami i zapewnić realizację odpowiednich inwestycji infrastrukturalnych. Większość szkół już została w tym modelu podłączona do szerokopasmowego internetu. Do tego nie trzeba ustawy. Można to bez problemu załatwić na gruncie istniejących przepisów, a nie mnożyć liczbę aktów prawnych. Nie samymi ustawami żyje człowiek.
Komentarz FRYDERYKA SKARBIŃSKIEGO w TVN24 do wypowiedzi Radziwiłł-Schmidt o potrzebie reform UE
O potrzebie reform UE politycy mówią przy okazji każdych kolejnych wyborów do Parlamentu Europejskiego. A Unia jaka była taka jest nadal. Jeśli liderka PD mówi na kilka tygodni przed wyborami, że muszą się zastanowić się nad kierunkiem, w jakim chcą, żeby Unia Europejska dalej szła to ja się pytam gdzie byliście przez ostatnie lata? Czemu nie wykorzystaliście tego czasu żeby się dowiedzieć w jakim chcecie iść kierunku? EPP dostaje miliony euro na funkcjonowanie swojej eurofundacji i chcecie mi powiedzieć, że przez całą kadencję nie byliście w stanie dowiedzieć się w jakim kierunku ma iść Unia Europejska?
To pokazuje, że stare partie nie są gotowe do wyborów i do działania w Parlamencie Europejskim. Nie marnujmy więcej czasu na ludzi, którzy tylko się zastanawiają nad kierunkiem i wybierzmy tych którzy są gotowi żeby działać. Otwarta Europa ma jasny program, jasny kierunek dla Unii Europejskiej. Kierunek oparty o mocne teoretyczne fundamenty wyłożone przez takich myślicieli jak Friedrich von Hayek, Wilhelm Ropke czy Viktor Vanberg. Chcemy funkcjonalnej i konkurencyjnej federacji europejskiej, która będzie gwarantem funkcjonowania czterech swobód unijnych, będzie działać na rzecz bezpieczeństwa zewnętrznego i wspólnej polityki zagranicznej Państw Członkowskich. Federacji, która będzie kierować się zasadą subsydiarności we wszystkich swoich działaniach.